ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Casele de vacanta la munte sunt mai cautate decat cele la mare 
    

Revista CAPITAL - 16.03.2005

                   Sezonul turistic limitat face ca rentabilitatea unei investitii pe litoral sa fie mai scazuta

         Tot mai multi oraseni prefera ca la finele fiecarei saptamani sau in concedii sa evadeze din peisajul cotidian si sa se indrepte in special spre zonele de munte, pentru a se relaxa. Casele traditionale sau mai moderne, cu o curte cocheta au cautare din ce in ce mai mare. Poate multi considera ca achizitionarea unei case de vacanta reprezinta un moft. Insa, cei cu posibilitati sunt de parere ca realizarea unei astfel de investitii merita toti banii.

  Razvan S. are o afacere prospera in Bucuresti si de curand si-a cumparat o casa la munte. "Sunt un impatimit al sporturilor de iarna si in fiecare week-end sunt pe partie. Cu circa 65.000 de euro mi-am luat o casa cu trei camere, cu tot confortul, si consider ca am facut o investitie reusita", spune Razvan. Mai mult decat atat, specialistii imobiliari apreciaza ca valoarea acestor proprietati va creste in mod constant in urmatoarea perioada.

  In general, cumparatorii cauta case nu foarte mari, cu living si trei dormitoare, cochete si foarte functionale aflate in apropiere de partiile de schi si de principalele puncte de atractie ale zonei. Daca vilele de vacanta de la munte sunt din ce in ce mai solicitate, pe litoral situatia nu este aceeasi. Sezonul turistic limitat face ca investitia intr-o casa de vacanta pentru uzul personal exclusiv sa nu fie foarte rentabila.

         La mare, se cauta mai mult terenuri pentru construirea de vile cu scopul inchirierii pe timpul verii. In zona montana, la Bran-Predeal si Moeciu, se gasesc case de vacanta la preturi intre 42.000 si 75.000 de euro. Fiecare vila are o parcela de teren si o gradina de circa 500 mp. Suprafata construita a cladirii este intre 100 si 150 mp. Majoritatea vilelor au toate utilitatile, incalzire centrala si termopan. Dezavantajul zonei este, insa, reprezentat de infrastructura drumurilor.

         O alta oaza a caselor de vacanta este zona Sanpetru-Stupini de langa Brasov, unde problema majora este lipsa utilitatilor

16 martie 2005