0-465-b0920piera_evz.jpg Pe piata libera din Bucuresti exista circa 100 oferte de case cu preturi cuprinse intre 30.000 si 50.000 euro. Cu acesti bani se pot cumpara, de regula, casute batranesti, situate in cartierele marginase, in apropierea unor foste fabrici sau la iesirile din Capitala. Unele dintre aceste locuinte au utilitati (apa, canalizare, gaze), altele nu, iar de cele mai multe ori se afla pe strazi inca neasfaltate.

Preturi intre 40.000 si 50.000 de euro

Cea mai ieftina casa de vanzare din Bucuresti se afla in zona Catelu din Cartierul 23 August, sectorul 3, si costa 30.000 euro. Locuinta este compusa din trei camere, o bucatarie, hol si un beci. Nu dispune nici de gaze, nici de canalizare, iar terenul aferent are o suprafata de 240 mp.

Casa se vinde prin agentie! „Este cea mai ieftina casa pe care o avem si terenul face pretul. In zona mai exista cateva, la circa 50.000 euro”, afirma Gafita Costel, de la agentia imobiliara Lavi Inter Med.

In urma cu o saptamana a mai fost un anunt pentru o locuinta similara de pe Soseaua Alexandriei, tot in sectorul 3 si  tot la pretul de 30.000 euro, dar intre timp aceasta s-a vandut.

Cele mai multe oferte de „casute” se gasesc la preturi cuprinse intre 40.000 si 50.000 euro si sunt amplasate in cartierele Rahova, Soseaua Alexandriei, Ferentari, Colentina, Andronache, Bucurestii Noi, Margeanului, Progresu-Soseaua Giurgiului, Metalurgiei si la capatul cartierului Titan, conform tuturor anunturilor curente din ziare si de pe internet.

Cele mai „dotate” au bai si living

Casele sunt vechi, multe construite din chirpici sau din BCA si sunt compartimentate rudimentar: au un hol la intrare si cate doua-trei camere, o bucatarie si, in mod exceptional, o baie. Exista insa si oferte surprinzatoare: „Ferentari, sector 5, doua camere, living, baie, tabla, 48.000 euro, discutabil”. Pentru o alta casa, similara ca pret, dintr-o zona mai buna - cartierul Colentina, agentul imobiliar mai adauga ca avantaje si faptul ca locuinta este „curata, intretinuta” si are „gaze la poarta, electricitate”, chiar daca este construita din paianta.

Soba pe lemne, fantana in curte

In cel mai fericit caz, o casa foarte ieftina dispune de toate utilitatile si are acces la un drum asfaltat ori in curs de asfaltare. In cel mai rau caz, strada este din pamant, nici macar pietruita, plina de gropi, casa este incalzita cu sobe pe lemne, iar apa potabila se ia cu galeata, de la fantana din curte.

Dar, in mai mult de jumatate dintre cazuri, in zona exista gaze, apa si canalizare, iar proprietarii nu s-au racordat din cauza costurilor suplimentare. In anunturi, vanzatorii trec insa aceasta posibilitate („gaze la poarta”, „fara facilitati, ele fiind la poarta”).

Terenurile aferente sunt mici, cu suprafete cuprinse intre 90 mp si 270 mp. Totusi, la acest pret, spun agentii imobiliari, este greu sa faci nazuri, tinand cont de scumpirile repetate de pe piata.

Cu cine concureaza pe piata

Casele de acest gen ofera mai multa libertate si sunt mai ieftine sau au un pret similar garsonierelor confort 2 si 3, din blocurile situate in imediata lor apropiere, la marginea cartierelor Titan, Pantelimon, Giurgiului. Aceste garsoniere lipsite de confort, stramte, cu suprafete de pana in 18 mp, nu au intotdeauna baie proprie si sunt „taiate” de la reteaua de termoficare.

Plusul de confort se plateste. Pentru aceleasi zone marginase, garsonierele confort I (care au suprafete mai mari, de circa 30 mp si au toate „facilitatile” - au apa calda si gaze) sunt mai scumpe decat casele din zona, preturile lor fiind cuprinse intre 50.000 si  55.000 euro. Un exemplu este cel al garsonierelor din zonele Basarabia si Metalurgiei, pentru care proprietarii cer intre 52.000 si 54.000 euro.

Pentru o zona mai buna, saltul este si mai mare. O garsoniera mai „rasarita”, confort I, la un etaj intermediar, din cartierele Militari sau Drumul Taberei, pretul a ajuns la circa 60.000 euro.

Pont

Chilipiruri imobiliare

Cele mai multe oferte se gasesc in zonele Catelu-Cartier 23 August, Rahova, Soseaua Alexandriei, Ferentari. Exista oferte de case foarte ieftine, dar mai putine ca numar si in zonele Colentina, Andronache, Bucurestii Noi, Margeanului, Progresu-Soseaua Giurgiului, Metalurgiei, Titan.

Sfaturi

La ce trebuie sa fie atenti cumparatorii:

> Terenul sa aiba  o suprafata cat mai mare. La acelasi pret, de pana in 50.000 euro, exista case pozitionate pe loturi foarte mici, de 90-120 mp, dar se pot gasi case cu loturi care ajung la suprafete de pana la 250-270 mp.
> Rezistenta minima a constructiei. Structura de rezistenta sa fie in conditii bune si sa existe fundatie.
> Vecinatatile sa fie bune sau cu posibilitati de imbunatatire.

Sursa

23 mai 2007