Casa din turn


Saptamana Financiara - 20.12.2005
 

Antreprenorii au decis sa construiasca ansambluri rezidentiale si in inima Capitalei. Blocuri turn cu 10, 11 sau 15 etaje ofera apartamente noi, cu dotari si echipamente la standarde moderne.

Doua mini-cartiere care ofera apartamente in blocuri turn se afla in prezent in constructie in Bucuresti. Central Park, amplasat in spatele stadionului Dinamo, se adreseaza clasei medii spre lux si beneficiaza de apartamente superbe, cu suprafete generoase care variaza intre 100 si 300 de metri patrati. Celalalt ansamblu, Planorama, din Colentina, este destinat clasei medii, apartamentele avand suprafete mai mici, sub 100 de metri patrati.

Casele din ambele locatii sunt dotate cu geamuri termopan, parchet, gresie, faianta si instalatii sanitare de calitate superioara. In plus, beneficiaza de centrala termica de scara, cu o contorizare separata, sau de centrale de apartament, dupa dorinta clientului. Alegerea intre cele doua este dificila si este dictata, in primul rand, de marimea contului din banca.

Central Park, apartamente cu gradini
Complexul rezidential Central Park dispune de 454 de apartamente moderne, construite in trei blocuri tip P+10 sau P+11, amplasate in zona Stefan cel Mare-Barbu Vacarescu. Locuintele au suprafete generoase, cuprinse intre 100 si 300 mp, fiind compartimentate în doua, trei sau patru camere, cu camere de zi de pâna la 80 mp si terase spatioase, cu vedere spre parc. Preturile variaza de la 135.752 de euro (pentru un apartament de doua camere fara terasa si cu o suprafata utila de 122 mp) si ajung la 357.564 de euro (pentru un duplex cu o suprafata construita de 356,49 de mp, plus o terasa de 152 mp). In acest pret, care nu include TVA, sunt cuprinse un loc de parcare, precum si finisaje de lux. Toate apartamentele vor fi gata la 1 septembrie 2007.

Oferte
Fiecare locuinta are pretul sau, in functie de suprafata construita, etaj, terase, orientare, spune Irina Albu, director al departamentului rezidential al Colliers, compania imobiliara care se ocupa de vanzarea apartamentelor. Ea adauga faptul ca din cele 454 de apartamente s-au vandut 263, in general cele mai ieftine si cele mai scumpe.
In acest moment, mai sunt disponibile doar 192, din care numai trei apartamente cu doua camere. Acestea sunt amplasate la parter si nu au terase. Primul are 86,6 mp, vedere spre parc si costa 126.484 de euro, cel de-al doilea are o suprafata ceva mai mare, 107,5 mp, si costa 129.842 de euro, iar al treilea ofera 121, 24 de mp si costa 135.752 de euro. Insa cine doreste un apartament cu trei camere are de unde alege, fiind disponibile 42 de asemenea locuinte. Preturile variaza intre 145.096 si 212.288 de euro, fara TVA. Apartamentul mai ieftin este amplasat la parter, are 123,29 de mp si o terasa de 12 mp, iar cel mai scump este la etajul sase, are 160 mp si o terasa de 20 mp.
La patru camere, preturile urca peste 200.000 de euro, fara TVA. Spre exemplu, o locuinta care are 167,42 mp si o terasa de 21,64 mp costa 225.930 de euro plus TVA, daca este amplasata intre etajele 1 si 5, si 250.585 de euro plus TVA, daca se afla la nivelurile 6-10.

Facilitati
„Cele trei imobile din ansamblul Central Park sunt astfel amplasate încât încadreaza un spatiu pe care va fi amenajat un parc privat de 14.000 mp. Viitorii locatari vor beneficia, pe langa apartamentul achizitionat, si de o gradina in care vor fi amenajate fântâni arteziene, cascade, o gradina japoneza, loc de joaca pentru copii si o pista de jogging”, spune Irina Albu.
In privinta securitatii în complex, aceasta va fi garantata printr-un serviciu de paza, suplimentat de un sistem de supraveghere video permanenta si acces controlat, pe baza de cartela magnetica. Locatarii noului ansamblu rezidential vor beneficia de numeroase alte servicii anexe - spalatorie auto, curatatorie ecologica, spatii comerciale -, precum si de diferite posibilitati de petrecere a timpului liber: club englezesc, sala de fitness, sauna si jacuzzi, Internet-Café. Pentru cei mici va fi construita si o gradinita privata.

Credite
Pentru ca multi dintre cei care doresc sa cumpere o locuinta in ansamblul rezidential Central Park nu reusesc sa treaca de exigentele bancilor, compania de investitii Central Park ofera facilitati de creditare care se intind pe sapte ani.
„Banii se dau 20% la semnarea antecontractului, 40% pana in septembrie 2007, in rate lunare sau trimestriale, si restul se poate plati in sapte ani catre Central Park, cu o dobanda calculata ca medie a dobanzilor de la primele cinci banci”, explica reprezentantul Colliers.

Planorame cu vedere de sus
Un alt cartier rezidential, Planorama, va aparea in Colentina, la circa 800 de metri de intersectia de la Doamna Ghica. Aici vor fi construite patru blocuri turn cu cate 15 etaje, care vor avea garsoniere, apartamente cu doua-trei camere si penthouse-uri. Toate au preturi accesibile, care pornesc de la 33.380 de euro plus TVA pentru o garsoniera care are o suprafata totala de 50 mp si ajung la 104.347 de euro, fara TVA, pentru un penthouse care are trei camere, sufragerie, bucatarie, baie, hol si spatiu de depozitare, in total 128 mp. Spre exemplu, un apartament de trei camere cu o suprafata totala de 98 mp costa 67.937 de euro, plus TVA.
Precontractarea apartamentelor a inceput in urma cu o luna, iar primul imobil va fi gata in aproximativ 18 luni.

Localizare
„Proiectul Planorama este amplasat pe locul unui fost depozit de legume, pe o suprafata de 18.000 mp, la intersectia dintre Doamna Ghica si Heliade intre Vii. Accesul in zona se poate face, in afara autoturismului personal, cu liniile RATB 21, 66, 182 si 101 pana la Doamna Ghica si de aici cu 143”, detaliaza Cristina Constantinescu, coordonatorul departamentului marketing de la Neocasa, compania imobiliara care se ocupa de vanzarea locuintelor.

Dotari
Apartamentele beneficiaza de dotari si finisaje de cea mai buna calitate: centrala individuala pe gaz, pregatire pentru instalatia de aer conditionat, contoare individuale pentru utilitati (apa, energie electrica, gaz) montate pe palier, ceea ce este in avantajul locatarilor, intrucat nu este necesara prezenta lor cand se face citirea, gresie si faianta de import, obiecte sanitare de calitate superioara, cablu TV, telefon si acces Internet, tamplarie PVC cu geamuri termopan si spatii vitrate mari.

Finantare
Cine doreste sa cumpere o locuinta in acest ansamblu rezidential trebuie sa stie ca in momentul incheierii precontractului de vanzare-cumparare trebuie achitat 5% din valoarea totala a apartamentului. In termen de 25 de zile se va incheia contractul de vanzare-cumparare, moment in care se va plati inca 20%. In cazul achizitionarii apartamentului prin credit ipotecar, restul de 75% se va plati in rate lunare, incepand din momentul in care cladirea a ajuns „la rosu”. Finansbank are o oferta speciala pentru achizitionarea unui apartament in Planorama, spun reprezentantii Neocasa.

Avantaje
Cei care aleg sa locuiasca in Planorama vor avea posibilitatea de a se relaxa in cadrul unui club privat, cu sala de sport si piscina acoperita, sau se pot plimba in parcul amenajat in centrul complexului, dotat cu locuri de odihna si spatii de joaca pentru copii. Complexul va fi organizat ca spatiu privat, cu circuit inchis, si supravegheat, beneficiind de paza 24 de ore din 24.


Diana Popescu - Saptamana Financiara
 

20 decembrie 2005