0-255-03main.jpgIn momentul in care se decid sa achizitioneze un apartament, viitorii proprietari iau in calcul mai multi factori. Astfel, agentii imobiliari spun ca cel mai mult conteaza pretul. Pe linga acesta, mai sunt luate in calcul zona, existenta unei scoli sau a unei gradinite, daca este vreun mare centru comercial in apropiere si altele. In ceea ce priveste siguranta locuintei si a persoanei, singurele surse de informare sint vecinii si ziarele. O analiza a numarului de spargeri de locuinte si a talhariilor poate oferi insa surprize. Astfel, zone in care preturile sint relativ mari si care se bucura de un renume destul de bun stau destul de prost la acest capitol. „Zonele din Bucuresti unde infractionalitatea este ridicata sunt ocolite de catre cumparatori. Lumea se intereseaza de astfel de probleme si la agent, si la locatari. Pe piata cartierelor periferice, Drumul Taberei este cel mai cerut si cel mai scump“, spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Cu toate acestea, bulevardul Drumul Taberei ocupa un loc fruntas in ceea ce priveste spargerile si talhariile. Surprizele sunt multe, asa cum reiese din datele furnizate de Directia Generala de Politie a Municipiulul Bucuresti. Au fost luate in calcul zone cerute pe piata imobiliara. Zone precum Calea Ferentari sau Calea Giulesti sunt la mijlocul clasamentului, in vreme ce Bucurestii Noi, Drumul Taberei sau Iuliu Maniu ocupa pozitii fruntase. Agentii imobiliari spun ca cetatenii nu au de unde sa afle cifre care sa le ofere o imagine asupra zonei unde vor locui. Ne-am interesat asupra situatiei privind spargerile de locuinte si talhariile (aspecte strins legate de siguranta persoanei si de protejarea bunurilor acestora). De asemenea, in ceea ce priveste preturile din fiecare zona, am luat ca punct de reper apartamentele cu doua camere, cele mai cerute locuinte pe piata imobiliara. Trebuie spus ca probabil pe fiecare dintre aceste importante bulevarde si strazi, pe care le-am luat in calcul, exista zone mai sigure si mai putin sigure.

Lider detasat

Pe bulevardul Bucurestii Noi, locuintele sunt destul de scumpe, cu mult peste preturile din alte cartiere bucurestene. Un apartament cu doua camere costa intre 75.000 si 90.000 de euro. Per ansamblu, in ceea ce priveste infractiunile, aceasta zona se dovedeste a nu fi tocmai in regula. Conform politistilor bucuresteni, in anul 2006, pe aceasta artera s-au inregistrat 42 de furturi din locuinte si 14 talharii. Cifre care asigura o pozitie fruntasa la acest capitol. Pe Bulevardul Ion Mihalache (fostul 1 Mai), numarul unor astfel de evenimente este mult mai mic: 18 furturi din locuinte si patru talharii. Este drept, si preturile sunt pe masura. Un apartament cu doua camere costa in jur de 80.000-90.000 de euro. Cea mai linistita zona dintre cele pe care le-am avut in vedere in acest sector pare a fi Pajura. Pe strada Pajura s-au inregistrat 12 spargeri de locuinte si doua talharii. Un apartament cu acelasi numar de camere ajunge sa coste pe aceasta strada intre 70.000 si 80.000 de euro.

Mosilor: cifre mari

In sectorul doi, cea mai scumpa zona dintre cele pe care le-am luat in considerare este Calea Mosilor. Astfel, o locuinta cu doua camere costa intre 88.000 si 100.000 de euro. In ciuda preturilor si a pozitiei centrale, zona nu este o garantie in ceea ce priveste siguranta. Politia spune ca pe aceasta artera, in 2006, au avut loc 14 spargeri si 16 talharii. Mult mai linistita este Soseaua Iancului: patru furturi din locuinte si patru talharii. Aceasta zona sta mult mai bine si la capitolul pret: 65.000-80.000 de euro pentru un apartament cu doua camere. Colentina si Pantelimonul reprezinta zone mai ieftine, insa cu mult mai multe probleme. Astfel, pe Soseaua Colentina, un apartament de acelasi tip costa intre 60.000 si 75.000 de euro. In aceasta zona insa numarul infractiunilor este mult mai mare. Anul trecut, politistii bucuresteni au inregistrat 27 de furturi din locuinte si 19 talharii. Situatia din Pantelimon este apropiata de cea din Colentina atit ca preturi, cit si ca numar al evenimentelor ce ii afecteaza pe cei care locuiesc acolo. Astfel, si in Pantelimon preturile locuintelor cu doua camere se invirt intre 60.000 si 75.000 de euro, in vreme ce 20 de locuinte au fost sparte si 24 de persoane au fost talharite.

Mai linistite

Sectorul 3 al Capitalei este mult mai linistit. Astfel, surpriza o constituie Calea Dudesti, unde nu s-a inregistrat nici un furt din locuinte, iar in ceea ce priveste talhariile, s-au inregistrat doar doua cazuri. Este drept, si preturile sint destul de mari: peste 90.000 de euro. Nivelul mare al preturilor este cauzat, in principal, de existenta a Bucuresti Mall.

Si pe Bulevardul Nicolae Grigorescu, situatia este mai calma decit in cele doua sectoare amintite anterior. Astfel, anul trecut, aici s-au inregistrat opt spargeri de locuinte si sase talharii. Preturile pentru o locuinta de doua camere sint intre 60.000 si 70.000 de euro.

Si pe alte doua artere cerute pe piata imobiliara, Calea Vitan si Bulevardul Liviu Rebreanu, situatia este asemanatoare atit in ceea ce priveste preturile, cit si numarul evenimentelor neplacute pentru orice persoana care locuieste aici. Astfel, in cazul primei zone au fost, in aceeasi perioada, 12 spargeri si trei talharii, in vreme ce pe Bulevardul Liviu Rebreanu au avut loc 11 spargeri si patru talharii. Ca pret, acestea se situeaza pe acelasi palier: intre 65.000 si 75.000 de euro.

Situatie in patru

In sectorul patru, situatia difera in functie de zona in care se afla imobilul. Bulevardul Gheorghe Sincai este una dintre cele mai bine cotate zone din acest sector. Distanta mica fata de Piata Unirii si vecinatatea cu Parcul Tineretului fac ca solicitarile sa fie mari, iar preturile pe masura. Astfel, un apartament cu doua camere costa intre 85.000 si 95.000 de euro. Zona este si destul de linistita, in conditiile in care politistii spun ca in ultimul an aici s-au raportat doar trei spargeri de locuinte. Numarul talhariilor este ceva mai mare: cinci.

Blocurile de pe Soseaua Oltenitei sint foarte cautate. Aici se afla multe imobile construite dupa 1980, iar apartamentele au suprafete mai generoase decit in alte locuri din sectorul patru. In ceea ce priveste siguranta personala, zona sta bine din punct de vedere statistic. La sectia de politie nu s-a reclamat nici o talharie. Situatia este ceva mai agitata cind vine vorba de siguranta bunurilor celor care locuiesc aici. S-au inregistrat 14 spargeri de locuinte. Preturile sint mai mici decit in cazul Bulevardului Gheorghe Sincai. Pentru un apartament cu doua camere se cer intre 70.000 si 80.000 de euro. Conform politistilor bucuresteni, tot in sectorul 4, dar pe bulevardul Metalurgiei, s-au petrecut anul trecut patru talharii, in vreme ce sapte proprietari au reclamat furturi din locuinte. Un apartament cu doua camere costa intre 65.000 si 75.000 de euro.

Strada Emil Racovita nu are notorietatea celorlalte, de aceea este si mai ieftina: preturi cuprinse intre 65.000 si 70.000 de euro se cer pentru un apartament cu doua camere. In ceea ce priveste infractiunile, cifrele sint linistitoare: un furt din locuinta si trei talharii. In acest caz insa trebuie sa se mai aiba in vedere un aspect:

Rahova si Ferentari

Cartierele din sectorul 5 reprezinta o optiune luata in seama mai ales de persoanele pentru care, in cazul achizitionarii unei locuinte, doar pretul conteaza, nu si zona. Nu vorbim despre Calea 13 septembrie, o zona bine cotata si cu preturi mari, ci despre Rahova si Ferentari. Totusi, cel putin din punctul de vedere al statisticii infractiunilor, aceste zone stau mai bine decit multe altele, care sint mai bine cotate pe harta imobiliara. Astfel, pe Calea Ferentari s-au inregistrat 15 furturi din locuinte si opt talharii, in vreme ce pe Calea Rahovei s-au raportat 12 spargeri si 17 talharii. Preturile sint ceva mai mici decit in alte cartiere. Astfel, pe Calea Rahovei, un apartament cu doua camere se vinde cu 65.000-70.000 de euro, in vreme ce pe Calea Ferentari pretul este mult mai mic: 58.000-65.000 de euro.

Probleme in sectorul 6

Bulevardul Drumul Taberei ocupa un loc de frunte intr-un top al infractiunilor de tipul celor despre care am vorbit. Astfel, DGPMB informeaza ca aici 35 de locuinte au fost sparte, iar 12 persoane au fost talharite. Un apartament in Drumul Taberei se vinde cu 65.000-80.000 de euro. Nici pe Iuliu Maniu situatia nu este mai calma: 34 de furturi din locuinte si 18 talharii.

Pe bulevardul Timisoara, artera care a crescut ca nivel al preturilor dupa ce s-a deschis Plaza Romania, situatia este mult mai calma. S-au inregistrat 12 furturi din locuinte si cinci talharii. Apartamentul cu doua camere costa intre 63.000 si 75.000 de euro. In mod surprinzator, mult mai linistita este Calea Giulesti: aici au fost raportate, in 2006, opt spargeri si doar cinci talharii. Este drept, nici locuintele nu mai sint asa de ieftine: se cer 65.000-75.000 de euro pentru apartamentele cu doua camere.

  • Crestere asteptata

Decizia BNR de a nu mai impune un plafon maxim de indatorare in cazul creditelor ipotecare va produce efecte pe piata imobiliara. Astfel, unii agenti considera ca o astfel de masura va scumpi apartamentele, mai ales ca BNR a anuntat si renuntarea la obligativitatea avansului. Se vorbeste de o crestere de 15-20%. Exista insa si opinii mai ponderate. „Ramine de vazut care va fi reactia bancilor: cele conservatoare vor pastra conditiile actuale, iar cele dispuse sa riste vor mari gradul de indatorare. Oricum, nu se poate spune acum daca si cu cit se vor scumpi locuintele“, spune Ion Radu Zilisteanu.

  • Avantajul dezvoltatorilor

Dorinta de a se sti in siguranta este unul dintre motivele pentru care cererea de apartamente in ansamblurile rezidentiale noi este in crestere. Multi dezvoltatori mentioneaza in materialele de prezentare ca in ansamblu se asigura paza si, in unele cazuri, ansamblul este permis doar proprietarilor, in baza unui card. La acest avantaj se adauga, in cazul blocurilor noi, virsta cladirii, suprafata apartamentului, calitatea finisajelor si, contra cost, locul de parcare. In ceea ce priveste preturile, dezvoltatorii practica preturi apropiate de cele pe care le cer proprietarii apartamentelor vechi: 900-1.200 de euro/metru patrat construit, la care se adauga, dupa caz, TVA.

Sursa

13 March 2007