Casele prietenoase cu mediul continuă să fie, în România, văzute drept apanajul elitei. Această percepţie nu a fost schimbată nici măcar de eforturile constructorilor, care în ultimii ani au început să vină cu oferte ieşite la preţuri chiar mai mici decât cele ale construcţiilor convenţionale. Poate tocmai de aceea, numărul proiectelor neconvenţionale a scăzut considerabil în ultimul timp, iar numărul dezvoltatorilor care le prezintă la târguri s-a redus la minimum.

21148-p1020542.jpgObiceiurile sunt greu de schimbat, mai ales când este vorba despre decizii care te afectează în mod direct o viaţă întreagă, aşa cum este decizia de achiziţie a unei locuinţe. Pentru clienţii curajoşi, există însă şi dezvoltatori îndrăzneţi. Unul dintre cele mai atipice proiecte este prezent şi la Târgul Imobiliar Naţional: Star Dome este o locuinţă de lemn, cu forma unui dom geodezic. Ideea există încă din anul 2006, iar proprietarul a ştiut de atunci că nu clienţii persoane fizice sunt cei pe care trebuie să se bazeze pentru vânzarea sustenabilă a proiectului, deşi preţul începe de la 400 euro/mp.

„Piaţa este setată pe construcţii de performanţă energetică din clasa D. Şi automat, clienţii vor putea să găsească construcţii din această categorie care pot să bată la preţ construcţia mea, care este din clasa B. Încă nu este setată piaţa, aşa cum este la electrocasnice, la frigidere... O să se ajungă şi acolo, dar deocamdată nu reprezintă un ajutor sau un impuls pentru noi. Este o piaţă încă needucată.", arată Florin Dobrescu, dezvoltatorul conceptului.

În acest moment, există doar două astfel de locuinţe, una în Rucăr, alta în Munţii Buzăului. Dar planuri de dezvoltare există şi sunt pentru industrializarea conceptului. Aşa cum a fost gândit conceptul de la bun început, dar vremurile dificile din punct de vedere financiar au complicat toate schemele de vânzare iniţiale.

„Eu am preferat să fiu primul cobai în ce priveşte această structură şi mi-am făcut o casă de vacanţă la Rucăr, care poate fi vizitată cu un anunţ prealabil. Iniţial, eram în discuţii avansate pentru un hotel în rezervaţia biosfera Delta Dunării, compus din 25 de domuri cu pereţi translucizi, deci cu totul spectaculos. Dar acest lucru se întâmpla în prima jumătate a anului 2008, când a venit criza, incapacitatea de finanţare şi am văzut toate aceste proiecte evaporându-se din faţa ochilor mei.", îşi aminteşte Florin Dobrescu.

Clienţii reacţionează cu greu la un avantaj ce este de doar 20%

În mod normal, structura aceasta costă cu 20% mai puţin decât o structură clasică din aceeaşi categorie. Economia începe încă de la fundaţie, continuă prin reducerea cantităţii de material generată de forma economică şi se termică cu micşorarea coturilor de întreţinere, generate de ceea ce iniţial pare un dezavantaj: suprafaţa mică.

„20% mai puţină suprafaţă anvelopantă înseamnă 20% mai puţine pierderi sau mai puţine transferuri termice necontrolate între interior şi exterior. Dar clienţii de obicei percutează greu la un avantaj care este de doar 20%.", arată Dobrescu.

Casele de tip dom pot funcţiona şi fără fundaţie

La fel de interesantă ca structura locuinţei este şi fundaţia ei. Structura poate fi ancorată pe teren prin metode care pot părea nesigure pentru un ochi neavizat.

„Fundaţia, comparativ cu una obişnuită, a fost la jumătate din consumul de material, probabil. Pentru o construcţie care are 44 mp suprafaţă utilă, fundaţia a avut 8,5 metri cubi de beton, deci foarte puţin. Construcţia pe care o avem în Munţii Buzăului nu are fundaţie deloc. Este un pat de pietriş pe care este aşezată pe o faţă această sferă.", arată Dobrescu.

Această structură este completată cu nişte picioare reglabile, care permit ca structura să fie menţinută la orizontală, dacă în timp apar tasări inegale. Aceste picioare pot să combată tasări de 10 cm ale solului, deşi dezvoltatorul spune că la greutatea mică a acestor structuri, asemenea variaţii nu se vor produce. De asemenea, atât construcţia, cât şi reparaţiile sunt foarte la îndemână. Pe de o parte pentru că această locuinţă primeşte o garanţie pe o perioadă de 50 de ani. Pe de altă parte, întreaga construcţie poate fi făcută chiar de către proprietar.

Chiar dacă garanţia oferită de dezvoltator este de 50 de ani, acesta spune că perioada de viaţă a locuinţei este virtual nelimitată, atât timp cât hidroizolaţia este integră, iar lemnul este permanent tratat, astfel încât să nu aibă contact direct cu apa. De asemenea, locuinţa este dotată cu sisteme de ventilaţie menite să evite acumularea de umezeală în structura lemnului.

CITEȘTE ȘI Top 5 ţepe imobiliare cu case




24 September 2011