Cursa pentru Primăria Capitalei este condimentată, în 2016. Personaje a căror reputație se leagă de activități îndoielnice încearcă să (mai) câștige încrederea bucureștenilor, până pe 4 iunie, ziua în care se încheie campania electorală, cu o zi înainte de ziua de votare. IMOPEDIA prezintă detalii din experiența și promisiunile celor 12 candidați la fotoliul de edil-șef al Bucureștiului.

40322-1_mirel_amaritei.jpgMirel Amariței (ProDemo)

Născut în Galați, Mirel Amariței este membru fondator cât și președinte al partidului ProDemo, format în 2010. Membru al Baroului București, avocatul în vârstă de 46 de ani are propriul cabinet de avocatură, iar în politică a intrat în anii 2000, activând de-a lungul anilor în cadrul mai multor partide. După o perioadă de „acomodare” cu politica românească, în anul 2009, prin decizia lui Emil Boc, Mirel Amariței a devenit Secretar de Stat în cadrul Aparatului de lucru al Viceprim-ministrului Dan Nica. După pierderea acestei funcții, procurorii Parchetului Curții de Apel București l-au trimis în judecată pentru fals în declarațiile de interese și complicitate la evaziune. Din 2010, este președinte al partidului ProDemo, din partea căruia a candidat la alegerile prezidențiale din 2014.

Planurile sale pentru București sunt destul de ample, dar vagi, printre prioritățile sale numărându-se, unele după altele: educația, sănătatea, siguranța națională, resursele, agricultura, asistența și asigurările sociale, dar și economia și cercetarea.

40323-2_daniel_barbu.jpgDaniel Barbu (ALDE)

Absolvent al Institutului de Artă din București, doctorand în Istorie, dar și în Filosofie, Daniel Barbu este din București și are 59 de ani. După ce a deținut numeroase responsabilități academice, de-a lungul anilor, acesta a intrat în politică, pe a cărei scenă este cunoscut din perioada în care a fost ministru al Culturii din partea PNL, în Guvernul condus de Victor Ponta.

Dacă va fi ales primar al Capitalei, Daniel Barbu promite construirea Esplanadei Centenarului pe 1 decembrie 1918, dar și ridicarea unui ateneu și a unei săli de concerte moderne: „Nu mă consider mai bun decât oricare dintre contracandidații mei, mă consider potrivit pentru această funcție. Sunt profesor universitar, am fost tot timpul pe marginea politicii, dar cred că este cazul ca politicile liberale să aibă un avocat în acest oraș”, a declarat acesta în cadrul unei dezbateri electorale televizate.

40324-3_catalin_berenghi.jpgCătălin Berenghi (independent)

Bucureșteanul în vârstă de 35 de ani și-a făcut cunoscut numele în vara anului trecut, printr-un protest inedit împotriva construirii celei mai mari moschei din Europa (a îngropat porci și a amplasat cruci pe terenul concesionat comunității musulmane).

Fost soldat în Legiunea Străină, Berenghi a participat la războaiele din Irak, Afganistan, Coasta de Fildeș și în Liberia, dar în prezent, se ocupă de activități mai pașnice: deține o cafenea în București, o fabrică de ventilații industriale și o școală de ghizi montani.

Supărat pe autorități, Cărălin Berenghi a declarat că s-a hotărât să candideze la funcția de primar pentru a pune capăt abuzurilor clasei politice, fără a dezvălui însă obiectivele sale pentru București.

40325-4_nicusor_dan.jpgNicușor Dan (USB)

Născut în Făgăraș, matematicianul în vârstă de 47 de ani s-a făcut cunoscut, în ultimii zece ani, datorită eforturilor sale de a proteja spațiile verzi sau clădirile de patrimoniu din Capitală, activitate pentru care a înființat Asociația Salvați Bucureștiul. Cu un slogan împotriva corupției și incompetenței, Nicușor Dan a mai candidat la funcția de primar al Capitalei, în urmă cu patru ani, fără a avea susținerea unui partid politic.

Fondator al Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), Nicușor Dan a expus un program bine pus la punct pentru orașul pe care speră să îl administreze, program împărțit în trei mari categorii, cu numeroase subpuncte în detaliu planificate: administrație, transparentă și eficiență / rezolvarea problemelor reale ale Bucureștiului / dar și dezvoltarea orașului. 

40326-5_bogdan_diaconu.jpgBogdan Diaconu (PRU)

Avocatul în vârstă de 36 de ani a intrat în politică din anul 2003, ca membru al PSD, partid pe care l-a părăsit abia în 2014, pentru a înființa Partidul România Unită, al cărui lider și președinte este. Denumit în presă și „noul Vadim”, Diaconu s-a făcut remarcat prin eforturile sale de a minimiza drepturile minorităților din România. Dacă va câștiga alegerile locale, Diaconu promite că va verifica toate contractele Primăriei și că va supraveghea personal toate lucrările contractate. Totodată, bucureșteanul susține că va împiedica tăierea copacilor și că va proteja spațiile verzi, că va evacua imobilele ocupate abuziv, dar și că va crea 12.000 de noi locuri de parcare (câte 2.000 pentru fiecare sector) și că va introduce sistemul SMS parking.

„La doi ani de mandat inițiez chiar eu un referendum pentru propria mea demitere, în care bucureștenii să decidă dacă sunt mulțumiți de activitatea mea sau dacă își doresc plecarea mea. În cazul în care referendumul va fi majoritar negativ, îmi voi da demisia din funcția de Primar General al Capitalei”, susține acum soțul fostei gimnaste Maria Olaru.

40327-6_petrica_dima.jpgPetrică Dima (PSRO)

Prim-vicepreședintele Partidului Socialist din România (PSR) este un fost polițist, și avocat, în vârstă de 50 de ani. După ani de zile în care a urmărit infractorii din Capitală, Petrică Dima a hotărât să se implice în administrarea orașului. În trecut, acesta a mai candidat, fără prea mare succes, la Primăria Sectorului 3, precum și la Primăria Capitalei. Sub sloganul „omul cu mâinile curate”, Petrică Dima promite să oprească scurgerea necontorizată a banilor publici, având ca „obiectiv fundamental dezvoltarea Bucureștiului ca o metropolă dinamică, înscrisă în rețeaua capitalelor europene”.

40328-7_gabriela_firea.jpgGabriela Firea (Alianța PSD+UNPR)

Fosta jurnalistă în vârstă de 43 de ani este cunoscută publicului larg datorită celor peste 20 de ani petrecuți în presa românească, atât pe sticlă, cât și în radio. Din anul 2012, a devenit membră a partidului PSD, fiind aleasă senatoare din partea județului Ilfov. Fost purtător de cuvânt al Guvernului și Secretar de Stat, șef al Departamentului pentru Comunicare din cadrul Guvernului Mugur Isărescu, Gabriela Firea este, din 2014, purtător de cuvânt al PSD.

Cu un amplu plan ce reprezintă viziunea PSD privind guvernarea locală a Bucureștiului, Gabriela Firea spune că „dacă voi fi învingătoare pe 5 iunie, nu vreau să le fac promisiuni deșarte, dar una pot: aceea că nu-i voi dezamăgi și sub nicio formă nu voi fi un primar leneș, care se gândește la propriile interese".

40329-8_iulia_gorea-costin.jpgIulia Gorea-Costin (PNȚCD)

Diplomat și politician cu o îndelungată experiență, Iulia Gorea-Costin provine din Republica Moldova, țară în care a candidat la președinție, în urmă cu 20 de ani. Absolventă de Filologie și de Drept, aceasta a urmat stagii de pregătire în Rusia, SUA, Franța și Elveția, intrând în politică după moartea soțului său, Nicolae Costin, fost primar general al municipiului Chișinău. Fost primar al comunei natale, Iulia Gorea-Costin este prima femeie ambasador din Republica Moldova, totodată fiind cunoscută pentru lupta sa (cu succes) pentru păstrarea limbii române în instituțiile de învățământ de peste Prut.

„Nu m-au oprit niciodată problemele, am căutat întotdeauna soluții.  Pentru o Românie integră. „Cu sufletul pentru oameni, cu fapta pentru București“ este deviza mea electorală și vă asigur că voi lucra cu specialiști din fiecare domeniu pentru a găsi cele mai bune soluții la problemele cu care se confruntă bucureștenii”, promite Iulia Gorea-Costin, adăugând că are printre priorități consolidarea clădirilor cu grad de risc seismic.

40330-9_niculae_neamtu.jpgNiculae Neamțu (Partidul Republican)

Avocatul în vârstă de 52 de ani este din București și are propriul cabinet de avocatură din 1996. Președinte al Partidului Republican din România, Neamțu declară pe site-ul organizației că a hotărât să candideze la funcția de edil-șef al Capitalei din cauza „proastei organizări, a corupției și a lipsei de responsabilitate a celor din Primăria Generală”.

Adept al transparenței la toate nivelurile, Nicu Neamțu promite, în primul rând, dacă va fi votat de bucureșteni, că va „eradica sărăcia” - „Vreau să creez cât mai multe colaborări cu organizațiile non-profit care, de mulți ani, au preluat din atribuțiile sociale ale primăriei. Sărăcia afectează toate sectoarele Bucureștiului. Încă mai trăim într-un oraș unde oamenii nu au apă curentă în sector 6, iar exemplele pot continua”. Totodată, acesta propune soluții pentru îmbunătățirea infrastructurii, a rețelei medicale și a educației, fără a neglija însă turismul.

40331-10_catalin_predoi.jpgCătălin Predoiu (PNL)

Cu un C.V. impresionant, avocatul în vârstă de 47 de ani este originar din Buzău, dar și-a fondat propriul cabinet de avocatură în București, încă din anul 1995, împreună cu Ioana Racoți. Specializată pe sectorul fuziunilor, achizițiilor și privatizărilor, firma de avocatură a gestionat unele dintre cele mai mari operațiuni de acest fel de la noi din țară, între anii 1997 și 2005, până când a fuzionat cu un alt cabinet de avocatură. Înainte de intra în politică, avocatul s-a remarcat în mediul business, derulând afaceri cu nume grele, precum Dinu Patriciu, Sorin Marin, Doru Boștină sau Jean Valvis. La începutul lui 2008, fostul avocat al lui Patriciu a fost numit (ca independent) în funcția de ministru al Justiției în Guvernul Tăriceanu, astfel că s-a retras atât din cabinetul de avocatură, cât și din afaceri. În 2009 a fost numit ministru interimar de Externe, iar în 2012, a fost numit prim-ministru interimar, pentru trei zile. Din decembrie 2015, Cătălin Predoiu deține funcția de președinte al PNL.

Dacă va obține încrederea bucureștenilor, Predoiu spune că, în primul rând, va scoate corupția din Primărie: „Vreau decăpușarea de costuri ascunse. Vreau consolidarea unui aparat juridic pentru ca Primăria Municipiului București să încheie contracte clare, corecte și să fie protejată, să nu mai generăm procese, vreau eficientizarea aparatului birocratic”.

40332-11_adrian_severin.jpgAdrian Severin (PDS)

În vârstă de 62 de ani, Adrian Severin este unul dintre numele grele ale politicii românești, ce a deținut numeroase funcții, în diverse Guvernări. Numele său a rămas legat de un scandal rușinos de corupție, pe când era în Parlamentul European – câțiva jurnaliști britanici sub acoperire au demascat trei europarlamentari că sunt de acord să susțină amendamente la legislația europeană, în schimbul primirii unor sume de bani. Deși au fost contactați peste 60 de reprezentanți, au acceptat doar Adrian Severin din România, Ernst Strasser din Austria și Zoran Thaler din Slovenia. Cu toate acestea, Adrian Severin a fost singurul care a refuzat să demisioneze din Parlamentul European, deși a fost huiduit în plen. În urma acestui episod, a fost exclus din PSD, iar patru ani mai târziu, în februarie 2016, a fost condamnat de ÎCCJ din București în acest dosar la trei ani și trei luni de închisoare cu executare.

Candidatul Partidului Dreptății Sociale (PDS) le transmite bucureștenilor să voteze un primar care să răspundă criticilor venite din partea ambasadorilor occidentali, care au creat percepția că „poporul român este structural corupt“.

40333-12_robert_turcescu.jpgRobert Turcescu (PMP)

Jurnalistul în vârstă de 41 de ani a lucrat mai bine de două decenii în presa din România, începând cu publicațiile tipărite, remarcându-se în radio și apoi în televiziune. Acuzat de colegi din presă că ar fi ofițer sub acoperire, Turcescu inițial a negat, însă în toamna lui 2014, a recunoscut acest lucru în direct, precizând că a avut gradul de locotentent-colonel, și renunțând totodată la emisiunea pe care o făcea la B1 TV și la cariera sa în televiziune.

Susținut de partidul condus de Traian Băsescu, Robert Turcescu a fost desemnat să candideze în locul fostului șef de stat, acuzat în ultim moment într-un dosar de spălare de bani. Dacă va cuceri încrederea bucureștenilor, Turcescu promite să se ocupe de toate proiectele lăsate în paragină, rezultat al unor studii și eforturi costisitoare.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

2 June 2016