Situaţia de pe piaţa imobiliară americana s-a agravat într-atât de tare încât proprietarii au ajuns să îşi vândă casele şi cu 1.000 de dolari.

Casa de 500 de dolariCel mai adesea proprietarii acestor case incredibil de ieftine sunt băncile, care au avut de recuperat ipoteci şi care acum se văd nevoite să scape de aceste imobile. In prezent există numeroase oferte rezidenţiale ce variază între 500 şi 3000 de dolari.

Băncile din Statele Unite ale Americii au început să scoată la vânzare proprietăţile recuperate de la clienţii lor răuplatnici. Doarece taxele şi costurile de întreţinere depăşesc în multe cazuri valoarea locuinţelor, instituţiile financiare au ajuns să solicite preţuri ridicol de mici: între 500 şi 3.000 de dolari.

In oraşul Flint, din Michigan 18 case sunt la vânzare la mai puţin de 3.000 de dolari, în Indianapolis sunt 22, iar în Cleveland 46. În Detroit, situaţia este cu mult mai gravă. 709 imobile au preţuri de listă sub acest nivel. Aici, Century 21 promovează o vilă cu 3 dormitoare şi un grup sanitar la doar 500 de dolari.
Preţul este incredibil având în vedere că proprietatea a fost achiziţionată la finalul lui 2007 cu 72.000 de dolari. Conform analiştilor, toate aceste comunităţi au fost lovite puternic de criza subprime, iar prescrierea de ipoteci a transformat băncile în companii de administrare a proprietăţilor. Aceştia mai spun că adesea este mai rentabil ca băncile să vândă ieftin decât să încerce să crească valoarea unor astfel de proprietăţi.

 La asemenea preţuri, creditorii nu mai au niciun interes să încerce să obţină vreun profit. Ei vor doar să scape de ele cât mai repede pentru a nu se vedea nevoiţi să plătească taxele şi mentenanţa caselor. Cel mai adesea cei 500, 1.000 sau 3.000 de dolari încasaţi merg direct în conturile agenţiilor imobiliare pentru plata comisioanelor. Există situaţii în care creditorii se văd nevoiţi chiar să dea bani în plus pentru a convinge consultanţii să listeze casele pe care le-au recuperat.

Sursa

20 January 2009