Cartiere de locuinte noi pentru clasa de mijloc




Cotidianul - 21.08.2006
 

Ritmul in care se anunta noi blocuri de locuit depaseste asteptarile specialistilor din domeniu. Este vorba despre zeci de mii de apartamente in citiva ani.

Deoarece preturile terenurilor au crescut, investitorii se orienteaza catre blocuri de locuit, in conditiile in care vilele ar fi trebuit sa aiba preturi mult prea mari chiar si numai pentru recuperarea banilor cheltuiti. Pe de alta parte, cererea este mult mai mare pentru apartamentele la bloc, mai ieftine. Se asteapta ca in citiva ani sa apara noi cartiere, unele chiar foarte mari. Multe dintre noile proiecte sint amplasate chiar in interiorul orasului, astfel ca vor concura direct blocurile vechi. Se pot observa deja zonele preferate pentru astfel de investitii, dar si o orientare a multora dintre investitori catre blocuri-turn.

Zone preferate

Dezvoltatorii aleg pentru noile cartiere zonele semicentrale, in care exista suprafete de teren potrivite pentru astfel de proiecte. „Zona de nord a Capitalei, cotata ca zona de lux datorita multiplelor facilitati oferite, a investitiilor foarte mari efectuate si a potentialului de dezvoltare, a cunoscut in ultimii cinci-sase ani o dezvoltare intensa, ceea ce a condus si la o crestere majora a preturilor locuintelor din aceasta zona. In ultimii doi ani insa, atentia investitorilor medii si mari s-a indreptat catre piata locuintelor pentru clasa de mijloc. In acest sens, in prezent sint anuntate sau deja au fost demarate proiecte in cartierele semicentrale ale Bucurestiului, precum Colentina, Drumul Taberei, Grozavesti, Titan, Vitan sau Vacaresti“, spune Claudia Dascalescu, senior consultant in cadrul Departamentului rezidential al DTZ Echinox.

Se opineaza totusi ca zona de nord nu-si va pierde importanta pe acest segment. „Dezvoltarile in zona de nord a Bucurestiului vor continua si de acum inainte, dar vor depasi granita orasului catre arii precum Pipera sau Petricani. In acelasi timp, multe din dezvoltarile noi de proiecte rezidentiale sint concentrate in partile de est si de vest ale orasului“, spune Ionut Bordei, partener in cadrul Eurisko.

Citeste articolul integral in Cotidianul



Nicu Stan, Valentin Baesu
Cotidianul
 

21 August 2006