Vedeţi casa din poza alăturată? Întreţinerea ei costă doar un milion pe lună! Proprietarul e mândru că şi-a ridicat prima "casă pasivă" din România. Costă cu doar 15% mai mult decât una normală, dar consumă cu 85% mai puţină energie.

Marin Cruţescu (58 de ani) şi-a dat demisia din armată în 1991 şi a ales să intre în afaceri.

"Am fost printre primii distribuitori de termopane în România", îşi începe povestea bărbatul. În 2004, a hotărât împreună cu soţia să construiască o "altfel de casă", în comuna argeşeană Burluşi.

"Austria e plină de astfel de case, numite "pasive". În câţiva ani, vor deveni obligatorii în întreaga Europă", ne-a spus Cruţescu. Avantajul unei astfel de construcţii e dat de consumul redus de energie.

"O casă clasică are pierderi de energie de 80% iar o casă pasivă, doar de 15%", explică bărbatul. Diferenţa de preţ a construcţiei se amortizează într-un an. "Casa are 250 mp, iar pe mine întreţinerea mă costă 100 de lei pe lună. Practic, plătesc doar lemnele pentru centrala termică", ne-a spus fostul ofiţer.

Apa menajeră e încălzită cu ajutorul soarelui. "Pe acoperişul dinspre sud al casei se pune un sistem format din tuburi vidate care au în interior apă. Aceasta se evaporă la prima rază de soare. Căldura este transmisă unui gaz care absoarbe energia. Acesta ajunge printr-o ţeavă în boilerul aflat la parter, unde căldură e tranferată apei printr-un tub în spirală".

Aer mereu împrospătat

Casa are un sistem de ventilaţie automat pentru a aduce mereu aer proaspăt de afară. Iarna bagă aer cald, iar vara, mai rece. "Toamna pun deasupra ţevii care aduce aerul de afară îngrăşământ natural, pentru că fermentaţia acestuia încălzeşte ţeava. Înainte de a ajunge în casă, aerul trece printr-o centrală care îi reglează temperatura", a spus Cruţescu.

Polistiren sub casă

Zidurile au 80 de centimetri grosime, fiind placate cu polistiren. Şi sub casă şi deasupra tavanului există un strat de 20 de centimetri de polistiren excrudat. "Pentru construcţiile noi, există deja pe piaţă cofraje termoizolante din neopor. Practic, betonul este turnat între cei doi pereţi termoizolanţi ai cofrajelor", ne-a explicat Marin Cruţescu.

Încălzire prin pardoseală

Încălzirea casei se face prin pardoseală. Cruţescu ne-a explicat că această metodă reduce cu 30% pierderea de energie, faţă de încălzirea prin calorifer. "O astfel de încălzire evită şi formarea curenţilor de aer în cameră, care sunt responsabili în casele clasice pentru ridicarea prafului", susţine bărbatul.

Geamuri cu trei "foi"

Marin Creţulescu spune că a folosit geamuri cu trei foi de cripton, pentru a îmbunătăţi izolaţia termică. "O astfel de casă pierde câte un grad de temperatură pe zi, dacă e lăsată complet fără încălzire. La noi există oricum o temperatură constantă tot timpul anului", ne-a spus Marin Cruţescu.

Sursa

2 April 2009