Militari şi Titan, cele mai solicitate cartiere atât pentru locuinţe noi, cât şi vechi. Ofertele de apartamente din Ferentari şi Rahova sunt ocolite de către bucureşteni.

17537-136230maxim.jpgÎn momentul în care un român se decide să achiziţioneze o locuinţă, cel mai important criteriu de selecţie este preţul, urmat de poziţionare, numărul camerelor şi anul de construcţie al blocului.

În condiţiile în care preţurile locuinţelor bucureştene le putem afla destul de rapid de pe portaluri imobiliare, am consultat câţiva specialişti din piaţă şi i-am întrebat care sunt cele mai căutate cartiere din Bucureşti, dar şi cele mai ocolite zone.

"În rândul locuinţelor vechi, cele mai căutate cartiere în acest moment sunt Militari şi Titan. Acestea au o infrastructură foarte bună, atât din punct de vedere al accesului - existenţa unei linii de metrou într-un cartier reprezintă un factor foarte important de diferenţiere - cât şi al punctelor de interes prezente în aceste cartiere: centre comerciale, hiper şi supermarketuri, şcoli, zonă verde în Titan" , a declarat, pentru Curierul Naţional, Alexandru Pricop, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of România.

Ferentari şi Rahova, cele mai ocolite zone

La polul opus, Adrian Popa-Bochiş, expert evaluator senior Darian, a afirmat că în rândul celor mai ocolite cartiere din Capitală se află pe prima poziţie Ferentari, din cauza populaţiei ce locuieşte în zonă, a mizeriei din cartier. Pe lângă Ferentari, şi Rahova este ocolită din cauza infrastructurii slabe (lipsa metroului, acces dificil către centru). Infrastructura generală (centre comerciale) este de asemenea slabă în aceste zone, nu există zone verzi întinse şi cele două zone au şi o imagine generală deficitară. Mai apoi, vin cartierele periferice, fără acces facil (metrou) la mijloace de transport către centrul oraşului (de ex. Fundeni).

Cartierul Drumul Taberei nu mai prezintă interes pentru clienţi

Drumul Taberei era un cartier care se situa în topul preferinţelor în urmă cu patru-cinci ani, fapt care s-a schimbat. "Explicaţiile stau în absenţa metroului, în accesul către zona centrală care s-a înrăutăţit în ultimii ani şi în faptul că este un cartier cu locuinţe construite înainte de 1980, ceea ce l-a făcut să scadă ca atractivitate în ochii potenţialilor cumpărători", a mai explicat Alexandru Pricop.

În viziunea reprezentantului Coldwell, Crângaşi a crescut mult din punct de vedere al atractivităţii. Este un cartier relativ nou, construit după 1980, beneficiază de avantajul metroului şi este mai apropiat de zona centrală comparativ cu Drumul Taberei. Dezvoltarea unei noi magistrale de metrou în Drumul Taberei ar putea să îl readucă în topul preferinţelor potenţialilor cumpărători de locuinţe din Bucureşti.

Şi în rândul locuinţelor noi cele mai căutate locuri sunt Titan şi Militari

Potrivit unui studiu realizat de specialiştii Be Igloo în rândul clienţilor care doresc să-şi cumpere o locuinţă nouă, 30% dintre cumpărători îşi doresc o locuinţă în cartierul Titan, iar 13% în Militari.

Zonele cel mai puţin căutate sunt Berceni, Drumul Taberei (din cauza lipsei liniei de metrou) şi zona de nord a Capitalei (din cauza accesului greu şi a preţurilor piperate), pentru care optează mai puţin de un procent dintre clienţii interesaţi de o nouă locuinţă. "Nu este deloc surprinzător faptul că oamenii aleg zone precum Titan şi Militari dacă luăm în considerare că aici apartamentele cu 2 camere au preţuri începând cu 52.000 de euro, iar în celelalte zone preţurile sunt aproape duble" a declarat Nimrod Zvik, managing partner Be Igloo.

În ceea ce priveşte locuinţele noi, reprezentantul Coldwell afirmă că este important bugetul. Sunt cartiere sau zone în care s-au dezvoltat proiecte rezidenţiale, însă acestea au preţuri peste media pieţei. Cei care doresc o locuinţă nouă cu un preţ apropiat de media pieţei se orientează ori înspre zone mărginaşe, ori spre mici dezvoltări - blocuri individuale cu mai puţin de 50 de locuinţe. Aceste blocuri noi, de mici dimensiuni, au fost dezvoltate în zone cu acces mai bun, comparativ cu zonele periferice - un exemplu este Bucureştii Noi.

Cele mai multe tranzacţii au loc în rândul locuinţelor vechi

Adrian Popa-Bochiş a afirmat că este greu de pronunţat un procent exact legat de proporţia în care se vând locuinţe noi şi vechi, dar în orice caz din evaluările făcute de companie pentru achiziţia de apartamente, majoritatea tranzacţiilor sunt pentru apartamente vechi.

În opinia lui Alexandru Pricop, aproximativ 80% din tranzacţiile încheiate sunt cu locuinţe vechi - construite înainte de 1990.


Sursa

14 April 2011