Afacerile cu case din lemn au inflorit in ultimii ani in Romania, pe fondul costurilor reduse de constructie si al fiabilitatii materialelor, despre care producatorii sustin chiar ca rezista mult mai bine la cutremur decat imobilele din zidarie.

Case de vacanta din lemn, la preţuri rezonabile, in Romania sau FrantaAntreprenorii isi atrag clientii prin oferirea unor preturi pana in 50.000 de euro pentru o casa din lemn de 100 de metri patrati.

Activitatea lor incepe sa se extinda si pe alte piete de profil, cum ar fi cele din Franta sau Italia, cu traditie in prelucrarea lemnului.

Stefan Minica este un constructor de case din lemn din Maramures care a decis sa se lanseze in afaceri in 2007, deschizandu-si o firma proprie, Alfa Real Construct, impreuna cu un asociat din Bucuresti. 

O locuinta finisata pe structura din lemn compusa din parter si mansarda, cu o suprafata de circa 100 de metri patrati poate costa pana la 35.000 de euro, in functie de materialele utilizate in proiect.

O constructie standard de acest tip este compusa in general la parter dintr-un living, o bucatarie, un grup sanitar, un hol si un spatiu pentru casa scarii, in timp ce mansarda cuprinde doua dormitoare, holul dintre cele doua spatii si baia.

Potrivit antreprenorului, pretul unei case din lemn variaza semnificativ in raport cu calitatea materialelor utilizate, fiind influentat in special de costul tamplariei si al parchetului. In pretul locuintei nu este inclusa si fundatia, costurile ei depinzand de mai multi factori.

 

Sursa

17 iunie 2009