O casă ieftină, construită peste noapte, fără zgomot, dezordine sau emisii toxice. Acesta este visul oricui, indiferent dacă este vorba despre proprietari, constructori sau investitori. Ei bine, în Statele Unite s-a găsit deja soluţia pentru ca acest vis să se transforme în realitate. Un reputat specialist în domeniul construcţiilor civile a anunţat că poate construi o casă în 24 de ore după o metodă folosită intensiv în alte domenii, dar revoluţionară în construcţii: roboţi care toarnă beton după un tipar computerizat. Un fel de imprimantă robotizată pentru construcţii.

32892-cc_curve_house_mica.jpgMomentan, vorbim despre case la imprimantă cu titlul de metaforă. În SUA însă, un profesor universitar specializat în construcţii civile, industriale şi de mediu a reuşit să construiască o imprimantă cu care spune că poate să construiască orice, de la case de urgenţă până la colonii spaţiale. Potrivit calculelor profesorului, o casă de 230 mp ar putea fi construită în doar 24 de ore cu mai puţin material decât în mod normal, mai puţină risipă de energie şi mai puţini muncitori.

„Tehnologia, numită Contour Crafting, este una robotizată, cu o acurateţe maximă, întregul demers fiind controlat de un computer. Dată fiind natura acestei tehnologii, materialele sunt încorporate cu o precizie maximă şi aproape zero deşeuri. Contour Crafting oferă construcţii fără dezordinea tipică de pe un şantier, fără praf sau emisii nocive şi la norme de siguranţă imposibil de atins atunci când se foloseşte forţa de lucru umană”, spune profesorul Behrokh Khoshnevis, de la Universitatea din California de Sud.

Casele scoase la imprimantă pot salva milioane de nevoiaşi care nu au unde locui

Înainte să fie folosită ca beneficiu pentru piaţa construcţiilor, maşinăria inventată de profesorul american are menirea să facă viaţa mai uşoară pentru milioanele de nevoiaşi care nu au un acoperiş deasupra capului.

„Lumea nu poate să întoarcă spatele celor mai mult de un miliard de oameni care trăiesc în condiţii mult sub limita normalului, în întreaga lume. Întreaga comunitate mondială ar trebui să îşi fioxeze ca ţel să ofere tuturor oamenilor, indiferent de ţară sau mediu social, case accesibile şi care să le permită să trăiască demn. Date fiind nevoile lumii în care trăim, soluţiile clasice de construcţii nu mai sunt suficiente”, explică Behrokh Khoshnevis.

Un alt ţel măreţ al profesorului american este acela de a construi structuri spaţiale cu tehnologia pe care a inventat-o.

„Tehnologia Contour Crafting are ptoenţialul să construiască laboratoare, spaţii de lucrat sau locuit şi orice alte structuri sigure şi accesibile în mediul lunar şi pe Marte, prin procese coordonate de pe Pământ. Putem dezvolta sistemul de lucru în aşa fel încât computerul să folosească resursele de la locul şantierului, chiar dacă este vorba despre regolit lunar. Aceste structuri pot integra scuturi împotriva radiaţiilor precum şi reţele de senzori electrici sau de orice altă natură”, arată profesorul de la Universitatea din California de Sud.

Procesul tehnic este folosit deja în multiple industrii, de la cea textilă până la cea auto

Un asemenea sistem este revoluţionar în domeniul construcţiilor, dar este deja aplicat în masă în procesul de fabricaţie al multor obiecte pe care le folosim zi de zi, de la pantofi şi haine până la electrocasnice sau maşini.

„Sistemul nostru nu face decât să automatizeze unelte folosite deja în întreaga lume, în diverse industrii. Diferenţa stă în faptul că acestea sunt folosite de un robot care crează un obiect tridimensional. Pentru a fi rezistenţi, pereţii sunt construiţi strat cu strat folosind beton. Cum totul este administrat de un computer, chiar şi cele mai pretenţioane arhitecturi pot fi ridicate acum cu uşurinţă”, arată Behrokh Khoshnevis.

Tehnologia permite chiar şi construcţia de instalaţii electrice şi sanitare, în aşa fel încât clientul final să se poată muta imediat în noua sa locuinţă. Momentan însă, este vorba doar despre un proiect cu potenţial, dar care nu a fost încă implementat, nici măcar experimental. Tehnologia este în permanentă dezvoltare, dar una dintre variantele finite a fost prezentată deja la târgul Consumer Electronics din Las Vegas.

CITEŞTE ŞI: Top 10 – Contrucţii care au depăşit recorduri mondiale

 

 

4 February 2014