Legea care obligă toţi proprietarii să se asigure împotriva dezastrelor nu este încă în vigoare, ca urmare a faptului că nu au fost definitivate procedurile premergătoare. După mai mult de şapte ani de încercări, ultimul termen pentru intrarea în vigoare a legii era începutul lunii iulie sau al lunii august.

Ultima etapă: încheierea contractului de reasigurare cu o companie internaţională de profil.

Asigurarea obligatorie a locuinţei va putea fi făcută de 13 companii de asigurări, reunite sub umbrela unui organism
colectiv de gestiune a sumelor colectate - Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

Ar urma să fie asigurate toate locuinţele, cu excepţia celor cu risc seismic de gradul I, care trebuie mai întâi consolidate. Asigurarea costă 20 de euro pe an în cazul locuinţelor din structuri solide şi 10 euro pentru cele din chirpici sau paiantă. Despăgubirea maximă este de 20.000, respectiv 10.000 de euro. În cazul în care un proprietar nu-şi încheie asigurarea, el riscă o amendă de 100 până la 500 de lei, care ar urma să fie aplicată de primărie. De asemenea, proprietarii neasiguraţi nu vor mai primi despăgubiri de la stat în caz de catastrofă. „Bineînţeles că vor fi probleme
în zonele rurale, acolo unde oamenii nu doar că sunt reticenţi la asigurări, dar vor exista cu siguranţă situaţii unde ei nu îşi vor putea permite să achite poliţa, chiar dacă este vorba despre sume destul de mici", explica recent, într-un interviu pentru România Liberă, preşedintele PAID, Marius Bulugea.

 



Sursa

5 July 2010