0-114-3s1.jpgFeng Shui se traduce prin „vint“ si „apa“, acestea fiind puterile elementare care influenteaza destinul uman, conform teoriilor chineze. Feng Shui studiaza influenta ambientului asupra sortii omului si ne ajuta sa folosim elementele naturii pentru a exploata norocul. Unul dintre principalele aspecte ale constructiei unei case Feng Shui, aproape imposibil de indeplinit intr-un oras, este terenul.

„Pozitia optima a casei din punct de vedere Feng Shui ar trebui sa fie in spatele unui munte sau ceva care sa semene cu el, avind in fata o apa curgatoare curata si lina, in stinga un deal mai mare, dar nu mai mare decit casa, si in dreapta un deal mai mic decit cel din stinga“, ne-a spus Cristina Reit, consultant Feng Shui.

Vechii chinezii asemanau formele de relief cu unele animale. Muntele din spatele casei era asemanat cu broasca testoasa, care reprezinta siguranta, forta, spatele acoperit. Dealul din stinga era asemanat cu dragonul verde, iar cel din dreapta cu tigrul alb. In plus, terenul va trebui sa aiba o forma regulata, patrata sau dreptunghiulara. „Daca terenul are o forma neregulata este bine sa fie parcelat prin plantarea de gard viu, astfel incit sa se obtina formele ideale“, a adaugat Cristina Reit.

Feng Shui romanesc

De asemenea, nu este indicat ca locuinta sa fie construita pe un teren arid sau lutos. „Energia pamintului se transmite si asupra oamenilor. Un pamint neroditor va avea ca efect vlaguirea persoanelor care locuiesc pe el“, ne-a spus Dan Reit, consultant Feng Shui. Arta chinezeasca este intilnita si in traditia romaneasca. Potrivit maestrului Feng Shui Adrian Florea, exista o metoda romaneasca asemanatoare celei chinezesti, de alegere a terenului pentru o casa. „Pe teren se asaza vase cu cereale peste noapte. Daca animalele au intrat si au mincat din acele vase inseamna ca pe acel teren nu exista energii negative“, a amintit Adrian Florea.

Intrarea principala se alege, potrivit lui Adrian Florea, in functie de anul de nastere a stapinului casei, care nu trebuie sa fie neaparat barbatul. „Stapinul intr-o casa este persoana care aduce cei mai multi bani in casa, la timpul cind se construieste casa“, a precizat Adrian Florea. Astfel, ultimele doua cifre ale anului de nastere a persoanei se scad dintr-o suta si se impart la noua.

Casa cu figura de om

Cifra se va incadra intr-un tabel special care va arata exact pozitia favorabila intrarii principale in casa, la barbati. In cazul in care stapinul casei este femeie, exista o alta metoda de calcul, asemanatoare. Geamurile pot crea probleme proprietarilor, in cazul in care acestea sint prea mari, proprietarii fiind coplesiti de energia prea mare. „Daca ferestrele sint compartimentate, energia va fi putea fi absorbita de catre locuitori fara a fi coplesitoare“, a explicat Adrian Florea. Fata casei este asemanata in Feng Shui cu figura unui om, usa de intrare principala fiind gura si ferestrele ochii. Ferestrele laterale ale unei case sint considerate urechile proprietarului. „Terenul din fata casei este indicat sa fie in panta, nu in rampa, astfel incit, proprietarul, precum animalul in vizuina, sa aiba o buna vizibilitate, vazind pericolele de la departare“, a mai spus Adrian Florea.

Invelitoarea atrage focul si apa

Acoperisul unei case con-struite potrivit Feng Shui? nu trebuie sa aiba unghiuri prea ascutite si nici material in culori tipatoare. „Casa care are acoperisul foarte ascutit in forma de triunghi si materialul acoperisului este rosu are toate sansele sa ia foc mai usor. In plus, ocupantii acesteia vor fi tot timpul tensionati si nu isi vor gasi linistea“, sustine Cristina Reit. Culorile pentru un acoperis, care atrag energii pozitive, sint maroul, verdele sau caramiziul. Invelitoarea vopsita in albastru strident poate atrage ploaia sau poate crea probleme la instalatiile de apa ale casei. „La alegerea culorii acoperisului trebuie tinut cont de mediul inconjurator, precum si de informatiile legate de ocupantii casei respective“, a mai spus Dan Reit.

Feng Shui nu indica un anumit material de constructie, dar ar fi bine totusi daca proprietarul ar folosi materialele caracteristice zodiei lui.

„Daca are caracteristica zodiei lemnului ar fi indicat sa foloseasca mai mult lemn“, a specificat Adrian Florea, adaugind ca imobilul poate fi oricit de inalt. „Hong Kongul este construit in mare parte Feng Shui si este plin de zgirie-nori“, a precizat Adrian Florea.

Zici Feng Shui, zici bani multi

Mobilierul ales la intimplare se transforma in veritabile arme, conform specialistilor Feng Shui. „Mobila trebuie sa aiba forme rotunde, si nu ascutite, pentru a nu genera sageti otravite, trebuie sa respecte anumite reguli si dimensiuni Feng Shui pentru a permite energiei sa curga liber prin camera“, a mai spus Cristina Reit. Serviciile de consultanta acordate pentru amenajarea sau constructia unei case au crescut cu 50% anul trecut, comparativ cu 2005. „Consultanta pentru amenajarea unui apartament de 80 mp, cu doi locuitori, costa aproximativ 480 de euro“, a precizat Adrian Florea.

  • Clienti cu bani

„Clasa sociala care apeleaza la noi este cea medie-superioara, cu venituri mari, si care are o anumita deschidere spre lucruri noi. Se observa insa o tendinta generalizata a oamenilor de a-si schimba viata si modul de a privi lucrurile, indiferent de venituri si de pregatire profesionala“, a concluzionat Dan Reit.

500 de euro apartamentul cu spirit

Amenajarea unui apartament in stil Feng Shui se face tinind cont de foarte multi factori, printre care locatarii si virsta lor.

„Amenajarea unui apartament de bloc in stil Feng Shui se face tinind cont de membrii care ocupa spatiul, ce elemente sint, de destinatia fiecarei camere in raport cu ocupantul, deschiderea usilor si de multi alti factori“, ne-a spus Cristina Reit, consultant Feng Shui. Pozitia de deschidere a usii de intrare in apartament se va modifica in functie de anumite date ale proprietarului, astfel incit aceasta sa fie una favorabila. „Usa este gura de intrare a energiei si este important daca se deschide pe directia favorabila sau pe cea negativa. Aceasta trebuie sa fie bine iluminata si raportata la dimensiunea apartamentului. O usa prea mare permite prea mult chi sa intre, iar una prea mica obstructioneaza energia.“ Consultanta pentru amenajarea unui apartament se poate face si prin e-mail. „Pe planul casei se suprapune o harta speciala, care va indica remediile ce trebuie facute in acel apartament“, a precizat Cristina Reit. Consultanta acordata costa 5 euro pentru metrul patrat.

„Poarta abundentei“ vindeca de toate

Elemente decorative pot fi: tablouri cu ideograme norocoase, care se amplaseaza in birou si pot atrage sanse favorabile, evantaie pentru dormitor pentru stimularea relatiei, pentru a atrage un partener se pun rate mandarine, iar pentru protectie se folosesc zeitati cu fata la usa de la intrare. „De asemenea, patul copilului trebuie orientat astfel incit sa nu doarma cu capul sau cu picioarele catre usa, intrucit pozitia va atrage boli“, sustine Cristina Reit. Un obiect decorativ care aduce sanse de avansare profesionala, „broasca testoasa cu dragon“, costa 30 RON. Maestrii Feng Shui considera ca statueta „purcelusul auriu cu pepite si monede“ este un remediu deosebit de protectie impotriva dusmanilor. Si tot asa, pentru fiecare problema cite o amuleta. Proprietarii mai zgirciti au la indemina amuleta „poarta abundentei“ care costa 50 RON si care „aduce noroc si prosperitate pe toate planurile, atrage sanse favorabile, noroc in dragoste, bogatie in casa si familie, echilibru energetic, precum si succes pe planul profesional“.

Sursa

5 February 2007