Criza a schimbat preferinţele investitorilor în ceea ce priveşte achiziţia de produse imobiliare în 2011. Astfel, 24% dintre europenii dispuşi să investească în imobiliare privesc acum zona Europei Centrale şi de Est (CEE) drept cea mai atractivă a bătrânului continent, faţă de 16% în 2010. Datele apar într-un sondaj realizat în cadrul celui mai mare târg anual de imobiliare, MIPIM, organizat zilele acestea la Cannes.

16818-eurotower.jpg„În urma analizelor CBRE şi a discuţiilor constante avute cu factorii decizionali s-a demonstrat apetitul puternic pentru investiţii imobiliare în zona Central şi Est europeană, incluzând România. Astfel 24% dintre cei 350 de intervievaţi văd această zonă ca fiind cea mai interesantă din Europa", spune Laura Bencze Research Manager, CBRE Romania, adăugând că " produsele de retail reprezintă principala destinaţie pentru investiţie (în Romania 60% din volum investiţional total din 2010 a fost realizat pentru centre comerciale) şi produsele de top (prime) sunt în atenţia investitorilor, spre deosebire de cele secundare (în România aproximativ 73% dintre tranzacţiile realizate în 2010 au fost pentru proprietăţi cu caracter investiţional superior)".

Care este ţara/regiunea din Europa pe care o consideraţi cea mai atractivă pentru achiziţia de produse investiţionale imobiliare în acest an?

16819-grafic.jpg

Rezultatele sondajului CBRE

• La nivel global se observă o creştere a interesului investitorilor care ţintesc Europa Centrală şi de Est şi America de Nord, in detrimentul Europei de Vest;
• În Europa, Germania este privită ca fiind cea mai atractivă piaţă de către 32% dintre investitori;
• 24% dintre investitori consideră că zona CEE este cea mai atractivă din Europa;
• Sectorul de retail este mai atractiv decât cel de birouri;
• Investitorii sunt circumspecţi cu privire la proprietăţile secundare, peste 70% dintre ei considerând că randamentele acestora se vor menţine sau chiar vor creşte în 2011, ceea ce înseamnă că preţurile proprietăţilor respective vor rămâne aceleaşi sau vor scădea;

Cele mai mari ameninţări pentru revenirea pieţei imobiliare sunt dificultăţile în a accesa soluţii de finanţare, creşterea dobânzilor şi inflaţia.


9 March 2011