Casa-instant la pret redus


Cotidianul - 10.07.2006
 

Caramida si lemnul au un concurent serios la ocuparea unui loc in peretii unei case: cofrajele din polistiren expandat umplute cu beton.

Cofrajele care au ca umplutura betonul, au aparut in Romania in urma cu aproximativ trei ani. Sistemul este alcatuit din doua panouri usoare din polistiren expandat, unite cu bride de plastic dur incastrate.

Constructia cu cofraje din polistiren se reduce la trei etape simple: asezarea cofrajelor tip Lego unul peste celalalt, montarea armaturii si turnarea betonului. „Barele din otel au rolul de ranforsare orizontala, sint puse in cofraje dupa montarea fiecarui rind, iar ranforsarea verticala se introduce cind peretele este gata pentru turnarea betonului“, ne-a spus directorul general al companiei Amvic, producator de cofraje din polistiren, Marin Crutescu. Ramforsarea este din fier beton si confera o mai mare rezistenta peretilor. Principalul avantaj la constructia unei case cu cofraje din polistiren este costul mai mic pe care proprietarul il va plati pentru incalzirea si racirea casei, dupa cum spune Marin Crutescu, intrucit sistemul beneficiaza de un transfer termic de 0,27 W/mpK. Altfel spus, „sistemul ofera o izolare termica mai buna cu 30-50% fata de orice alt tip de constructie si o izolatie fonica de pina la 50%.

Un alt avantaj ar fi rezistenta data de structura de beton armat. Preturile pentru o casa tip sandwich din polistiren si beton, la rosu, respectiv la alb, datorita culorii polistirenului, cu tot cu fundatie, variaza intre 120 si 200 de euro metrul patrat construit plus TVA.

Durata de viata, 250 de ani

Cei care comercializeaza acest sistem constructiv in Romania spun ca durata de viata a unei astfel de constructii este foarte mare. „O casa construita din cofraje umplute cu beton nu poate fi luata de apa, de uragan sau nu poate fi afectata de cutremur. Durata  de viata a unei astfel de case este de minimum 250 de ani“, sustine Marin Crutescu. Pe de alta parte, cei care vor alege o astfel de casa vor astepta mai putin decit viitorii proprietari ai unei locuinte construite in sistem clasic, deoarece timpul de excutie va fi redus cu pina la 50%. „Cofrajele se monteaza gen Lego. Doi muncitori cu experienta pot ridica pe zi minimum 100 de metri patrati de zid, inclusiv cu turnarea betonului“, a mai spus directorul Amvic. O casa din caramida si din beton care sa ofere acelasi transfer termic ca una din cofraje va costa cu 15-20% mai mult, sustine Marin Crutescu. Acesta ne-a expus si motivele, printre care figureaza eliminarea cofrajelor din lemn pentru stilpi, centuri, grinzi si buiandrugi.

Un alt motiv de reducere a cheltuielilor consta in suprafetele peretilor care vor fi perfect drepte, scutind astfel sume importante din buzunarul beneficiarului. „Peste suprafata peretilor de polistiren atit la interior, cit si la exterior se vor aplica solutii clasice de finisaje“, a adaugat Marin Crutescu.



Nicu Stan
Cotidianul
 

10 July 2006