Casa pe banii statului




Cotidianul - 23.10.2006
 

Cheltuielile pentru a deveni proprietar pot sa scada daca cel care doreste o locuinta reuseste sa acceseze una dintre subventiile anuntate de catre stat. Sint mai multe variante care tin fie de ANL, fie de autoritatile locale.

casa pe banii statuluiLocuinta personala este visul oricarui tinar care nu are nici rude bogate, nici speranta unei mosteniri viitoare. Cum cistigul la Loto poate veni, in cel mai fericit caz, peste zeci de ani, singura posibilitate o reprezinta gasirea unei modalitati realiste de a cumpara mult dorita casa. Preturile sint foarte mari, astfel ca varianta economiilor personale iese din discutie pentru majoritatea covirsitoare a celor care se afla in aceasta situatie.

Si creditul bancar ridica unele obstacole, dintre care se desprind avansul si raportul rata-venituri. In cazul celor care vor sa-si construiasca o locuinta intervine pretul terenului, care a crescut rapid in ultimii ani. Evident, pentru ocolirea birocratiei si a solicitarilor numeroase, ideal este sa se aleaga una dintre aceste variante. Cei care nu pot opta pentru aceste solutii pot incerca sa obtina sprijin de la stat.

Ce ofera statul

Oferta, daca o putem numi asa, este diversificata. Evident, cea mai cunoscuta este Agentia Nationala pentru Locuinte, care ofera doua programe: locuinte pentru tineri si locuinte prin credit ipotecar. Mai exista insa si posibilitatea de a apela la sistemul de economisire-creditare, caz in care se primeste o prima anuala de la stat. Cei care vor sa isi construiasca o locuinta pot beneficia de prevederile unei ordonante de urgenta publicate in acest an in Monitorul Oficial, prin care noul proprietar beneficiaza de o subventie din partea statului daca isi construieste casa cu bani de la banca.

Apartament de ANL

ANL construieste blocuri si case care ulterior se vind prin credit ipotecar. Avantajul consta in faptul ca cel care apeleaza la aceasta varianta nu trebuie sa isi mai faca probleme cu banii pentru teren. Acesta va fi concesionat de la autoritatile locale pentru toata durata de existenta a constructiei. Si preturile sint convenabile. „Noi nu practicam preturi de lux, lucram cu preturi medii, pentru ca ne adresam clasei de mijloc, tinerilor. Noi mergem in medie la 330-340 de euro pe metrul patrat construit la apartamente si 400 de euro la case, fara TVA.

ANL nu este un agent comercial care sa urmareasca profit. Noi ne recuperam doar costurile. Un avantaj ar mai fi acela ca autoritatile locale inca au incredere in noi. Putem sa ne alegem terenurile pentru a nu avea costuri mari cu utilitatile, pentru ca acestea inseamna uneori 30% din valoarea casei“, afirma Gheorghe Popescu, directorul general al ANL. Acesta spune ca in viitor va creste ritmul de construire de locuinte prin credit ipotecar si ca au fost contactati proprietarii de terenuri pe care se vor ridica viitoarele cartiere. Cererea este mare. „Am avut 80.000 de solicitari pe credit ipotecar, dintre care unii si-au mai rezolvat aceasta problema. Mai avem vreo 50.000“, spune Gheorghe Popescu.

Citeste articolul integral in Cotidianul

Valentin Baesu|
Cotidianul
 

23 October 2006