Case made in Japan




Cotidianul - 07.11.2006
 

Doua expozitii de arhitectura contemporana japoneza se deschid miine la Muzeul National de Arta Contemporana din Capitala, in cadrul celei de-a saptea Bienale de Arhitectura de la Bucuresti.

Expozitiile, care pot fi vizitate pina pe 8 ianuarie 2007, se vor un „asa da“ rostit raspicat de la Soare Rasare pentru cine vrea sa proiecteze cladiri in Romania. „Este o arhitectura exceptionala, un fenomen cultural care reuseste sa preia o traditie venerabila si sa o interpreteze intr-o cheie contemporana. Acest lucru este vital pentru Romania, unde pendulam intre un fel de modernitate, care nu mai vrea sa recunoasca nici un fel de radacini, si reactii virulente ale unui conservatorism care refuza modernitatea“, spune Stefan Ghenciulescu, redactorul-sef al revistei „Arhitectura“, organizatoare a Bienalei alaturi de Uniunea Arhitectilor din Romania.

De arhitectura proasta nu poti sa te aperi

Daca poti sa te feresti de o carte proasta lasind-o sa putrezeasca pe raftul din librarie si poti sa scapi de un tablou kitsch ingropindu-l intre alte nimicuri din boxa de la bloc, de arhitectura oribila n-ai cum sa fugi, cred organizatorii Bienalei. „Arhitectura de proasta calitate te agreseaza si are un efect distrugator. Locuiesti intr-un apartament prost facut, te plimbi pe o strada pe care apar constructii care te agreseaza, nici nu-ti dai seama cit de nociv poate sa fie“, avertizeaza asupra efectelor adverse ale arhitecturii Stefan Lungu, comisar al Bienalei si vicepresedinte al Uniunii Arhitectilor din Romania.

Citeste articolul integral in Cotidianul

Raluca Ion
Cotidianul
 

7 November 2006