Fiscul, agent imobiliar preferential 0-928-102890_pic.jpg
Case, terenuri si spatii comerciale ieftine intr-o piata imobiliara supraevaluata? Nu este vorba despre o reclama, ci doar de anunturile de licitatie ale Fiscului, care scoate la vånzare bunurile imobiliare puse sub sechestru ale datornicilor. Cine urmareste cu atentie programarile licitatiilor isi poate cumpara o brutarie cu tot cu terenul aferent, in Tårgu Frumos, cu mai putin de 10.000 de euro. Mult mai interesante sunt „ofertele“ imobiliare din Cluj-Napoca, cu mult sub nivelul pietei. Tot ce trebuie sa faca potentialul cumparator este sa achite o taxa de participare de 10% din valoarea bunului respectiv.

O piata imobiliara „de ocazie“ livreaza periodic case, sedii de magazine si terenuri la preturi chiar mai mici de jumatate din valoarea de piata. Anunturile de licitatie ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) scot la vanzare bunuri imobile puse sub sechestru, pentru recuperarea unor datorii, in diferite zone ale tarii.
Un asemenea exemplu este in Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud, unde Fiscul scoate la vanzare o cladire intreaga, P+1, cu numai 57.000 de euro. Suprafata desfasurata a casei este de 170 mp, ceea ce inseamna ca metrul patrat construit costa doar 335 euro.

In acelasi judet, un alt anunt de licitatie se refera la vanzarea unui spatiu comercial ultracentral, din resedinta de judet Nasaud.
Cu aproximativ 44.000
euro - sub nivelul pietei, spune reprezentantul unei agentii imobiliare locale - un intreprinzator isi poate amenaja un spatiu comercial pe o suprafata de 95 mp.

La Cluj, cumpara «chilipiruri» doar cine are informatii

In alte orase cu piete imobiliare dezvoltate si cu preturi „piperate“ la case si terenuri, bunurile scoase la licitatie ar putea parea neinteresante, comparativ cu exemplele anterioare. Este si cazul municipiului Cluj-Napoca, unde ANAF vinde o cladire cu un etaj, situata pe strada Meteor, la un pret de pornire de 844 euro/mp. „Nivelul pietei este de 1.200-1.250 euro/mp, in cazul constructiilor noi semifinisate.

Asadar, pretul de la care porneste Fiscul este foarte avantajos pentru potentialii cumparatori“, ne-a declarat Sanda Moldovan, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare - filiala Cluj.
Ea spune ca, de obicei, asemenea vanzari se fac „cu usa inchisa“. „Cine va castiga licitatia se poate considera norocos“, este de parere reprezentanta agentiilor imobiliare din judetul Cluj.
Tot sub nivelul pietei se vinde si un teren de pe aceeasi strada. „Anuntul Autoritatii vorbeste de 180 euro/mp, in timp ce pe piata vorbim despre un pret mediu de 300 euro/mp“, adauga Sanda Moldovan.
Un alt anunt interesant este cel din Brasov, care scoate la vanzare o platforma betonata de 3.000 mp, de pe strada Turnului, cu aproximativ 120 euro/mp. Pretul este, ca si in cazul anterior, sub valoarea practicata pe piata, cu toate ca este vorba despre o zona periferica a Brasovului.
Potrivit datelor agentiilor imobiliare locale, tranzactiile cu terenuri in aceasta parte a orasului se perfecteaza pentru sume de aproximativ 200 euro/mp.

Sursa

16 October 2007