ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Casele, investitiile preferate ale romanilor in ultimii trei ani
    

Revista CAPITAL - 11.11.2004

             Cei mai multi romani economisesc bani pentru a-si renova locuintele

         Potrivit unui studiu efectuat de GfK Romania la solicitarea HVB Bank, ierarhizeaza oportunitatile de investitii si economisire pe care romanii le gasesc cele mai atractive. In acelasi timp, studiul arata un grad crescut de incredere al populatiei in sistemul bancar. "Increderea in instrumentele de economisire si investitie" este un studiu realizat in 14 tari pe esantioane reprezentative la nivel national de cate 1.000 de persoane.

         Alaturi de Romania, studiul a cuprins tarile care au aderat sau se afla in procese avansate de aderare la Uniunea Europeana. Principala concluzie a studiului este ca romanii s-au desprins de cultura cash, de a pastra banii la saltea, alegand alte metode de investire sau economisire. Daca instrumentele sofisticate, obisnuite pe pietele financiare din Vest, au o pondere relativ mica in Romania, in schimb pastrarea economiilor sub forma de depozite bancare si carnete CEC detine suprematia alaturi de mai noua forma de investitii: in apartamente si case.

         Astfel, in topul celor 14 tari luate in calcul in momentul efectuarii studiului, din punctul de vedere al apetitului pentru investitii in case si apartamente, Romania se afla pe locul patru, cu 40% din respondentii care au ales acest instrument de investitie, dupa Slovacia, cu 55%, Cehia, cu 53%, si Spania, cu 49%.

         Dintre instrumentele preferate pe piata romaneasca, apartamentele si casele ocupa primul loc ca oportunitate de investitie. Dupa cum explica Dan Magirescu, director de dezvoltare la GFK, preferinta romanilor pentru investirea banilor in case si apartamente "este un lucru la care ne asteptam si se datoreaza in principal evolutiei pietei din ultimii trei ani si a cresterii spectaculoase a preturilor pe segmentul imobiliar.

        Totodata, in perceptia populatiei preturile apartamentelor si caselor vor continua sa creasca, fapt care face ca aceste oportunitati de investitii sa fie in continuare in topul preferintelor." Pe locul doi in topul investitiilor preferate de romani se situeaza depozitele in banci, alese de 39% din populatia de peste 15 ani, urmate de carnetele CEC, alese de 31%. Acelasi Dan Magirescu explica aceasta tendinta prin faptul ca increderea populatiei in sistemul bancar a crescut foarte mult in ultimii ani, iar cele doua instrumente de economisire sunt percepute ca foarte sigure, cu atat mai mult cu cat plafonul de garantare a depozitelor populatiei a crescut destul de mult, pana la o limita maxima de 6.000 de euro, echivalent in lei.

         In acelasi timp insa, ponderea cash-ului, banii la saltea, si a plasamentelor in aur au scazut foarte mult in ultima perioada, ajungand la 8%, respectiv 7% din total, comparativ cu Serbia si Ucraina, unde peste 20% din populatie prefera in continuare sa-si tina banii la saltea. Interesant este ca pe pozitia a patra in topul celor mai atractive investitii se situeaza alte tipuri de imobiliare, cu un procent de 27% din total populatie. La alte tipuri de imobiliare sunt incadrate terenurile, spatiile comerciale si cele de birouri.

         De remarcat tendinta pozitiva inregistrata de asigurarile de viata si pensiile private, care au inceput in ultimii ani sa fie percepute de populatie ca adevarate instrumente de economii si investitii. Chiar daca pana in prezent actiunile de pe piata de capital si obligatiunile au avut cele mai mari randamente din piata financiara, doar 14%, respectiv 6% din populatie fac astfel de plasamente.

          Tudor Moldovan, director executiv Generali Asigurari de Viata, explica aceasta evolutie prin faptul ca, in ciuda faptului ca piata de capital este de mult timp reglementata, iar legislatia este bine pusa la punct, "prospectele de emisiune de obligatiuni si activitatea brokerilor nu sunt cunoscute de publicul larg, chiar daca acesta are acces la aceste instrumente." In schimb, societatile de asigurari prin publicitate si alte mijloace de informare "au reusit sa educe piata", concluzioneaza Moldovan.

         Ceea ce este interesant de observat este faptul ca un procent foarte mare din populatia care reuseste sa economiseasca are drept scop al acestor economii renovarea sau modernizarea locuintei si acordarea de sprijin familial (n.r.- bani pentru viitorul copiilor sau asa numitii "bani albi pentru zile negre"). Peste 20% din populatia care reuseste sa faca economii le folosesc, in principal, pentru a atinge cele doua scopuri enumerate mai sus.

         Interesant este faptul ca, fata de celelalte tari pe care s-a facut studiul, romanii sunt singurii care acorda o atat de mare importanta sprijinului familial, in timp ce de renovarea locuintei se arata preocupati in aceeasi masura si slovacii, slovenii, cehii si iugoslavii. Concluzia generala a studiului este ca procentul romanilor decisi sa investeasca sau sa economiseasca in urmatoarea perioada este in crestere, ceea ce sugereaza si apropierea de statutul unei economii stabile.

Gabriela Tinteanu Moldoveanu                      

 

11 November 2004