În ultimii ani, atât constructorii, cât şi clienţii s-au orientat către periferia Capitalei. Terenurile ieftine au permis preţuri finale mai mici, lucru care s-a transformat într-un avantaj pentru toată lumea. Totuşi, preconcepţiile sunt puternice, iar mulţi bucureşteni au avut un prag psihologic în a se muta în locuri care deşi păreau în oraş, aparţineau de judeţul Ilfov. Acesta este şi cazul cartierului Militari, care se întinde cu numele dincolo de graniţele oraşului. Administrativ însă, tot ce este construit la periferia cartierului Militari aparţine de sate şi comune din judeţul Ilfov.

26431-militari_residence.jpgLa periferia cartierului Militari, în spatele magazinului Metro, s-a dezvoltat unul dintre cele mai importante proiecte ale ultimilor ani. Mii de apartamente, case şi terenuri de vânzare, într-un complex care include o şcoală, grădiniţă, piscină, restaurante şi cam tot ce este necesar pentru ca locuitorii zonei să se simtă confortabil. Și asta în condiţiile în care în zonă sunt oricum mai multe centre comerciale şi nu există o delimitare clară între Bucureşti şi Judeţul Ilfov. Totuşi, disconfortul apare atunci când trebuie să ajungi în centrul oraşului. Dincolo de distanţa considerabilă, cartierul Militari este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai aglomerate ale oraşului. Însă clienţii care decid să se mute acolo, fac acest lucru în deplină cunoştinţă de cauză.

„Preţul este cel mai puternic argument, oamenii sunt dispuşi să facă sacrificii din punctul de vedere al distanţei pentru un preţ mai bun. Fac astfel o economie. Ei caută în special apartamente cu două camere la bugetul de Prima Casă”, arată Mădălin Oprea, reprezentant Galaxy Imob.

Clienţii tineri sunt cei mai deschişi unui alt tip de viaţă

Clienţii sunt tineri, în procent de 85%, după cum arată statisticile agenţilor imobiliari. Tocmai de aici vine şi capacitatea de a se adapta la un regim diferit de viaţă.

„În mod tradiţional, clienţii caută apropierea de mijloacele de transport în comun. Unii din comoditatea, alţii pentru că aşa ştiu de la părinţi că se face, alţii pentru că sunt conştienţi că acesta este un aspect care creşte valoarea apartamentului. Totuşi, acest nou val de clienţi, dominaţi de cerinţele crizei imobiliare în mare parte, acceptă cu uşurinţă, ba chiar caută, ansamblurile noi de la periferia oraşului”, arată Mircea Mazăre, manager No Risk Imob.

Diferenţa nu se face prin preţ, ci prin suprafaţa apartamentelor

Tot la periferia cartierului Militari au găsit o bună oportunitate şi dezvoltatorii mici. În zonă au apărut mai multe blocuri mici, cu două-trei etaje şi mansardă, în unele cazuri. Preţul pe metru pătrat construit este acelaşi, în tot cartierul nou format. Diferenţa o face, în general, suprafaţa locuinţei.

„În 2007-2008 a început să se construiască masiv în zonă. Primele blocuri construite au suprafeţe de 60 mp, în medie, pentru două camere. Acum, suprafaţa medie a scăzut la 53-54 mp. Oricum, preţul este în ambele cazuri de 850 euro/mp. În unele cazuri, preţul poate fi mai mare cu 50 euro/mp, în funcţie de poziţionare, dar nu mai mult”, continuă reprezentantul Galaxy Imob.

Marele avantaj al zonei este că se află într-un perimetru puternic comercial. Atât înspre oraş, cât şi mai departe, la intrarea pe autostrada Bucureşti-Pitești, există mari magazine din orice domeniu: alimentare, mobilă sau bricolaj, malluri clasice sau dedicate exclusiv electronicelor şi electrocasnicelor. Tocmai de aceea, clienţi sunt uşor de convins să accepte tranziţia către un alt judeţ. Cu atât mai mult cu cât planurile pentru zona metropolitană se vor transforma în realitate, inevitabil, în viitor.

CITEȘTE ȘI Pe strada Polonă te poţi muta doar dacă ai prea mulţi bani de dat sau eşti susţinut de RA-APPS

 

20 September 2012