Lipsa loturilor de teren este o problemă des întâlnită în toate marile oraşe ale lumii, nu doar în cele din România. În încercarea de a găsi soluţii cât mai ieftine, dezvoltatorii concep proiecte inedite. Construcţia unei case pe acoperişul unui centru comercial este o nouă tendinţă în metropolele aglomerate din China, deşi autorităţile încearcă se descurajeze astfel de iniţiative.

32602-4.jpgCreşterea economică a Chinei din ultimii ani a dus la dezvoltarea puternică a sectorului imobiliar. Autorităţile au încercat să ţină sub control explozia preţurilor prin diverse măsuri, însă nu au reuşit în totalitate. În marile oraşe ale Chinei, în care cererea de locuinţe este ridicată şi în continuă creştere, valoarea loturilor de teren a urcat simţitor în ultimii ani. Investitorii vânează parcelele rămase libere şi caută diverse soluţii pentru a menţine cât mai mici costurile de construcţie.

În Zhuzhou, oraş din provincia Hunan, populaţia a crescut cu rapiditate în ultimii ani, ajungând la 4 milioane locuitori. Cererea de locuinţe a urcat direct proporţional, însă stocul de unităţi rezidenţiale nu a reuşit să ţină pasul. Într-o piaţă în care preţul terenurilor a urcat cu viteză mare, dezvoltatorii au conceput proiecte inedite, precum construcţia de case cu grădină, pe terasa unui centru comercial.

Suprafaţă generoasă, spaţii verzi, curte privată, zonă centrală şi panoramă unică – construite pe acoperişul mallului de cinci etaje, cele patru case ar putea oferi clienţilor tot confortul unei vile dintr-o zonă rezidenţială, chiar în mijlocul acţiunii. Cu toate acestea, proiectul s-a lovit de o problemă majoră. Deşi casele dispun de toate utilităţile şi pot fi locuite în condiţii optime, din punct de vedere tehnic, sunt considerate structuri comerciale. Drept urmare, clădirile nu pot funcţiona decât ca spaţiu de birouri pentru angajaţii mallului.

RECOMANDARE: Ansamblurile rezidenţiale, ridicate după şablon. Cum aleg dezvoltatorii să se diferenţieze în ochii clienţilor?

Ideea a mai fost pusă în practică de alt dezvoltator chinez, într-o metropolă din aceeaşi provincie. Cu peste 7 milioane de locuitori, Hengyang este al doilea mare oraş al provinciei Hunan şi se confruntă cu aceleaşi probleme cauzate creşterea rapidă a populaţiei. Încă din 2009, un mare dezvoltator local a început să ridice un cartier de 25 case pe acoperişul unui mall, în ciuda avertismentelor autorităţilor. Proiectul a fost declarat ilegal, însă dezvoltatorul nu a ţinut cont de somaţiile oficiale şi a continuat să construiască, potrivit China Daily. Vilele de lux au fost finisate, dar nu au fost niciodată scoase la vânzare, datorită interdicţiilor. Proprietarul nici nu le-a dărâmat, ci le-e oferit angajaţilor care vin din afara oraşului.

 

 

17 December 2013