Ce alegi, când vrei să te muți, dar dispui de un buget limitat? Renunți la avantajele unui cartier mai vechi sau la beneficiile unui apartament ridicat după cerințele actuale? Aceasta este cea mai des întâlnită dilemă a cumpărătorilor tineri, spun specialiștii, în special atunci când vine vorba despre familii.

40794-cartier_avantaje.jpgOferta de locuințe din București este astăzi mai variată decât oricând – apartamente noi și moderne, locuințe vechi și cochete, case luxoase sau proiecte ieftine. Există oferte pentru toate gusturile și buzunarele, prețul fiind argumentul care ghidează decizia. Însă o ofertă atât de bogată are și un efect bulversant, mai ales asupra cumpărătorilor nevoiți să se limiteze la un buget mediu.

„Deciziile erau luate mult mai rapid, în urmă cu un deceniu. Toți spun că se pricepeau mai puțin clienții, însă adevărul este altul: oferta era mult mai săracă. Având opțiuni mai puține și mai clare, cumpărătorii luau o hotărâre mult mai repede. Astăzi, timpul mediu de așteptare depășește șase luni (există destul excepții, desigur, dar mă refer la majoritate). Cele mai multe discuții le observ la tinerele familii – ea vrea ceva, el se gândește la altceva. Bărbații privesc cu mai multă indulgență distanțele mai mari, dar preferă locuințe mai spațioase, pe când femeile se gândesc să aibă mai multe servicii la îndemână, sunt mult mai atente la avantajele zonei. Fiind limitați de buget, pendulează detul de mult până când iau o hotărâre”, spune consultantul imobiliar Andrada Nica.

„Programul Prima Casă a fost principala modalitate de plată, în ultimii ani. În același timp, puțini dintre clienții care au cumpărat folosind programul guvernamental s-au orientat spre ceva care să depășească plafonul impus de stat. Cu alte cuvinte, cei mai mulți clienți cu Prima Casă s-au încadrat în bugetul de 60-70.000 euro. Cu banii aceștia, familiile care vor neapărat un apartament nou trebuie să meargă la periferie. Aceasta este dilema cumpărătorilor – să aleagă un apartament mai slab din punct de vedere calitativ (generozitate a spațiului și vechime a construcției, cu toate dezavantajele de rigoare), dar poziționat într-un cartier mai bun, sau o locuință nouă, amplasată într-o zonă mărginașă? Așa au ajuns să se ridice marile ansambluri rezidențiale amplasate în ceea ce era, până mai ieri, câmp”, observă dezvoltatorul imobiliar Nicolae Videscu.

Un cartier bun oferă o garanție pe termen lung: locuința se va putea vinde rapid, în orice moment

Dincolo de confortul și plusul de valoare adus vieții de zi cu zi, o zonă bună garantează că proprietatea se va vinde oricând, indiferent de ciclurile economice. Dar ce înseamnă un cartier bun? În această definiție nu intră zonele elitiste, cu locuințe dedicate unui procent mic dintre români, ci cartierele care au făcut față cu brio perioadelor dificile apărute în piața imobiliară. Există cartiere de blocuri construite în era comunistă, care au rezistat cu brio probei timpului. Sunt zone în care s-au putut face tranzacții, chiar și în perioada de criză economică, și unde prețul a scăzut mai puțin, raportat la alte cartiere.

„Întotdeauna ofer drept exemplu zona 1 Mai, unde sunt destule construcții din perioada comunistă, dar sunt numeroase alte avantaje. Accesul către centru se face ușor, sunt numeroase mijloace de transport în comun, totodată fiind o zonă relativ retrasă, cu multe parcuri. În plus, zona este locuință de oameni de calitate, ceea ce reprezintă un avantaj greu de neglijat. Dar cel mai important, din punct de vedere al unei investiții pe termen lung, este că aici s-au tranzacționat locuințe oricând. În timpul unor perioade dificile, prețurile au coborât un pic, dar cumpărători s-au găsit imediat, pe când în alte zone, în ciuda unor scăderi considerabile de preț, nu a existat interes din partea cumpărătorilor”, punctează Ruxandra Cleciu, general manager Neocasa.

Locuințele aflate la primul proprietar și avantajele construcțiilor noi cuceresc clienții tineri

Tot pentru a păstra valoarea locuinței pe termen lung, anumiți cumpărători nu iau în calcul altceva decât proiecte noi. Iar cum un buget limitat exclude cartierele centrale sau semicentrale, mulți cumpărători aleg ansamblurile din zonele mărginașe. Eforturile dezvoltatorilor de a pune la dispoziția clienților numeroase facilități compensează lipsa confortului poziționării într-un cartier cu vechime, în special din punctul de vedere al tinerilor proprietari.

Drumul lung făcut zilnic este privit drept un sacrificiu mărunt de mulți clienți, în special de cei tineri. Este mult mai mare bucuria de a trăi într-o casă nouă, dintr-un bloc construit recent, după planuri moderne, în ton cu preferințele actuale. Clienții trecuți de prima tinerețe privesc altfel blocurile comuniste, care au devenit greu de tolerat de către tineri. Instalațiile vechi, lifturile depășite, spațiile înghesuite, ferestrele mici, întregul ansamblu descurajează clienții tineri. Mai mult, aceștia privesc cu indulgență drumurile lungi, iar un drum de o oră în interiorul orașului a devenit o obișnuință”, explică consultantul imobiliar Andrada Nica.

Unii clienți chiar aleg să se mute mai departe de București, considerând că drumul cu mașina este un preț mic, comparativ cu beneficiile pe care le aduce traiul liniștit, în afara orașului. Astfel, ansamblurile de case cu grădină construite în apropierea pădurilor completează peisajul pestriț al ofertelor imobiliare din Capitală și împrejurimi.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

25 August 2016