35% din proiectele anunţate de către dezvoltatori nu vor fi finalizate până în anul 2011. Chiar dacă la prima vedere se fac puţine tranzacţii imobiliare, lucru care ar putea descuraja investiţiile, specialiştii spun că necesarul de locuinţe rămâne foarte mare.

Conform Institutului Naţional de Statistică, în decembrie 2008, numărul total de locuinţe existente în Bucureşti şi zonele periurbane era de 908.372.

Dacă raportăm numărul total de camere existente în acest moment (2.326.581) şi dacă presupunem că acestea ar fi locuibile şi locuite, rezultă că, în acest moment, 1,1 locuitori ai Bucureştiului folosesc aceeaşi cameră.

Prea puţine şantiere

În condiţiile în care o mare parte dintre proiectele anunţate cu surle şi trâmbiţe de constructori au fost îngheţate, cererea de locuinţe va continua să fie în următorii ani mai mare decât oferta.

„În acest moment, avem  aproximativ 150 de proiecte anunţate în Bucureşti, din care 65% au mari şanse de finalizare. Asta înseamnă că, în 2011, vom avea un stoc de 17.235 de locuinţe noi în Bucureşti, din care 47% (8.031 locuinţe) mai sunt disponibile în acest moment. Raportat la numărul de locuitori din Bucureşti şi zonele periurbane (2.550.000) vorbim de un disponibil de o locuinţă la 318 locuitori", explică Vlad Vlăsceanu, director Admedia Consulta, compania organizatoare a Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn).

În prezent, fiecare român are la dispoziţie 15 metri pătraţi de suprafaţă construită, spre deosebire de Bulgaria, unde media este de 19 metri pătraţi sau de Marea Britanie, unde fiecare cetăţean se „lăfăie" în 69 de metri pătraţi, potrivit lui Dan Ioan Popp, preşedintele consiliului de administraţie al dezvoltatorului Impact.

Totuşi, românii sunt mai pretenţioşi decât alte naţionalităţi. Deşi cei mai mulţi cu greu îşi pot permite o locuinţă, majoritatea preferă case sau apartamente cât mai mari: suprafaţa medie a unei locuinţe nou construite în ţara noastră este de 126 de metri pătraţi, în timp de în Austria este de 99 de metri pătraţi.

Sursa

13 October 2009