Un sistem bun, care să vă asigure apă caldă tot timpul anului, costă şi 3.000 de euro, dar jumătate din sumă o puteţi obţine de la stat. Pe piaţă sunt însă şi alte oferte mult mai ieftine.

19083-18panouri_shutterstock_8f514ac3a2.jpgEduard, din judeţul Caraş- Severin, şi-a montat, în vara anului trecut, un sistem de panouri solare, despre care spune acum că este foarte mulţumit. Costurile totale, pentru echipamente şi montaj, s-au ridicat atunci la circa 12.000 lei, din care 6.000 lei a obţinut de la stat, prin programul "Casa Verde".

De altfel, în special pe timp de vară, panourile solare sunt ideale, pentru că nu mai trebuie să îţi baţi capul că vei consuma combustibil scump pentru prepararea apei calde menajere. Dacă plăteşti puţin mai mult, vei scăpa de această grijă aproape tot timpul anului.

Sistemul trebuie gândit din faza de proiect a casei

Eduard ne-a declarat că l-ar fi costat cu până la 1.000 lei mai puţin, dacă sistemul era gândit înainte să îşi construiască locuinţa. Asta deoarece casa nu a fost prevăzută iniţial cu o cameră tehnică, iar de la panouri până la locul unde a putut amplasa boilerul de apă traseul ţevilor a fost destul de lung, ceea ce a dus, implicit, la costuri mai mari.

"Ţeava se montează pentru tur-retur şi trebuie izolată. Numai pe izolaţia ţevii, pentru un tur, am dat circa 700 lei. E drept, am folosit materiale mai scumpe, aşa am găsit atunci", a explicat Eduard.

Sistemul pe care şi l-a instalat este nemţesc şi este format, în principal, din două panouri de câte 2,05 metri pătraţi şi un boiler de 200 litri, care asigură consumul pentru familia sa formată din patru persoane, plus celelalte piese (controler, vas de expansiune etc.).

Potrivit acestuia, doar dacă plouă şi e înnorat câteva zile la rând, nu are apă caldă vara. În rest, chiar dacă e frig, atât timp cât e soare, are apă caldă şi iarna. Oricum, boilerul are cuplată o rezistenţă electrică ce intră în funcţiune pentru susţinerea temperaturii, dacă e cazul. "Din februarie până în decembrie, am apă caldă fără probleme", a spus Eduard.

El a adăugat că înclinaţia panourilor face ca zăpada să nu stea depusă mult timp, aşa că nici nu a trebuit să le cureţe. Înainte, încălzea apa cu boilere electrice, iar acum economiseşte 100-120 lei pe lună.

Pe de altă parte, cei care nu dispun de atât de mulţi bani ca Eduard pot opta pentru sistemele mai ieftine existente pe piaţă.

Concurenţa reduce preţurile

De exemplu, un sistem mai simplu chinezesc, cu rezervor montat exterior, pe panou, de 200 litri (pentru patru-cinci persoane), poate fi achiziţionat la 349 euro, fără TVA, potrivit unei oferte a companiei Idella. Iarna însă, este nefuncţional. Cu 6.000 lei, compania vinde un sistem solar termic german ce funcţionează tot anul cu două panouri plane, boiler de interior de 100 litri (pentru maximum trei persoane), controler etc. O veste bună: preţurile sunt mai mici, în general, faţă de anul trecut.

"A crescut foarte mult concurenţa. Sunt foarte multe firme, inclusiv din Orientul Mijlociu, care au aflat de subvenţia guvernului şi au intrat pe piaţa locală cu preţuri foarte mici", ne-au spus reprezentanţii companiei. Ei atrag atenţia că sistemele chinezeşti au, de regulă, nevoie de intervenţii încă din primii 5 ani, iar după 5-10 ani randamentul lor scade la jumătate.

SUBVENŢII

Din 1 iunie, start la "Casa Verde"

Începând cu 1 iunie, persoanele fizice care vor să acceseze subvenţiile oferite prin programul "Casa Verde" pot depune dosarele la agenţiile judeţene de mediu din localităţile unde locuiesc. Bugetul alocat programului pentru anul 2011 este de 100 milioane lei. Primesc finanţare nerambursabilă proiectele privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv pentru completarea sistemelor termice clasice.

Pentru instalarea panourilor solare, subvenţia maximă este de 6.000 lei, sumă care se acordă şi pentru instalaţiile de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, resturi şi deşeuri vegetale. Pentru pompe de căldură se oferă maximum 8.000 lei. Solicitanţii trebuie să fie proprietari sau coproprietari ai imobilului unde se vor monta instalaţiile şi să nu aibă datorii la stat.

"Ideal este ca sistemul de încălzire cu panouri solare să fie gândit înainte să fie construită casa. Se pot reduce mult unele costuri"
EDUARD, cumpărător sistem panouri solare


Sursa

9 June 2011