Casa orasanului trage la tara


Cotidianul - 21.07.2006
 

Casele de vacanta, reducerea subventiilor pentru imobile si inundatiile au mutat santierele de la oras la sat.

In multe cazuri renuntind la confortul minim precum canalizarea sau apa curenta, majoritatea romanilor au preferat anul trecut sa-si construiasca locuinta in mediul rural. Fata de 2004, spre exemplu, raportul dintre numarul de locuinte noi ridicate la orase si cel de la sate s-a inversat. Mai precis, conform unui studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS) anul trecut, aproximativ una din doua locuinte noi (52,9%) a fost construita in mediul rural, in vreme ce cu un an in urma doar 47,3% dintre noile locuinte erau amplasate la sate. De altfel, statistica indica faptul ca anul trecut in mediul urban s-au construit cu aproximativ 400 de cladiri mai putin decit in 2004.

Per total, anul trecut au fost date in folosinta in jur de 33.000 de locuinte noi, cu peste 2.700 de cladiri mai mult raportat la 2004. In schimb, la sate au „rasarit“ peste 3.000 de imobile noi. In medie, au fost finalizate 783 de locuinte in fiecare judet, cu 66 mai mult decit in 2004. Astfel, in momentul de fata, in Romania exista peste 8,2 milioane de locuinte.

Specialistii INS pun aceasta inversare pe seama faptului ca anul trecut numarul de locuinte finantate de stat a scazut cu 23,4%. Aceasta in conditiile in care in jur de 95% dintre cladirile finantate de la bugetul statului au fost construite in orase. Un alt motiv pentru aceasta „migrare“ a locuintelor noi la sate e ca acum un an multe sate au fost refacute dupa inundatii. In schimb, analistii de pe piata imobiliara apreciaza ca inversarea rapoartelor se datoreaza romanilor care isi fac case de vacanta in afara oraselor. „Consider ca este un procent influentat de numarul caselor de vacanta. Dar cred totusi ca se va pastra un echilibru intrucit se migreaza foarte mult catre marile aglomeratii urbane. De asemenea, cred ca migrarea romanilor din provincie catre Bucuresti va duce la dezvoltarea Capitalei pe orizontala”, ne-a declarat Liviu Ureche, Certified International Property Specialist, mentionind ca tendinta este fireasca.

Citeste articolul integral in Cotidianul



Alina Stanciu
Cotidianul
 

21 July 2006