Casa-supliment, mai ieftina cu 20%


Cotidianul - 17.07.2006
 

Mansardarea blocurilor este vazuta ca o solutie pentru suplimentarea fondului locativ. Astfel s-ar mai satisface o parte din cererea existenta pe piata.

Autoritatile locale se gindesc din ce in ce mai insistent la varianta mansardarii blocurilor. Astfel, prin construirea a inca unui etaj s-ar suplimenta oferta de pe piata imobiliara. Poate si de aceea autoritatile din mai multe orase au elaborat deja regulamente in acest sens. In unele localitati, precum Sibiu, Galati sau Cluj, deja s-au realizat astfel de locuinte. Firmele specializate tatoneaza deja piata din Bucuresti, unde ar putea sa ridice zeci de mii de locuinte situate pe terasa blocului. Conform acestora, avantajul principal al unei astfel de locuinte il reprezinta pretul, cu 20-30% mai mic decit al unui apartament cu suprafata similara.

„Acest fenomen apare acolo unde este criza de locuinte. Este o valorificare a spatiului existent“, spune Artur Silvestri, profesor de gestiune imobilara la Université Francophone Internationale din Bruxelles.

Bataie la bloc

Cererea pentru apartamente in blocuri este foarte mare. Este adevarat ca locuintele din aceasta categorie au o pondere covirsitoare in fondul locativ existent. Astfel, conform unui studiu realizat de Institutul National de Statistica, in mediul urban, 62,3% dintre familii locuiesc in blocuri izolate si grupuri de blocuri. La acestea se adauga si o parte dintre cele 11,2% familii care traiesc in blocuri si case individuale. In cartiere de case locuiesc 23,1% dintre familii, in vreme ce restul de 3,4% locuiesc in case individuale dispersate. De altfel, conform Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in urma unui recensamint din anul 2002 s-a realizat ca in Romania exista 85.000 de blocuri de locuit. Dintre acestea, 8.000 se afla in Bucuresti. Cum preturile terenurilor au crescut, construirea unei case reprezinta un demers care depaseste puterea financiara a tinerilor care vor sa aiba o locuinta. De aceea, multe dintre planurile celor care vor sa devina proprietari au in centru un apartament la bloc. Analistii pietei imobiliare au spus in repetate rinduri ca preturile acestora sint mari deoarece oferta este slaba si in Romania se construieste putin. In ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai mult despre mansardarea blocurilor existente. Astfel, s-ar putea construi un numar important de apartamente noi pe structuri deja existente. Preturile acestora ar fi mai mici decit cele deja existente, iar finisajele ar fi de calitate superioara.

Bucurestiul este codas

Autoritatile locale din mai multe orase din tara au luat deja in calcul aceasta varianta. In Galati s-a construit deja pe citeva blocuri, in vreme ce in Sibiu se vorbeste deja de un indice de 70% in ceea ce priveste mansardarea. Se vorbeste despre acest aspect si in orase precum Timisoara, Botosani, Brasov sau Slatina. Nu trebuie uitat nici Clujul. In Bucuresti, desi sint multe blocuri, nu s-a concretizat nimic. „Din cite stiu, in Bucuresti exista intentii, insa nu s-a materializat nici una. Exista insa discutii cu asociatiile de proprietari“, spune Cornel Costache, director regional in cadrul Velux, companie care a participat la astfel de proiecte.

Citeste artcolul integral in Cotidianul


Valentin Baesu
Cotidianul
 

17 July 2006