În România casele mobile nu au prins la public la fel ca în alte state europene, unde sunt parcuri întregi de astfel de construcţii, însă câteva zeci de români s-au încumetat să plătească între 12.000 şi 33.000 de euro pentru o astfel de locuinţă, fie pentru a locui în ea, fie pentru vacanţă.

13706-size4.jpgLa începutul anului trecut, o firmă din Ungaria care construia case mobile a deschis o fabrică şi în judeţul Bihor, în localitatea Sântion, însă românii sunt reticenţi la metode alternative de locuit.


„Acum pe timp de criză merge mai prost cu vânzarea. Oamenii nu sunt încă obişnuiţi cu astfel de case şi le este frică. Le compară tot timpul cu celalte tipuri de construcţie. Dar, am avut şi cazuri în care clienţii au dorit o astfel de casă pentru a locui în ea, nu pentru vacanţă.

Spre exemplu, o familie din Alba Iulia a cumpărat o casă mobilă cu o lăţime de 3 m şi lungime de 8 m, compusă dintr-o cameră cu pat matrimonial şi una cu pat normal, baie şi bucătărie cu living la preţul de 12.000 de euro plus TVA", a declarat pentru Money.ro, Magyari Iosif, directorul general al firmei Kontex, care recunoaşte că a locuit un an şi jumătate într-o astfel de casă.

Preţurile pentru astfel de locuinţe variază în funcţie de mărimea lor, astfel că pentru o casă mobilă care are o lăţime de 4 m şi o lungime de 8 m, două camere, baie, bucătărie şi living, preţul este de 15.000 de euro plus TVA. Cea mai scumpă casă mobilă vândută de Magyari a costat 24.000 de euro plus TVA, iar la cerere, se pot fabrica şi case cu suprafeţe mai mari, în funcţie de cerinţele clientului.

Firma din Bihor a vândut anul acesta doar trei case în România şi a trimis alte 40 la export, în ţări precum Austria, Elveţia, Olanda şi Germania.

Cu cât sunt mai ieftine casele produse în România faţă de cele importate

O altă firmă, din Bucureşti, importă case mobile din Slovenia de patru ani, dar îşi propune ca cel târziu la începutul anului viitor să înceapă producţia şi în România, ceea ce va duce la scăderea preţului de vânzare, odată cu eliminare taxelor de transport. „Doar transportul pentru o casă, din Slovenia până în România, costă 3.500 de euro, pentru că intră la categoria gabarit depăşit. Vrem să le putem produce şi aici, astfel că preţul s-ar putea micşora cu până la 10.000 de euro", a declarat Nicolae Oieşdean, directorul companiei RomCaravan pentru Money.ro. Chiar dacă locuinţele vin gata echipate şi mobilate, beneficiarii pot alege culoarea mobilei, a draperiilor şi a canapelelor.

Cea mai scumpă casă mobilă de la RomCaravan costă 39.900 de euro fără TVA, are o suprafaţă de 40 mp, iar spaţiile de dormit sunt pentru şase persoane. Cea mai ieftină costă 14.400 de euro fără TVA, dar cu transportul inclus şi are o suprafaţă de 16,5 mp şi spaţiile de dormit sunt pentru patru persoane. Celelate case au suprafe'e cuprinse între 24 şi 32 mp, iar preţurile variază de la 17.200 de euro la 27.200 de euro, fără TVA.

Cât despre vânzări, Nicolae Oieşdean spune că anul acesta a bătut palma pentru 22 de case, din care patru vor fi folosite pentru rezidenţă. "Noi acum luăm un avans de 30% de la beneficiari şi când le livrăm locuinţele, se achită restul. Pentru că sunt clienţi care nu vor casele chiar acum, ci mai în primăvară", ne-a mai declarat directorul firmei. Zonele în care s-au livrat case mobile sunt: Izvorani, Bucureşti, Oradea, Deva, Cheia, Câmpina şi Braşov.

Avantaje şi dezavantaje

Primul avantaj al unei astfel de case este mobilitatea acestora. "Dacă beneficiarul vrea să mute casa, aceasta poate fi transportată în altă parte. Ea se transportă pe trailer, nu necesită macara pentru amplasare, au roţi cu proţap şi pot fi trase chiar şi de o maşină mică până la locul dorit, dacă terenul nu permite accesul trailerului", mai spune Magyari. Dar, pentru ca locuinţa să fie racordată la sistemul de canalizare şi la curent, terenul trebuie să aibă toate utilităţile deja trase.

Deşi casa mobilă nu necesită autorizaţie de construire, directorii firmelor care comercializează aceste locuinţe îi sfătuiesc pe beneficiari să se intereseze la primărie. "De regulă, casele nu necesită autorizaţie de construire, dar depinde de la primărie, la primărie. E posibil ca primăria să elibere o autorizaţie de amplasare provizorie, care costă până în 1.000 de lei", mai spune Oieşdean. De asemenea, cei care doresc, pot asigura casa şi bunurile conţinute. Cât despre impozit, comercianţii spun că nu trebuie plătit şi nici nu este nevoie de vreun PUZ.

În ceea ce priveşte costurile la întreţinere pentru acest tip de locuinţă, acestea variară de la 50 la 100 de lei pe timpul verii şi între 250 şi 300 de lei pe timp de iarnă. Singurul dezavantaj ar fi suprafaţa mică a locuinţelor, de cel mult până în 35 mp în cazul celor care doresc să le utilizeze pentru locuit.

Sursa

24 September 2010