Dacă ai bani, acesta este momentul potrivit să cumperi o casă de vacanţă, spun organizatorii târgului Regata Imobiliară, de la Mamaia, mai ales pentru că  preţul unei case de vacanţă a scăzut până la 700-900 euro/mp.

La târgul de la malul mării ofertele pentru case de vacanţă reprezintă 80% din totalul proiectelor prezentate de dezvoltatori, potrivit organizatorilor de la Imopedia.ro

„În Constanţa avem două pieţe: piaţa oraşului Constanţa, care este un oraş foarte mare, important, şi care are aceleaşi probleme, oportunităţi ca şi piaţa din Bucureşti.

Nu este un moment extraordinar, dar se fac tranzacţii imobiliare. A doua piaţă este cea de second home, a locuinţelor de vacanţă.

Am văzut foarte multe dezvoltări aici, spre Mamaia, ştiu că şi spre Neptun se construiesc ansambluri. Acum doi ani era o piaţă mai bună, sunt însă convinsă că şi acum se vor găsi destul de multe oportunităţi, am văzut că şi preţurile au coborât”, consideră Ruxandra Cleciu, reprezentant Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare.

Casele de vacanţă se vând mai ales cu banii jos

„Am un ansamblu de P+10, de apartamente de lux, în zona de nord a Constanţei. Preţurile au scăzut cu aproximativ 20%, preţul de cost al construcţiei la fel”, punctează Marius Stamate, administrator Marco Chim.

Cu alte cuvinte, preţul unei case de vacanţă a ajuns undeva la 700-900 euro/mp şi, spun dezvoltatorii, chiar dacă această piaţă abia prinde contur în ţara noastră, casele de vacanţă de lux sunt cele mai căutate. Iar cumpărătorii sunt, în general, persoane care locuiesc destul de departe de mare.

„Majoritatea locuinţelor de vacanţă din zona Constanţei au fost vândute unor oameni care nu sunt de aici şi care le-au cumpărat ca să vină în vacanţă la mare, să aibă unde sta cu familia, să aibă tot ce le trebuie”, notează Petrică Munteanu, reprezentant al Primăriei din Constanţa.

Cât despre cei care fac o asemenea achiziţie, o fac de obicei cu banii jos, fără să se împrumute la bancă. „Circa 75% dintre creditele acordate sunt pe programul Prima casă, 20% sunt ipotecare clasice, iar restul refinanţări”, punctează Costi Ruse, reprezentant Creditzone.

Sursa

9 August 2010