Programul guvernamental „Prima Casa" va încuraja construirea de locuinte cu suprafete mici, sustin specialistii. Potrivit acestora, dezvoltatorii imobiliari îsi vor adapta oferta la cererea care va fi indusa de banii aruncati pe piata de Guvern pentru garantarea locuintelor pentru tineri.

Cartiere-dormitor. Guvernul gireaza construirea de «cutii de chibrituri» pe post de locuinteAstfel, pentru a iesi din colapsul în care i-a aruncat criza economica, constructorii vor reduce suprafata locuintelor construite. Analistii spun insa ca cererea se va concentra în special pe segmentul apartamentelor din blocurile construite in perioada comunista

„Când au venit în România, dezvoltatorii au început sa construiasca locuinte de lux, pentru ca apoi sa tot micsoreze suprafata, astfel încât sa îsi pastreze marja de profit initiala, în conditiile în care costul materialelor de constructii si al terenurilor tot crestea.

Odata cu programul guvernamental «Prima casa», acestia vor micsora si mai mult suprafetele, pentru a se încadra în limitele de pret impuse", ne-a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

În conditiile în care limita maxima garantata de catre stat este de 60.000 euro, specialistii sunt de parere ca cei care îsi vor achizitiona locuinte prin intermedul acestui program se vor orienta catre garsoniere si apartamente cu doua camere. Concentrarea cererii pe acest segment nu va duce neaparat la o majorare a preturilor, ci doar la o crestere a vânzarilor de locuinte vechi. „Nu vom asista la cresteri ale preturilor, având în vedere ca nu este vorba despre un numar mare de tranzactii. 17.000 de tranzactii nu este o cifra foarte mare care sa influenteze în mod semnificativ piata imobiliara.

 Daca va avea un impact, acesta va fi unul foarte mic", ne-a explicat Zilisteanu. Potrivit acestuia, în cadrul târgului imobiliar „Project Expo", desfasurat la sfârsitul saptamânii, la Palatul Copiilor din Bucuresti, „unii dezvoltatori au deschis deja liste de înscrieri pentru potentiali clienti ai programului guvernamental, astfel încât acestia sa îsi achizitioneze locuinta de la ei".

Speculatiile si coruptia, incurajate?

Programul guvernamental induce o discriminare, prin limita maxima impusa, spun specialistii. „O locuinta de 60.000 de euro în Bucuresti nu se compara cu una din provincie. În plus, cei care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului „Prima Casa" vor beneficia si de TVA redus, de 5%.

Cota de 5% se introdusese anterior pentru constructiile noi în anumite conditii: un apartament nou cu suprafata utila mai mica de 120 mp, o valoare mai mica de 380.000 lei si primul apartament cumparat cu 5% TVA. În mod vadit, noua reglementare induce o discriminare: un acelasi apartament poate fi vândut cu 19% sau 5% TVA.

Daca un cumparator este la prima locuinta si plateste din banii proprii un apartament de peste 380.000 lei, el va plati 19% TVA, iar un alt cumparator care va apela pentru acelasi apartament la programul „Prima casa" va plati 5% TVA, ceea ce este o inadmisibila discriminare între cei doi cumparatori, de neimaginat într-o economie de piata sanatoasa. Pe de alta parte, notarii au anuntat ca vor reduce cu 30% onorariile pentru încheierea actelor de vânzare/cumparare, cât si pentru autentificarea contractelor de ipoteca, pentru beneficiarii programului.

Aceasta este iarasi o masura discriminatorie", afirma Zilisteanu. Pe de alta parte, acesta spune ca nu trece zi sa nu se mai schimbe ceva, ceea ce denota ca programul a fost prost gândit si aruncat pe piata din ratiuni electorale, in mod pompieristic fara o evaluare prealabila atenta.

 „Daca initial se anuntase ca programul îi vizeaza pe toti cei care se afla în stadiul achizitionarii primei case, în urma cu câteva zile, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, spunea ca beneficiari pot fi toti cei care nu au o proprietate în momentul solicitarii. În mod evident, scopul initial declarat al programului este deturnat.

Nici macar nu ar mai trebui sa se numeasca „Prima casa", ci „O casa pentru fiecare" sau „A oricâta casa pentru oricine". Acest lucru încurajeaza speculatiile si coruptia", a mai declarat Radu Zilisteanu. Totodata, acesta este de parere ca suma de 60.000 de euro este una destul de ridicata, în conditiile în care cei carora li se adreseaza programul sunt tineri si nu au salarii foarte mari, motiv pentru care este dificil sa acceseze un credit.

„Pâna în prezent am asistat doar la declaratii din partea politicienilor referitoare la programul „Prima Casa", dar nu am vazut nici un document scris. În plus, BNR va trebui sa aprobe modificarea regulamentului de creditare, masura care nu stiu cât de potrivita este în acest moment", afirma Zilisteanu.

Sursa

1 iunie 2009