Constructia imobilelor de lux a devenit in ultima perioada cea mai profitabila afacere din domeniul imobiliar, cele mai mari oferte inregistrate de agentii economici care deruleaza astfel de afaceri fiind pe acest sector, sustin specialistii in domeniu.

Potrivit unei analize realizate cu date de la intreprinzatorii de profil, rata de profitabilitate pentru agentii economici care au ca domeniu de activitate renovarea de apartamente si inchirieri este de 15% pe an, in timp ce investitia poate fi amortizata in aproximativ cinci, sase ani. De asemenea, un profit mai mare, pana la 15-20% pe an, si o perioada de recuperare a investitiilor de numai doi-trei ani pot fi obtinute de o firma care se ocupa cu constructia de cladiri de mici dimensiuni, formate din mai multe apartamente de lux.

 Pentru cei care au posibilitatea sa investeasca mai mult pentru a demara o afacere in sectorul imobiliar, profiturile cele mai mari se obtin prin construirea unor complexe rezidentiale formate din aproximativ 10-20 de vile, de preferinta la periferiile marilor orase. Rata de profitabilitate se ridica in aceasta situatie la 30-60% pe an, iar perioada de amortizare a investitiei nu depaseste doi-trei ani.


Preturile de achizitie a unei vile noi poate varia, in functie de conditiile oferite, de la 600 la 1500 de euro pe metrul patrat, in timp ce preturile apartamentelor sociale sunt de cele mai multe ori prea mari pentru a putea fi suportate de persoane cu venituri reduse.

Spre exemplu, din ofertele Primariei sectorului 4 in luna martie 2003, tinerii carora le sunt destinate apartamentele sociale pot achizitiona garsoniere cu preturi de aproximativ 500 de milioane de lei sau un apartament cu patru camere care costa in jur de 1,5 miliarde de lei.

 Asfel, rata pe care un tanar ar trebui sa o plateasca lunar pentru un apartament de patru camere poate ajunge la aproximativ 11 milioane de lei. Chiriile in Bucuresti la apartamentele de lux variaza intre 500 si 3000 de euro pe luna, in timp ce o vila poate fi inchiriata cu 1000 sau chiar 6000 de euro pe luna. De asemenea, in celelalte orase din tara, costurile pentru inchirierea unui apartament sau a unei vile sunt in medie cu aproximativ 30% mai mici fata de Bucuresti.

Alina Stanciu

29 October 2003