0-223-lac.jpg Pe malul lacurilor din Capitala si din localitatile limitrofe se construiesc mii de locuinte, vile sau apartamente de lux. Pana acum cativa ani, zona de lac era „cucerita” lot cu lot de particulari, care ridicau vile somptuoase, cu pontoane proprii. Privilegiul de a locui in apropierea unui ochi de apa mareste preturile locuintelor cu pana la 40%. Celebra in acest sens este zona Lacului Snagov, astazi exclusivista, unde proprietarii de case se pot lauda ca locuiesc langa fotbalisti sau langa politicieni. Terenurile in aceste zone sunt de trei-patru ori mai scumpe decat in zonele obisnuite din Snagov.

Acum vin la rand lacurile Pipera, Colentina, Tei, Corbeanca, Morii, Cernica - si lista nu se va opri aici. Nou este faptul ca investitorii au cumparat angro terenul si acum, langa lacuri, rareori se mai ridica vile stinghere, pe aceste amplasamente construindu-se ansambluri intregi, cu vile tip sau apartamente de lux. Pentru a-i atrage pe cumparatori, investitorii amenajeaza plaje private si pontoane pentru micile ambarcatiuni.

Avantajele tin in primul rand de confort

O casa langa lac inseamna o priveliste frumoasa, aer curat (numai daca lacul este curatat frecvent) si posibilitatea de a desfasura activitati de agrement aproape de casa. „Printre alte avantaje ale locuintelor din apropierea lacurilor, specialistii mentioneaza aerul proaspat, stiut fiind faptul ca vegetatia acvatica consuma CO2 si elibereaza oxigen. In zilele caniculare de vara, aerul e mai umidificat si mai racoros, iar prezenta prafului nu mai este o problema”, declara Mihaela Apostolescu, director la Departamentul Marketing & PR WHS Imobiliare.

„Locuintele aflate in vecinatatea unui lac beneficiaza de o locatie preferentiala, care ofera o priveliste deosebita si, in plus, zonele acestea sunt aerisite, au spatii libere mai mari. Diferenta de pret este foarte mare pentru acest segment limitat de oferte”, declara si Claudia Dascalescu, consultant senior in cadrul Departamentului Rezidential al DTZ Echinox.

Stoc limitat

Faptul ca sunt putine zone de acest gen si ca peste cativa ani nu va mai fi loc nici de aruncat un ac, pe malurile apelor urca preturile terenurilor. „De exemplu, in Corbeanca, pretul terenurilor variaza intre 85 euro si 120 euro/mp, iar pretul constructiilor - intre 850 si 1.400 euro/mp construit, in apropierea lacurilor”, precizeaza Mihaela Apostolescu. O vila in complexul Corbeanca 1.000 Lakes Villages costa intre 225.000 si 255.000 euro. Oferte similare se gasesc si in ansamblurile Lotus Villa si Laguna Village. In restul zonelor din Corbeanca, ce nu au iesire catre lac, pretul terenurilor pentru case variaza intre 40 si 100 euro/mp, iar al constructiilor noi - intre 650 si 1.200 euro/mp construit.

In afara orasului mai sunt de vanzare case in doua ansambluri de lux: Swan Lake Village, de pe Lacul Cernica, si Lake Side Park - de pe malul Lacului Pipera. Mai exista, de asemenea, alte doua ansambluri mai temperate ca pret, cu locuinte pana in 150.000 euro: Casa Domanii, de pe Lacul Balotesti, si Sunny Village - de pe lacul Mogosoaia, potrivit informatiilor de pe site-ul www.ansamblurirezidentiale.ro.

Apartamente pe lac, in Capitala

In interiorul Capitalei, in voga sunt zonele din jurul lacurilor Colentina, Tei, Grivitei si Morii. Printre „vedetele” ansamblurilor noi se afla Green Lake, cu 79 de vile si 466 de apartamente (prima faza, de 39 vile si 118 apartamente, s-a vandut in proportie de peste 80a), Emerald Residence, un complex de 279 de apartamente si NeoPeninsula - de 2.700 apartamente, care va fi lansat in curand. Preturile de vanzare sunt cuprinse intre 1.300 euro/mp construit si 1.700 euro/mp construit - plus TVA. Pentru a obtine acesti bani, developerii ii „rasfata” pe clienti.

„Green Lake se aseamana mai mult cu o destinatie de vacanta decat cu un ansamblu rezidential clasic, pentru ca are lacuri ecologice, terenuri de tenis, terenuri si centru de fitness cu piscina, locuri de parcare, spatii comerciale, gradinita privata si restaurant”, declara Adriana Sohodoleanu, de la Colliers International, agent exclusiv al proiectului.

Exista si multe pericole

Exista insa si un revers al medaliei in ceea ce priveste asezarea caselor in apropiere de apa. In afara de tantarii care vor aparea, daca lacul nu va fi curatat, proprietarii de locuinte trebuie sa fie atenti la caracteristicile tehnice ale constructiilor. Pentru ca panza freatica este mai ridicata decat la alte terenuri, casele de langa lac au nevoie de lucrari suplimentare de fundare si prezinta un pericol la inundatii. De asemenea, tamplaria exterioara trebuie sa fie de buna calitate, in caz contrar se va deteriora mai repede.

DEZAVANTAJE

Tantarii si instabilitatea terenului pot crea probleme

Este bine-cunoscut faptul ca apa, ca element natural (lac, rau, fluviu, mare etc.) creeaza un microclimat favorabil vietii si locuirii.
Exista insa si dezavantaje:

> umiditatea sporita din atmosfera, ceea ce impune masuri speciale de protectie a tamplariei exterioare, a elementelor din lemn in general;

> prezenta mai agresiva a tantarilor;

> nivelul mai ridicat al panzei freatice, ceea ce implica, uneori, imposibilitatea de a realiza subsoluri, iar in general presupune o instabilitate sporita a terenului de fundare, fenomen care se evidentiaza pregnant la un cutremur peste 7 grade pe scara Richter;

> cu cat constructia este mai mare (respectiv mai grea), cu atat riscul de a se dezechilibra creste.

Sursa

2 March 2007