IEFTINIRI PE LINIE. Cei care nu mai au bani să termine construcţia preferă să o vândă chiar şi la un preţ mai mic, pentru a scăpa măcar de datorii.

Preţurile caselor din apropierea marilor oraşe au scăzut cu până la 50% faţă de perioada 2007- 2008, dar clienţii sunt puţini şi pretenţioşi, susţin reprezentanţii agenţiilor imobiliare. Sunt proprietari care nu mai au bani să-şi finalizeze construcţiile, aflate acum în diverse stadii şi speră să scape de ele chiar şi cu bani mai puţini.

sursa:evz.roAşa a ajuns că o casă modestă nefinalizată, din cărămidă, de 55-80 mp, dar cu 400 mp teren, situată într-o localitate ca Butimanu sau Brăneşti, la 15 km de Bucureşti, se vinde cu 23.000 de euro. În cazul unităţilor finalizate, preţul porneşte de la 33.000 de euro.

Tot cu aproximativ 20.000 de euro se pot găsi însă case la cheie în apropierea oraşelor Baia Mare, Galaţi sau Sighişoara. „Desigur, cu cât ne apropiem mai mult de oraşe, iar construcţia este mai nouă, mai ales dacă ne referim la Bucureşti, preţurile depăşesc chiar şi 100.000 de euro", spune Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker.

Sunt însă şi zone din interiorul oraşelor unde preţurile scad aproape la nivelul unui apartament de două camere. Un exemplu este o casă cu 44 mp utili şi suprafaţă de teren de 63 mp, parter cu mansardă, în zona bucureşteană Griviţa, pusă la vânzare cu preţul de 45.000 de euro.

O locuinţă similară, situată însă în Cernica, are un preţ de 26.000 de euro. În cartierul Berceni, o vilă de trei ori mai mare, respectiv de 180 mp cu 250 mp teren, costă 65.000 de euro, aflată în stadiul „la roşu", în timp ce pe şoseaua Alexandria, o casă la fel de mare ca în Berceni, dar „la gri", cu 450 mp teren, costă 75.000 de euro.

Specialiştii spun că preţurile enunţate sunt celeuzuale, astfel că, atunci când oferta pare prea atractivă, clienţii ar trebui să fie foarte atenţi.

Cele mai ieftine case din Bucureşti

Cele mai mici preţuri se găsesc în zona de sud, sud-est şi sud-vest a Bucureştiului. Casele aflate în zone fără infrastructură şi utilităţi au cele mai mici şanse de vânzare pe piaţa actuală. Mulţi proprietari au construit fără să aibă utilităţi, astfel că aceste proprietăţi nu prezintă interes pentru cumpărătorii actuali, care caută oportunităţi şi zone bune de acces", explică Mădălina Manoilă, broker imobiliar la Re/max Magnum. Potrivit acesteia, cele mai multe cereri de acum sunt pentru casele noi, întrucât cele vechi n-ar mai avea structura potrivită.

Ansamblurile rezidenţiale de case au preţuri încă destul de mari, dar dezvoltatorii se bazează pe infrastructura pe care au creat-o şi pe alte facilităţi oferite, cum este construcţia unei piscine, a unei săli de fitness sau a unui supermarket. Preţurile pornesc însă de la 500 de euro/mp, cum sunt cele din zona Crevedia-Tărtăşeşti şi ajung la aproape 700 de euro/mp, cum este cazul celor din 1 Decembrie. Preţurile acestor case depăşesc astfel 100.000 de euro, ajungând la 180.000 de euro în Mogoşoaia.


Sursa

15 March 2010