Se apără de creditori prin insolvenţă, nu mai au bani pentru finalizarea construcţiei sau nu au vândut toate apartamentele. Sunt doar câteva dintre motivele din cauza cărora din ce în ce mai mulţi dezvoltatori imobiliari intră acum într-o altfel de horă cu băncile.

19635-13_septmebrie_52606500.jpgBanca Românească are două proiecte rezidenţiale în curs de valorificare. Primul dintre ele, Adelaide Residence, al cărui dezvoltator este South Pacific, controlat de omul de afaceri Andrew Prelea.

"Adelaide era finalizat în proporţie de 45% atunci când banca a oprit finanţarea, iar noi ne încadram în timp şi buget cu proiectul, în funcţie de antecontractele semnate. Avem nevoie de 50% din bugetul iniţial pentru a finaliza construcţia", a declarat pentru MONEY.ro, Andrew Prelea, CEO Ozone Homes şi South Pacific.

Omul de afaceri mai spune că banca este cea care nu doreşte finalizarea proiectului, iar compania a făcut numeroase încercări pentru rezolvarea acestei probleme, fiind acum în căutarea unor investitori şi a altor bănci care ar putea finanţa finalizarea proiectului. South Pacific a împrumutat de la Banca Românească pentru acest proiect 4,5 milioane de euro, iar alte cinci milioane de euro provin din surse proprii.

Proiectul prevedea construcţia a 173 de locuinţe în Pipera-Tunari, din care 110 au fost antecontractate. "Dintre acestea, după intrebarea clienţilor, doar 15 aveau bani pentru a plăti restul din preţul de achiziţie. Acesta a fost principalul motiv pentru care banca nu a mai dorit să continue finanţarea. Acestor clienţi le-am oferit posibilitatea de a se muta în alte proiecte ale noastre, iar unii dintre ei au acceptat", a mai declarat pentru MONEY.ro, Andrew Prelea.

Potrivit anunţului de pe site-ul băncii, ansambul este format din nouă construcţii izolate aflate în diverse stadii de execuţie, cu173 de unităţi locative de două, trei şi patru camere, desfăşurat pe o suprafaţî de 15.900 mp.

Apartamente de vis pentru clienţi, coşmar pentru bănci

Al doilea proiect rezidenţial din portofoliul aceleiaşi bănci este ansamblul Edevis World, care are deja un grad de finalizare de 40% şi este amplasat pe strada Mihai Eminescu, sectorul 1 din Capitală. Proiectul iniţial prevedea o zonă rezidenţială cu o suprafaţă de 7.558 mp şi una comerciala de 826,66 mp, dar şi o parcare parcare subterană cu 83 de locuri pe două nivele.

Contactat de MONEY.ro, Antonio Rentea, coordonatorul departamentului de monitorizare executări silite din cadrul Băncii Româneşti, spune că evaluările de 5 milioane de euro pentru proiectul Adelaide şi 6,4 milioane de euro pentru Edevis World, nu mai sunt de actualitate şi că în câteva zile aceste date vor fi schimbate.

Şi Banca Comercială Română (BCR) a scos la vânzare un proiect rezidenţial situat pe Calea 13 septembrie din Bucureşti (foto: BCR), de doar 19 locuinţe, dar nefinalizat, la preţul de 17,81 mil. lei fără TVA, adică aproximativ 4,24 milioane de euro. Blocul este construit cu un regim de înălţime 2S+P+3E-6E+duplex, cu 19 locuri de parcare la subsol, şase boxe, iar la parter spaţii de birouri. Stadiul garanţiei este vânzare voluntară.

BCR mai are de recuperat banii şi din proiectul Terra Residence, unde două blocuri din cele trei rămase nefinalizate au fost scoase la vânzare de către lichidatorul judiciar PricewaterhouseCooper pentru suma de 9,1 milioane de euro, fără TVA. BCR are de recuperat aproape 20 de milioane de euro. Citeşte mai multe aici.

Blue Tower, în continuare în faliment cu suspendare

Soarta unui alt proiect rezidenţial, finalizat în proporţie de 85% este încă incertă. Este vorba de proiectul Blue Tower din Colentina, dezvoltat de cei de la Copper Beech. Contactat de MONEY.RO, avocatul intern al companiei a declarat că din câte ştie, situaţia proiectului este neschimbată. Citeşte mai multe aici.

Potrivit raportului de evaluare, proiectul ar avea o valoare de piaţă de 19,85 milioane de euro, în ipoteza în care acesta ar fi finalizat, şi o valoare de lichidare de 15,88 milioane euro în cazul aceleiaşi ipoteze. De asemenea, raportul mai indică şi o valoare de 8,22 milioane de euro, în cazul lichidării în stadiul actual al imobilului.

Recent, proiectul My Dream Residence din Piepera, cu 129 de locuinţe şi construit de Plus Development, intrată în insolvenţă, a fost vândut la o licitaţie public cu 17 milioane de euro. În acest caz, principalul creditor, Bank of Cyprus, avea o expunere de 14 milioane de euro.


Sursa

8 July 2011