Charles de Gaulle Plaza, America House, mallul din Baneasa sau Polus Center din Cluj sunt printre cele mai importante investitii imobiliare finalizate in perioada de avant imobiliar, in urma careia o serie de investitori au reusit sa-si inmulteasca de cateva ori banii, iar altii inca nu-si pot cuantifica pierderile.

Care proiecte s-au concretizat in perioada boom-ului imobiliarCiclul dintre anii 2005 si 2008, cand Romania parea taramul fagaduintei pentru oricine avea acces la lichiditati si curaj sa investeasca in imobiliare, a provocat pierderi semnificative pentru unele companii, oameni de afaceri, dar si oameni de rand, dar a insemnat si dezvoltarea unor proiecte a caror realizare probabil nu ar fi avut loc in alte conditii.

Pana la nivelul anului 2005 piata de birouri din Capitala se rezuma la vilele si apartamentele din centrul orasului si o serie restransa de constructii noi, precum Opera Center sau Europe House.
 
In lipsa dezvoltarii pietei imobiliare bancile, firmele de consultanta, de IT si chiar din productie nu ar fi avut unde sa se extinda, sa-si mareasca numarul de angajati, ale caror salarii au crescut de asemenea intr-un ritm galopant in aceasta perioada.

Astfel au fost finalizate in ultimii trei ani proiecte de zeci de mii de metri patrati de birouri in Bucuresti, precum Sema Parc, S-Park, America House, Charles de Gaulle Plaza, Victoria Park sau Millennium Business Center, cladiri de birouri care pot fi comparate cu cele din zonele de afaceri ale capitalelor din regiune.

Este adevarat ca realizarea acestor proiecte, si nu numai, intr-o perioada relativ scurta de timp, a insemnat presiune pe calitatea constructiei, dar si o crestere neintrerupta a costurilor cu terenurile si materialele de constructii.
Dar, in conditiile in care piata era galopanta, economia „duduia", iar companiile erau dispuse sa plateasca 20-22 sau chiar 25 de euro/metrul patrat in cladirile de birouri din zone centrale, dezvoltatorii au facut profituri semnificative.

Chiar mai inspirati au fost cei care au reusit sa faca si exit in perioada in care fondurile de investitii erau dispuse sa plateasca preturi care le asigura un return anual de doar 6-6,5% in euro pe an.

O parte dintre acesti investitori si-au inmultit banii proprii chiar si de 10 ori in decurs de cativa ani, cat dureaza realizarea unui proiect, tinand cont ca bancile finantau chiar si 80-90% din costurile de constructie la preturi relativ mici. Dar in Bucuresti exista acum un stoc de circa un milion de metri patrati de birouri noi.
In ceea ce priveste centrele comerciale, pana in 2005 optiunile erau doar pentru bucuresteni - Unirea, Bucuresti Mall si recent deschisul mall - Plaza Romania.

Sursa

22 April 2009