0-445-15main.jpgFirmele de constructii din Romania se pregatesc sa aduca meseriasi asiatici, deoarece personalul calificat autohton a plecat la munca in tari din Uniunea Europeana. In cazul in care constructorii romani nu se intorc sa munceasca in tara, antreprenorii vor sa aduca forta de munca din tari precum India, Pakistan si chiar din China. Preturile constructiilor nu vor scadea insa. Muncitorii asiatici cer mai mult decit se platea pina acum romanilor, dar oricum mai putin decit cistiga mesterii romani in strainatate. „Este foarte greu sa gasesti personal calificat in ziua de azi. Si daca gasesti, se cer salarii bune“, ne-a spus Adrian Ene, directorul comercial al firmei Agi Total Construct.

Pericolul este ca, anul acesta, previziunile care anunta o crestere a pietei constructiilor cu 25% fata de anul 2006 pot fi ratate din cauza lipsei fortei de munca. „Si in 2006 au fost probleme din cauza lipsei personalului calificat, dar nu ca in acest an. In 2006, cererea fortei de munca a fost completata cu mina de lucru din Moldova sau din Turcia“, afirma Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). In momentul de fata, mai multe firme din China, India si Pakistan au avansat oferte pentru aducerea de muncitori calificati in constructii pentru Romania. „Este o decizie politica daca deschidem sau nu piata pentru muncitorii asiatici“, a mai spus presedintele ARACO.

Salariul cerut de asiatici va fi mai mare decit cel cu care sint platiti muncitorii romani. „Chinezii nu sint dispusi sa munceasca pentru mai putin de 300 de euro. La acesti 300 de euro se adauga bani si pentru cazare, pentru masa, precum si pentru comunicare“, a spus Laurentiu Plosceanu, adaugind ca va fi neaparat nevoie de translatori pentru a se putea comunica cu muncitorii. Anul trecut, lipsa constructorilor calificati a facut ca firmele straine care au desfasurat lucrari la noi in tara sa vina cu personalul de acasa. „O firma de constructii care a ridicat un supermarket a venit cu muncitorii de acasa, cu nemti, pentru a putea finaliza constructia“, a amintit Laurentiu Plosceanu.

Oficialii ARACO spun ca incearca sa aduca in tara muncitorii care lucreaza in momentul de fata in strainatate prin oferirea unor salarii mai mari. Acestia spun ca, in anii urmatori, retributia oferita muncitorilor din constructii va creste constant. „In trimestrul patru al acestui an, salariul minim in constructii va fi de 500 de lei. In conditiile in care acesta va fi salariul minim, se poate ajunge la un salariu de 700-800 de lei“, a mentionat Laurentiu Plosceanu. Cresterea salariului minim va continua pina in 2009. Astfel, se va ajunge ca salariul minim in domeniul constructiilor sa fie la nivelul anului 2008 de 700 de lei, urmind ca, in 2009, fiecare muncitor calificat din constructii sa aiba un salariu minim de 900 de lei.

  • Inca cinci ani de crestere

Piata constructiilor din tara noastra va creste constant pina in anul 2012. „Piata constructiilor civile va creste inca patru-cinci ani daca nu se vor semnala turbulente politice majore, dupa care va urma o stagnare“, a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. Dinamica pietei romanesti de constructii civile, intrece in prezent pe cea din tari precum Italia, Spania sau Portugalia.

Sursa

16 May 2007