Muzeul Casa Cesianu a fost deschis publicului, în urma unor lucrări de consolidare și restaurare în valoare de aproape 2 milioane euro. Una dintre puținele reședințe aristocratice bucureștene ce s-a menținut din perioada la Belle Epoque, Casa Cesianu se află la intersecția dintre Calea Victoriei și strada Sevastopol. Deși a fost lăsată în paragină timp de câteva decenii, este actualmente singurul monument de pe Calea Victoriei care a păstrat toate componentele în variantă originală, la dimensiunile inițiale.

37548-casa_cesianu.jpgAflată la intersecția dintre Calea Victoriei și strada Sevastopol (Calea Victoriei nr. 151), Casa Cesianu este una dintre puținele reședințe aristocratice bucureștene ce s-a menținut din perioada la Belle Epoque. În urma unor lucrări de consolidare, restaurare și conservare, monumentul istoric a fost deschis publicului luni, 22 iunie 2015.

„Astăzi redăm circuitului turistic și cultural Muzeul Casa Cesianu. Țin să vă precizez că, deși declarat muzeu, acest monument istoric a fost folosit timp de 67 ani (în perioada 1948-2015) drept depozit pentru o parte dintre colecțiile aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului București. Muzeul nu a fost valorificat ca spațiu de expunere, din cauza stării de degradare a imobilului”, a declarat primarul Sorin Oprescu, la evenimentul de inaugurare.

Clădirea este un exemplar ilustrativ pentru casa boierească de la începutul secolului al XIX-lea. Reședință a avocatului Constantin Cesianu din 1892, clădirea a găzduit anterior câteva familii din aristocrația românească precum Iancu Filipescu și Maria Ghica Filipescu, rămânând în conștiința localnicilor drept „Casa Filipescu”. Cu ajutorul arhitectului Leonida Negrescu, avocatul Cesianu a extins reședința, prilej cu care a amenajat parcul interior și s-au realizat decorațiile exterioare și acoperișul imperial. Potrivit autorităților, în prezent, este singurul monument de pe Calea Victoriei care a păstrat toate componentele în variantă originală, la dimensiunile inițiale.

În 1935, proprietatea a fost vândută Societății Române de Radiodifuziune (S.R.R.), instituție ce a oferit-o Primăriei Municipiului București, în schimbul altei clădiri. Din 1941, construcția a fost atribuită Muzeului Comunal (respectiv Muzeului Municipiului București), pentru a organiza expoziții. Lăsată în paragină de-a lungul deceniilor, clădirea a intrat în proces de consolidare, restaurare și conservare, la sfârșitul anului 2013, prin intermediul unei finanțări nerambursabile acordată prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la 8,6 milioane lei (respectiv circa 1,9 milioane euro), din care 5,93 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă.

„După 75 de ani de așteptare, Parcul reședinței Filipescu-Cesianu va deveni nu numai un spațiu de recreere și agrement, dar în punctele special amenajate vor fi organizate spații de expunere (lapidarium); concerte sau piese de teatru (zona de scenă din spatele grădinii). Pentru prima oară, de la intrarea în patrimoniul comunal al proprietății Filipescu-Cesianu, va fi organizat un muzeu modern al cărui proiect expozițional permanent urmează să restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, a copilăriei și a vieții de zi cu zi”, a conchis Primarul General, în cadrul evenimentului mai sus menționat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:

 

 

22 June 2015