În construcţii, viitorul înseamnă întoarcere la valorile trecutului. Pe băncile facultăţilor de arhitectură şi în portofoliile celor mai importanţi specialişti în domeniu apar deja, în număr tot mai mare, construcţii cât mai apropiate de natură. Aceste construcţii fac curentul bio actual să pară superficial. Putem vedea deja case cu pereţii din cânepă, seminţe de floarea soarelui, boabe de soia sau microalge. Sunt deci biodegradabile, dar gândite să reziste la fel ca şi o construcţie clasică. Momentan, doar cei mai pretenţioşi clienţi le solicită, dar se estimează că în următorii 50 de ani, acesta nu va mai fi un curent, ci normalitatea.

34603-biocasa_82-1.jpgO variantă a blocurilor viitorului vine cu faţade de microalge, nişte plante nu mai mari decât bacteriile. Acestea sunt cultivate în elemenţi de sticlă transparentă, care pot fi văzuţi îndeaproape atât de locuitori cât şi de trecători. Microalgele sunt în permanenţă alimentate cu nutrienţi lichizi şi dioxid de carbon, care circulă tot prin faţadă, printr-un circuit separat.

„Algele prosperă şi se multiplică până când pot fi recoltate. Apoi sunt separate de restul algelor şi sunt transferate în camera tehnică a clădirii. Ulterior pot fi fermentate într-o instalaţie externă de biogaz şi, prin urmare, refolosite pentru producţia de biogaz. Algele sunt potrivite în mod special acestui proces pentru că, prin comparaţie cu plantele crescute în pământ, ele produc de cinci ori mai multă biomasă pe hectar şi conţin proporţii mari de uleiuri care pot fi folosite pentru a genera energie”, arată oficialii IBA Hamburg despre clădirea numită BIQ.

Blocurile vor produce energie solară, termală, geotermală, căldură locală şi vor capta biomasă

Astfel, blocul cu microalge este capabil să producă energie datorită biomasei produse în faţada ei. Mai mult, faţada colectează energie prin absorbţia luminii care nu este folosită de alge şi astfel poate produce căldură, exact ca într-un solar. Această căldură este apoi folosită pentru încălzirea apei sau poate fi depozitată în pământ, la 80 de metri adâncime, folosind o tehnologie avangardistă. Acest concept poate produce, prin urmare, energie solară, termală, geotermală, căldură locală şi captează biomasă folosind un bioreactor de faţadă. Iar pentru a fi complet diferite de blocurile prezentului, interiorul este complet neamenajat.

„Două din cele 15 aaprtamente din ansamblul BIQ nu au camere separate, ci permit locuitorilor să îşi configureze locuinţele la cerere. În funcţie de nevoile lor, diverse funcţii ale apartamentului, baia, bucătăria, dormitorul, pot fi schimbate între ele sau combinate”, arată aceeaşi sursă.

O altă faţadă bio a fost gândită şi deja construită de olandezii de la Studio Marco Vermeulen. De data aceasta, pereţii sunt făcuţi dintr-un material biodegradabil numit Nabasco 5010. Acesta este un amestec de cânepă, seminţe de floarea soarelui şi boabe de soia. Iar pentru un aspect futurist, pereţii au litere embosate în ei.

„Pereţii au fost construiţi pentru o staţie de gaz şi au paneluri embosate cu H, de la hidrogen, C de la carbon şi N de la nitrogen, compoziţia chimică a gazului natural. Finisajele lucioase dau impresia că întreaga clădire este făcută dintr-un material futurist, nu răşină sau cânepă”, explică reprezentanţii Inhabitat.

Un alt exemplu vine din domeniul rezidenţial. Este vorba despre BioCasa_82, o locuinţă unifamilială care se găseşte în Treviso, Italia. Clădirea a fost făcută din 99% materiale reciclabile şi este complet independentă energetic. Locuinţa este certificată LEED iar pentru a fi siguri că au un impact minimum asupra mediului, proprietarii au decis să calculeze amprenta de carbon. În urma acestui demers, a reieşit că BioCasa_82 produce cu 60% mai puţine emisii decât clădirile tradiţionale. Nivelul de sustenabilitate al acestei construcţii este rar întâlnit în arhitectura rezidenţială, dar constructorii estimează că, în următorii 50 de ani, întreaga lume va adera la acest sistem de construcţie. Acestea sunt doar câteva exemple, însă în întreaga lume, constructorii se specializează într-un mod de gândire. Acest lucru se resimte în special în rândul studenţilor sau tinerilor arhitecţi, care se reunesc anual într-un concurs de talie mondială care premiază cele mai inovatoare tehnologii bio.

CITEŞTE ŞI: Case construite pentru a aduce profit proprietarilor



16 July 2014