Timpul care se scurge din momentul în care o locuinţă este scoasă la vânzare şi până la încheierea tranzacţiei începe să fie tot mai mare. Cazurile în care proprietarii aşteaptă 12 săptămâni până la vânzare devin tot mai frecvente, unul dintre motivele acestui decalaj fiind indecizia de vânzare şi nesiguranţa potenţialilor cumpărători în ceea ce priveşte finanţarea.

foto:capital.roDacă preţul imobilului este corect, 12 săptămâni de aşteptare până la încheierea vânzării este un timp bun, date fiind condiţiile de piaţă. În cazul apartamentelor vechi, sunt mulţi proprietari dispuşi să aştepte şi nu se vând decât locuinţele la care se aplică discount-uri, faţă de preţul afişat în anunţ", a declarat pentru capital.ro Ion Cătuţoiu, directorul general al Real Time.

Potrivit acestuia, preţul suferă o serie de modificări cât timp proprietatea stă la vânzare şi scade în funcţie de durata care a trecut de la afişarea ofertei. Acum, principalii vânzători sunt proprietarii presaţi şi care au nevoie imediată de bani, însă o mare parte din ofertele de pe piaţă nu fac parte din această categorie.

Timpul de aşteptare va creşte puţin anul acesta pentru proprietăţile care nu se regăsesc într-un echilibru al preţului, în principal din cauză că mulţi clienţi sunt indecişi, deoarece nu ştiu dacă se pot baza pe o finanţare", a menţionat Marian Micu, directorul agenţiei imobiliare Casa Voastră.

Vânzări în scădere cu 20% la locuinţe noi

Sub influenţa programului „Prima Casă", care a concentrat puţinii cumpărători înspre locuinţele vechi, vânzările pe segmentul unităţilor noi au scăzut anul trecut cu circa 20%, faţă de 2008, când se estimează că au fost încheiate circa 3.500 de tranzacţii.

Vânzările de locuinţele noi au scăzut cu 20% în 2009, comparativ cu 2008, dar asta doar pentru că începutul anului trecut a tras în sus numărul. Chiar dacă «Prima Casă» se va axa exclusiv pe locuinţe noi, nu cred că proprietarii de locuinţe second-hand vor fi dispuşi să lase din preţ, în primul rând pentru că stocul de locuinţe din Bucureşti este limitat. Nu sunt multe locuinţe goale care să stea nevândute. În plus, vom avea de suferit şi de pe urma celor doi ani în care nu s-a construit nimic", a subliniat Cătuţoiu.

Sursa

18 January 2010