De la 1 mai, actele de identitate ale românilor care vor să încheie tranzacţii imobiliare vor fi verificate on-line de notari.

Capcană pentru samsarii imobiliariCazuri precum cel al temutei reţele a „Mandatarilor" - care a lăsat pe drumuri zeci de bătrâni, vânzându-le locuinţele cu acte false - sau precum cel al interlopului Gigi Boeru - care a pus mâna, tot cu acte false, pe terenuri de milioane de euro în centrul Bucureştiului - vor deveni istorie.

Şi asta chiar de la 1 mai, după cum au dat asigurări, ieri, poliţiştii şi reprezentanţii Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.

Motivul: cei peste 2.000 de notari din România vor verifica on-line, pe internet, actele de identitate ale celor care vor parafa în faţa lor orice fel de tranzacţii de proprietate.

„Practic, notarul nu poate accesa bazele de date ale poliţiei, dar poate trimite on-line la Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date CNP-ul sau datele de identitate ale persoanei pe care vrea să o verifice. Va primi un răspuns în câteva minute, poliţiştii transmiţându-i, pe lângă date şi informaţii legate de valabilitatea actului de identitate, şi fotografia titularului, pentru a o compara cu persoana aflată în faţa sa. Sistemul va fi securizat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, astfel încât nimeni să nu poată avea acces la corespondenţa dintre notar şi oamenii legii", au precizat, ieri, oficialii Internelor.

Notarii care greşesc, pedepsiţi penal

Datele poliţiei arată că, în ultimii ani, mafia imobiliară a acaparat proprietăţi importante în toate marile oraşe ale ţării. Prima în top este în continuare Capitala, unde tranzacţiile imobiliare ilegale, „parafate" cu acte false, le-au adus profituri lunare de milioane de euro reţelelor de escroci, care au vizat cu precădere terenuri şi imobile din zonele rezidenţiale.

„Liderii acestor reţele au reuşit «să cumpere» cu uşurinţă funcţionari din cadrul primăriilor sau al oficiilor de Cadastru de la care - în schimbul câtorva mii de euro - au obţinut documente de proprietate în original. În plus , grupările au întotdeauna în rândurile lor un aşa-numit «falsificator profesionist de acte». Aceşti profesionişti reuşesc să reproducă perfect o carte de identitate, primind în schimb maximum 300-400 de euro", au precizat surse din poliţie.

Potrivit acestora, „înarmaţi" cu astfel de cărţi de identitate, escrocii imobiliari găsesc clienţi pentru proprietăţi şi aleg un notar din provincie - căruia îi este mai greu să verifice originalitatea actelor - pentru a parafa tranzacţia.

„Au existat şi cazuri în care suntem siguri că escrocii au beneficiat de complicitatea notarilor, însă vinovăţia acestora din urmă nu a putut fi dovedită. Şi asta pentru că toţi au susţinut în faţa procurorilor că nu au putut verifica autenticitatea documentelor", spun judiciariştii.

La rândul lor, reprezentanţii Uniunii Naţionale a Notarilor recunosc că „numeroşi notari publici au fost cer cetaţi penal, deşi nu dispuneau de mijloacele tehnice necesare pentru a verifica dacă respectivele acte erau folosite de adevăraţii titulari". „Dacă, de la 1 mai, notarii nu vor verifica documentele, vor răspunde penal pentru greşeala lor", susţin oficialii asociaţiei profesionale.

Sursa

19 March 2009