O casa veche de lânga Sibiu poate fi cumparata cu sume care variaza între 60.000 si 150.000 de euro. În ciuda unui an dificil, casele situate în zona Sibiului nu sunt afectate de lipsa de cerere. Constructiile traditionale sasesti sunt considerate achizitii de lux.

Casele de vacanţă săseşti, transformate în pensiuniCasele sasesti sunt individualizate, fiecare astfel de locuinta poarta un nume. Casa Grosspold, situata în vecinatatile Sibiului, în satul Apoldu de Sus, este una dintre cele mai vechi din zona.

„Am cumpărat casa în luna mai anul trecut, la preţul de 50.000 de euro, de la un sas şi am transformat-o într-o casă de vacanţă veche, dar extrem de cosmopolită, luxoasă.
Am investit, după achiziţie, peste 300.000 de euro pentru recondiţionare şi design", spune Ioana Petrache, proprietarul casei.

Construită în anul 1937, casa a fost transformată ulterior într-o pensiune cu 10 camere/apartamente, fiecare dintre acestea având o anumită temă de design, diferită una de cealaltă.

Cel mai mare pat din România

Ioana Petrache spune că nu a vrut să fie pensiune, a decis însă că nu vrea să fie o casă de vacanţă în care să vină şi să o găsească goală. „Scopul a fost acela de a ne face o casă de vacanţă-hotel, în care atunci când ajung să văd oameni şi să pot, spre exemplu, să mănânc imediat", explică Petrache.

Proprietara este de părere că investiţia ar putea fi amortizată în maximum cinci ani, în condiţiile în care preţurile de închiriere sunt de 30 de euro pe noapte pentru o cameră dublă, de 40 de euro pentru un apartament şi de 60 de euro pentru camera în care se află cel mai mare pat din România, în suprafaţă de 20 de metri pătraţi.

„Am păstrat absolut tot ce a fost de valoare în casă. Astfel, structura a rămas autentică, mobila este una foarte veche, de aceea am profitat de aceste lucruri şi am făcut fiecare cameră altfel. Fiecare poartă un nume, în funcţie de tema pe care a fost recondiţionată şi amenajată", spune Ioana Petrache.

Cea mai mare încăpere are 120 de metri pătraţi şi poartă numele „Camera Secretă". Petrache spune că a investit în recondiţionarea acesteia aproximativ 60.000 de euro.

Potrivit agenţilor imobiliari din zona Sibiului, acest oraş este recunoscut pentru investiţii, principalii clienţi fiind bucureştenii şi cetăţenii străini.

 

Sursa

17 June 2009