Cei care vor sa isi construiasca o casa prin credit, inclusiv printr-un contract cu un dezvoltator imobiliar, pot beneficia de o subventie de la stat de pana la 15.000 euro.

Aceasta este acordata inclusiv in situatia in care imprumutul este acordat prin programul Prima Casa.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei deruleaza "Programul national de sprijinire a construirii de locuinte proprietate personala", prin acordarea de subventii de la bugetul de stat de 30% din valoarea locuintei construite, dar nu mai mult de 15.000 euro.

Beneficiarii sunt persoane fizice cu varste de pana la 35 ani, care doresc sa construiasca o locuinta cu firma specializata sau au incheiat un contract de constructie cu dezvoltatori imobiliari.

Subventia este acordata numai in situatia in care finantarea locuintei se face prin credit ipotecar, inclusiv prin programul Prima Casa. Aceasta este acordata la finalizarea si predarea locuintelor, pe baza procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor.

Beneficiarul nu poate obtine o astfel de subventie decat o singura data, in conditiile in care acesta si membrii familiei sale - sot/sotie si copii aflati in intretinere - nu au detinut niciodata o locuinta si nu au primit un alt sprijin de la bugetul de stat.

De asemenea, de subventie beneficiaza si persoanele sau familiile ramase fara adapost, cele evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile sau chiriasii din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire.

Sursa

13 October 2009