0-378-img_71937.jpgVisul american se transfera in domeniul imobiliar dupa ce scumpirea locuintelor de la bloc a generat o crestere a cererii pentru constructia de case. Reticenta fata de noile materiale si tehnologii pare sa fi fost depasita, din moment ce a crescut cererea pentru case pe structura din lemn sau din metal, in vreme ce zidaria nu mai este considerata unica solutie potrivita pentru o noua locuinta. Deja producatorii spun ca a crescut cererea pentru case construite dupa modelul american. Atit acest sistem, cit si cel traditional, din zidarie, prezinta avantaje si dezavantaje. Cifrele oficiale arata ca, in urma cu mai putin de doi ani, casele pe structura usoara nu erau la mare pret in Romania. Un studiu publicat de Institutul National de Statistica, in baza unor date valabile la mijlocul anului 2005, arata ca 56% dintre locuintele ridicate in Romania, pina atunci, sint din materiale foarte rezistente (beton, caramida), 15,8% sint din caramida si lemn, in vreme ce in cazul a 22,2% s-au preferat materiale usoare (chirpici, paianta, stuf, lemn). Daca in oras domina betonul si caramida, probabil si din cauza numarului mare de locuinte situate in blocuri, in mediul rural la putere sint materialele usoare: 40,8%.

Modelul american

Prefabricatele din material lemnos reprezinta o solutie prezenta de ceva timp pe piata autohtona. Timpul necesar turnarii fundatiei pentru o casa de 100 de metri patrati este de zece zile. Pentru ca totul sa decurga normal, la constructia unei case din lemn placate cu panouri tip sandvis trebuie sa lucreze doua echipe, una pe teren, alta in atelier. Dupa ce structura din lemn este gata, casa este montata in atelier, dupa care se demonteaza si se transporta cu masina la locul de montaj. „Casa este montata in atelier, se demonteaza, dupa care este numerotata fiecare componenta, ca un joc de puzzle, pentru a o putea monta la locul de constructie“, a subliniat Stefan Lipovicianu, director executiv al companiei S&S Housing&Elevation Inc. Dupa montaj, urmeaza tencuirea casei in exterior si la interior. La exterior se aplica panouri OSB, dupa care se aplica panourile din polistiren, peste care se va tencui. Panourile din polistiren au rolul de a izola termic cladirea. „Cererea a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut“, spune acesta.

Plus si minus

Principalul avantaj la ridicarea unei case din lemn este durata de constructie a acesteia. Constructia unei case din lemn va dura aproximativ doua luni, proprietarul mutindu-se intr-o locuinta cu o suprafata de aproximativ 100 de metri patrati. „De la data eliberarii autorizatiei de constructie, casa va fi gata in doua luni, cu tot cu fundatie, acoperis si finisaje“, ne-a spus Stefan Lipovicianu. Acesta mai afirma ca, in cazul acestor constructii, un avantaj poate fi si reducerea cheltuielilor de intretinere. Buna izolare termica reduce pierderile de caldura. Si pretul trebuie luat in considerare. In general, pe piata se vorbeste de preturi medii de 250-300 de euro/metrul patrat construit. Acest factor depinde insa de calitatea finisajelor si de elementele constructiei care sint incluse in deviz. De exemplu, sint oferte care, intr-un astfel de pret, includ doar imobilul, fara fundatie, care se plateste separat. Altele nu includ cheltuielile care se vor face pentru transportarea casei in locul unde se asambleaza. De altfel, in momentul in care incheie un contract, este indicat ca persoanele care opteaza pentru o astfel de casa sa studieze cu atentie clauzele si sa se intereseze asupra cheltuielilor suplimentare. Unii constructori spun insa ca o casa de acest tip, realizata cu materiale de buna calitate, predata la cheie, cu instalatii si centrala termica, ajunge sa coste si peste 400 de euro/mpc. La cererea clientilor, exista si varianta de predare „la semifinit“ (adica totul, mai putin fundatia, usile si ferestrele, instalatiile si zugravelile lavabile interioare) la preturi in jur de 180 de euro/mpc plus TVA. Daca se scade si invelitoarea, o casa la rosu poate costa 130-140 de euro/mpc. Astfel, in acest caz, se poate vorbi de preturi de 250-400 de euro/mpc, in functie de materialele alese. „In cazul unor astfel de imobile, durata de viata este de 100 de ani, dar la Muzeul Satului puteti vedea constructii din lemn vechi de sute de ani. Si atunci nu se foloseau metode moderne de protejare a lemnului, cum se face in prezent“, mai spune Stefan Lipovicianu. Rezumind, avantajele acestui tip de case sint rezistenta mare la cutremur, izolarea termica si fonica superioara constructiilor clasice, costurile reduse in exploatare, pretul de executie mai scazut decit la constructiile din beton si caramida, precum si durata de executie redusa. In cazul variantei lemn, un dezavantaj poate fi socotit faptul ca podelele trebuie izolate fonic. De asemenea, specialistii spun ca acestea nu pot fi realizate in regie proprie, iar in cazul in care proprietarul se decide sa revinda imobilul se poate astepta la o oarecare reticenta din partea cumparatorilor. Cei care opteaza pentru o casa din lemn, dar nu pe model american, ci din birne, trebuie sa stie ca e necesar ca ei sa mai plateasca o suma deloc mica pentru ignifugarea lemnului, care sa-i confere protectie fata de foc.

Varianta zidarie

Persoanele care nu sint atrase de experimente pot opta in continuare pentru o casa care are ca principale „ingrediente“ betonul si caramida. Cei care construiesc astfel de case spun ca un avantaj fata de lemn il constituie izolatia fonica. De asemenea, ei spun ca si caramida ofera o izolatie termica multumitoare, iar o casa construita in acest mod rezista la cutremure de opt grade pe scara Richter. Oamenii care vor alege aceasta varianta vor avea de asteptat pina sa se mute in casa noua mai mult cu pina la sase luni, fata de aceia care prefera o casa din lemn, in conditiile in care construirea unei case de acest gen dureaza in jur de sase-opt luni. Dureaza atit de mult si din cauza ca trebuie respectat timpul de uscare pentru beton si pentru alte materiale folosite la constructie si finisaje. Acesta este unul dintre dezavantaje. Al doilea este pretul.

Cost mai mare

Pretul unei case la cheie variaza intre 320 si 395 de euro metrul patrat construit, fara TVA, in functie de calitatea materialelor folosite. „Proprietarii casei cu pret mai mic, la cheie, vor beneficia de finisaje de o calitate mai mica“, a precizat Adrian Ene. Pretul unei case la rosu, fara finisaje, variaza, in functie de caramida folosita, intre 165 si 175 de euro metrul patrat construit, la care se adauga si TVA. Cea mai ieftina varianta, la rosu, va fi construita cu caramida Porotherm. „Acest tip de caramida este mai mare si necesita o manopera mai mica“, a amintit Adrian Ene, adaugind ca pretul maxim la rosu va fi perceput pentru proprietarii care aleg varianta caramidei pline, care este si cea mai mica din gama. Cererea de case construite in mod traditional, din caramida si beton, creste de la an la an. „In anul 2006, am construit cu aproximativ 20% mai multe case decit in anul 2005“, ne-a spus Adrian Ene, directorul comercial al firmei Agi Total Construct. Anul acesta pare a fi mai bun decit anul trecut, intrucit cererea din primul trimestru depaseste cu 30% cererea din perioada similara a anului trecut.

  • Case din lemn

Avantaje

* Durata mica a timpului de executie.

* Elasticitatea lemnului, care nu permite aparitia fisurilor in pereti, amortizeaza vibratiile si absoarbe undele seismice.

* Randament termic ridicat, care scade cheltuielile de intretinere.

Dezavantaje

* Necesitatea izolarii fonice a podelelor.

* Costuri suplimentare pentru ignifugarea materialului lemnos.

* Casele din lemn sint considerate destul de greu de revindut, din cauza reticentei oamenilor.

* Nu se pot realiza in regie proprie.

  • Case din zidarie

Avantaje

* Plus la rezistenta seismica.

* Se pot realiza in regie proprie.

* Posibilitatea de a proiecta locuinta asa cum se doreste si de a se executa orice lucrare de finisare.

Dezavantaje

* Durata de executie mai mare.

* Cheltuieli mai mari decit in cazul variantei din lemn.

* Izolare termica mai slaba decit in cazul lemnului.

  • Economie de timp

Potrivit reprezentantilor din domeniul sistemelor de constructie de tip cofraj din polistiren umplut cu beton, in cazul in care se opteaza pentru o astfel de varianta, timpul de constructie este redus cu 50% fata de timpul de constructie a unei case traditionale din caramida si beton. Astfel, daca o casa din caramida se ridica in opt luni, una construita cu cofraje umplute cu beton e gata in patru luni. Constructia cu cofraje din polistiren consta in asezarea cofrajelor tip Lego unul peste celalalt, in montarea armaturii si in turnarea betonului. Costa intre 300 si 320 de euro/mpc, la cheie.

  • Ce trebuie sa stii pentru a lua o decizie educata de cumparare a locuintei

Citeva elemente trebuie sa fie luate in considerare de potentialul client atunci cind s-a hotarit sa-si caute o locuinta. In primul rind, trebuie sa se intereseze asupra dezvoltatorului proiectului care i-a atras atentia. Cine este el? Cu ce experienta vine? Uneori, un developer poate fi la primul proiect pe piata romaneasca, insa e posibil ca acesta sa aiba o experienta extinsa in strainatate sau o echipa foarte bine formata, cu experienta in proiecte similare. La fel de important este promotorul proiectului. Agentia imobiliara care tranzactioneaza un proiect este, la rindul ei, un garant. Experienta acumulata in piata, portofoliul de proiecte, parteneriatele dezvoltate constituie o carte de vizita care atrage nu numai clientii, ci si dezvoltatorii, constructorii sau bancile. Un alt aspect este calitatea constructiei, deci ne referim si la materialele utilizate. Tehnicile moderne de constructie si materialele de ultima ora asigura standarde de siguranta si de rezistenta in timp diferite fata de predecesoarele lor. Nu in ultimul rind, avem situatia juridica si gradul in care o locuinta raspunde nevoilor personale ale potentialului cumparator. Este adevarat ca pentru fiecare exista un proprietar, insa ideal este ca achizitia sa implice locuinta potrivita pentru persoana potrivita. Deoarece vorbim despre piata imobiliara, trebuie sa ne referim la elementul primordial care da valoare unei proprietati: locatia. In cazul cumpararii unei locuinte, putem sa analizam importanta locatiei din doua puncte de vedere: unul strict investitional si unul emotional. Daca e sa privim strict din perspectiva investitiei, cu cit locatia este mai buna, cu atit este investitia mai buna. Din punct de vedere emotional, al necesitatilor, conteaza foarte mult ca locuinta sa se afle in apropierea prietenilor, a gradinitei/scolii, a serviciului. Din punctul de vedere al structurii de rezistenta la blocuri, este de preferat structura pe cadre. La o asemenea cladire, foarte importante sint instalatiile si izolarea, mai putin finisajele. La blocurile noi este de preferat sa nu se investeasca mult in finisaje in primii ani. Garantia este importanta. De obicei, se acorda garantie de un an pentru vicii ascunse, iar pentru structura de rezistenta, pe durata existentei. Credem ca intrebarea pusa cel mai des de potentialii clienti se refera la pretul optim si la pretul cautat in piata. Pretul optim este cel justificat prin costuri plus un profit rezonabil, iar pretul cautat este cit mai mic. La aceasta ora este greu sa gasesti o oferta sub 1.000 de euro/mpc. — Sorin Lacusta, director proiecte rezidentiale, Regatta

Se renunta la apartamentele cu patru camere

Apartamentele cu patru camere sint din ce in ce mai putin prezente in noile proiecte imobiliare.

Majoritatea proiectelor imobiliare promovate la editia din acest an a Tirgului imobiliar Real Bucharest, care cuprinde aproximativ 10.000 de locuinte, ofera doar apartamente cu doua si trei camere si garsoniere. Pentru cererile care vizeaza patru camere, singurele posibilitati sint ansamblurile de vile sau cele destinate segmentului de lux. „Au fost elaborate mai multe studii de piata inainte sa se realizeze investitii imobiliare in Romania. Aceste studii au aratat ca cele mai solicitate locuinte sint cele cu doua si cu trei camere. Acestea ofera si o suprafata rezonabila, iar preturile sint cele mai avantajoase“, afirma Alin Preda, responsabil de marketing al companiei Casa del Sol Romania, citat de MEDIAFAX. Apartamentele cu patru camere au preturi mari, care nu sint considerate atractive de cumparatori. Astfel, compania Pelican Com, dezvoltatorul proiectului Atlantis, a inclus in cadrul complexului cu 135 de apartamente doar apartamente cu trei camere. Un alt dezvoltator, compania Comnord Bucuresti, construieste un proiect rezidential in cartierul Militari din Bucuresti, care va cuprinde apartamente cu doua, trei camere si garsoniere.

Sursa

23 April 2007