Are un preţ prohibitiv dar îţi amortizează investiţia în 30 de ani. Îşi produce singură energia, căldura iar ventilaţia este naturală.

18571-108329_01_80133200.jpgO casă care să nu te coste bani întreţinerea ei ba chiar să-ţi aducă venituri să-şi amortizeze investiţia în 30 de ani şi să fie şi ecologică. Se poate şi în România, de acum, odată ce conceptul Sunlighthouse - casa activă a fost lansat pe piaţă de concernul internaţional Velux. Rezultatul unei munci de doi ani a arhitectului austriac Juri Troy şi a unei echipe de 20 de ingineri şi specialişti în construcţii Sunlighthouse generează o cantitate de energie mai mare decât cea pe care o consumă şi îşi neutralizează emisiile de CO2.

Potrivit reprezentanţilor Velux Sunlighthouse oferă un factor de lumină naturală de patru ori mai mare decât cerinţele din normativ. Atât ferestrele de mansardă cât şi cele verticale încadrează privelişti din natură, aduc un procent mult mai mare de lumină naturală în această casă faţă de una normală. Casa este alimentată cu aer proaspăt pe tot parcursul anului: în perioadele reci, ventilaţia cu recuperare de căldură asigură un climat interior sănătos, iar primăvara se activează programul de aerisire automată prin intermediul ferestrelor. Senzorii amplasaţi pe pereţii exteriori şi la interiorul clădirii controlează calitatea aerului şi pot comanda deschiderea sau închiderea automată a ferestrelor. Nevoia minimă de încălzire este îndeplinită de o pompă de căldură sol-apă. Panourile fotovoltaice de pe acoperiş furnizează energie electrică. Încălzirea apei calde menajere este realizată în mare parte prin intermediul panourilor solare termice astfel că Sunlighthouse poate produce mai multă energie decât are nevoie. Surplusul poate fi transferat în sistem, contra cost, aducându-i bani proprietarului.

"Soarele este o sursă uriaşă şi neexploatată de energie. În fiecare an, generează un surplus de energie de 1500 de ori mai mare decât consumul înregistrat la nivel global. Şi atunci, de ce să nu căutăm soluţii pentru a valorifica o astfel de resursă? Ca producător de ferestre de mansardă VELUX vine cu o serie de propuneri prin care electricitatea poate fi înlocuită integral de lumina naturală." a declarat Alexandra Maier, arhitect VELUX România.

O astfel de casă nu este, însă, la dispoziţia oricărui român. Fiind un concept preţul ei este, oarecum, prohibitiv. „Prototipul din Austria a costat 850.000 de euro cu tot cu terenul aferent. Probabil că în România ar fi mai puţin dar nu ştiu daca că cu mult mai puţin", a precizat arhitectul Juri Troy. Potrivit acestuia banii daţi pe construcţia casei se pot amortiza în 30 de ani din vânzarea energiei pe care o produce.

Grupul VELUX deţine fabrici în 11 ţări, companii de vânzări în 40 de ţări şi 10.000 de angajaţi fiind unul dintre cele mai puternice nume din sectorul materialelor de construcţii.


Sursa

26 May 2011