Casele din lemn nu sunt destinate doar pentru resedintele de vacanta, 0-717-51987.jpg
ci pot fi construite astfel incat sa devina locuinte permanente.
Mai ales ca sunt si mai ieftine, si mult mai usor deconstruit.

Prin alte tari, casele de locuit construite din lemn sunt mai raspandite decat cele din caramida, BCA sau beton. In Romania, acest tip de locuinta se foloseste cu preponderenta in cazul caselor de vacanta si al pensiunilor. Dar si locuintele permanente pot fi construite din lemn, chiar la preturi mult mai mici decat casele "clasice".

FACTORII DE CARE DEPINDE COSTUL UNEI CASE

Costul unei case construite din lemn difera, desigur, de tipul acesteia, de amplasamentul sau, de suprafata, de grosimea peretilor, de dotari sau de calitatea si gradul finisajelor. Firmele specializate in construirea acestor case isi au sediul principal in general in zonele de munte, asa ca si distanta dintre locul in care se construieste casa si adresa furnizorului constituie un element al pretului de constructie. De exemplu, o casa din lemn construita in Bacau va fi mai ieftina decat una construita la Bucuresti. Casele din lemn se construiesc in general dupa machete proprii ale firmelor producatoare, deoarece sunt asamblate din placi tip. Insa exista o gramada de modele, care sa satisfaca orice gusturi: de la case de sub 100 de metri patrati, cu un singur nivel, la case de lux, de peste 200 de metri patrati, cu 2-3 nivele.

CAT COSTA

Firmele de profil ofera preturi orientative pentru casele din lemn, dar in general costul final este cu 70% mai mic decat in cazul caselor din caramida. In general, pretul pentru un metru patrat ajunge sa coste intre 180 si 350 de euro, fara TVA. La acesta, de regula, trebuie adaugat pretul fundatiei - in jur de 50 euro metrul patrat, al tamplariei - intre 60 si 85 euro metrul patrat, al instalatiilor de incalzire si sanitare, al gresiei si faiantei etc. In total, se poate ajunge la 300-500 de euro pe metru patrat, ceea ce inseamna ca, pentru o locuinta de 100 de metri patrati, veti plati circa 30.000 - 50.000 de euro. Desigur, puteti iesi chiar si mai ieftin, daca v-o construiti singur si cumparati doar panourile din lemn din care se asambleaza casa, acestea costand circa 120 - 140 de euro metrul patrat locuibil, plus TVA.

TERENUL SI UTILITATILE POT DUBLA COSTUL

In costul de constructie nu este inclusa valoarea terenului si cheltuielile cu racordarea acesteia la utilitati. In functie de cele doua elemente, pretul final poate ajunge chiar mai mult decat dublu, in contextul in care doar terenul poate costa, in unele zone, mai mult decat casa in sine.

AVANTAJELE CASEI DIN LEMN

Casele din lemn sunt mult mai rezistente la seism, deoarece sunt mai flexibile, si rezista pana la cutremure de 8,5 grade pe scara Richter. Pe de alta parte, lemnul este un izolant excelent, asa ca o casa din lemn ofera o izolatie mult mai mare decat una din caramida sau beton. De aceea, iarna caldura se mentine in interior, iar vara nu se incalzeste de la razele soarelui. In plus, casele din lemn constituie un mediu de locuit mult mai sanatos pentru organism.

Sursa

10 August 2007