Casa tubulară din sticlă este un proiect îndrăzneț, ce ar putea schimba complet ideea generațiilor viitoare despre spațiile locative. Prietenoasă cu mediul înconjurător, dar parcă desprinsă dintr-un film futurist, locuința construită în jurul unui copac a fost concepută de un arhitect din Kazakhstan.

39830-3.jpgObosiți de ritmul alert al orașelor, de zgomot și de poluare, mulți ne dorim să ne retragem în natură. Pornind de la solictarea unui om de afaceri, un arhitect din Kazakhstan a conceput un proiect spectaculos, care satisface complet nevoia de evadare din mediul urban. Casa de sticlă construită în jurul unui copac oferă proprietarului ocazia de a trăi în armonie cu natura.

„Am conceput proiectul unei case care să nu afecteze mediul înconjurător și să își facă proprietarul să se simtă aproape de natură. Respect foarte mult natura și remarc, cu părere de rău, că noi nu facem altceva decât să continuăm să o masacrăm. Am căutat o soluție care să ajute, în viitor, să evităm distrugerea pădurilor – trebuie să trăim în armonie cu copacii. Așa că am conceput o casă tubulară, din sticlă, ridicată în jurul unui copac”, a declarat architectul Aibek Almasov.

Proiectul a fost finisat în urmă cu aproape trei ani, însă costurile de construcție l-au descurajat pe beneficiar să îl pună în practică. Prețul de aproape 340.000 de euro nu l-a speriat pe un producător de sticlă și panouri solare, așa că locuința ar putea deveni realitate până la sfârșitul anului 2017. Cu toate că are patru etaje, locuința cilindrică nu are o suprafață utilă foarte ridicată (mai puțin de 40 metri pătrați), însă arhitecții spun că experiența de a fi complet în inima naturii compensează nevoia de spațiu locativ.

„Credem că acest proiect va schimba viitorul. Poate că lumea nu este pregătită chiar acum pentru astfel de case, dar va veni o vreme în care astfel de locuințe vor fi peste tot. Și mai interesant este faptul că un astfel de cămin nu depinde cu nimic de un oraș – este independent, nu are nevoie să fie conectat la nicio rețea, este auto-sustenabil 100%”, au mai spus reprezentanții biroului de arhitectură A.Masow Architects.

CITEȘTE ȘI ALTE DETALII:

 

2 aprilie 2016