Lipsa proiectelor de birouri importante pe piaţa autohtonă a ţinut mulţi chiriaşi pe loc, dar la sfârşitul lui 2012 şi în 2013 sunt anunţate o serie de proiecte importante ce le vor da posibilitatea chiriaşilor de a migra în alte spaţii.

19082-138500maxim.jpg"La sfârşitul lui 2012 şi în cursul anului 2013 sunt anunţate a fi livrate o serie de proiecte cu suprafeţe de 1.300-4.000 mp sau chiar de 5.000-14.000 mp. În acest context, chiriaşii vor fi tentaţi să se relocheze în cadrul unor astfel de noi proiecte", a declarat, pentru Curierul Naţional, Mirela Raicu, Partner în cadrul Esop.

Anul acesta vor avea loc multe contracte de prelungire

În condiţiile în care un contract standard de închiriere este încheiat pe o perioadă de 5 ani, iar cum în urmă cu patru-cinci ani au fost livrate în piaţă o serie de clădiri de birouri cu suprafeţe importante, reiese că în următorii doi ani vor avea loc multe prelungiri de contracte.

"În ultimii doi ani, contractele de închiriere ale mai multor chiriaşi din diverse clădiri de birouri au ajuns la termenul de expirare de 5 ani. Astfel de situaţii se vor produce şi în perioada următoare, motiv pentru care vor apărea situaţii de prelungiri de contracte mai frecvent decât în anii precedenţi", a mai spus Mirela Raicu.

Aceasta a explicat că în momentul când un contract expiră, chiriaşii au desigur opţiunea fie de a căuta un sediu nou în piaţă, fie să rămână să prelungească şi să renegocieze în sediul lor curent.

În momentul de faţă, cei care schimbă termenii contractului sunt cei care îşi prelungesc contractul. Nu prea mai există chiriaşi care vor o negociere înainte de încetarea contractului.
"Nu mai există în piaţă chiriaşii care să renegocieze înainte de expirarea contractului deoarece cei ce doreau să facă un astfel de pas l-au făcut deja în 2009-2010, nu au aşteptat 2011", a declarat pentru Curierul Naţional Evelina Necula, Head of Marketing Department DTZ Echinox.

Companiile mici au cele mai multe alternative când vine vorba de închiriere

Potrivit Mirelei Raicu, companiile care caută suprafeţe începând de la câteva sute de metri până la 1.000 -1.500 mp au încă numeroase alternative în piaţă din care pot alege. "Cei care caută însă suprafeţe de dimensiuni mai mari, de peste 3.000 - 5.000 mp, au relativ puţine alternative, în special dacă doresc o zonă centrală. Criza a fost o oportunitate în special pentru companiile medii şi mici, iar anul acesta va fi în continuare unul favorabil pentru ei", a completat reprezentanta Esop.

Chiar şi în perioada de criză, cele mai dinamice au rămas companiile medii, cu un număr de până în 70-100 angajaţi. "Ne aşteptăm ca în continuare acestea să aibă o mare influenţă asupra pieţei. Adevăratul moment al terminării efectelor crizei pe piaţa birourilor va fi acela al reluării mutărilor determinate de creşteri de spaţiu şi de imagine, de către un număr semnificativ de mare de companii medii. Toată mişcarea pe care am văzut-o în ultimii 2 ani a fost generată de reduceri de suprafaţă şi standard, şi chiar dacă ea a dat o anumită fluenţă, tranzacţionare pieţei birourilor, a fost o consecinţă clară a crizei", a mai explicat Mirela Raicu.

Acum situaţia este echilibrată în dialogul de negociere

Dacă în 2009 vorbeam de o piaţă a chiriaşilor în care aceştia băteau cu pumnul în masă şi impuneau cele mai favorabile condiţii pentru ei, acum această situaţie nu mai există. "În continuare piaţa este una a chiriaşilor, dar acest lucru nu trebuie interpretat în sensul în care aceştia pot face sau obţine tot ce doresc. Am spune mai degrabă că în aceste momente criza a ajutat piaţa birourilor să se îndrepte către un relativ echilibru în dialogul chiriaş-proprietar. Este adevărat că există numeroase situaţii, în special pe segmentul companiilor ce caută suprafeţe mai reduse, de până în 500-600 mp, când balanţa poate înclina destul de mult în favoarea chiriaşului. Chiar şi în aceste situaţii, este de preferat un dialog constructiv şi pragmatic, nu abordări egocentrice şi axate pe acest joc al puterii. Asta pentru că, în orice negociere, nu contează numai ce ceri, ci şi modul în care ceri. Poziţiile de forţă, atunci când sunt adoptate de unii chiriaşi, nasc din partea proprietarilor o tendinţă de reacţie, de ripostare, şi dialogul se poate compromite destul de uşor", a mai arătat Mirela Raicu.

"Ne aşteptăm ca din a doua jumătate a anului 2012, şi mai pronunţat prima jumătate a anului 2013, să apară proiecte de dimensiuni mai mari inclusiv pe segmentul spaţiilor de clasă superioară. Va fi un moment important, pentru ca astfel de proiecte să dinamizeze piaţa birourilor în ansamblu."
Mirela Raicu, Partner în cadrul Esop

America House înnoieşte contractele pentru peste 30% din suprafaţa de birouri

AEW a înnoit recent contractele de închiriere pentru peste 30% din suprafaţa de birouri din America House, pentru perioade de până la 8 ani.

"Chiria contractuală pentru spaţiile de birouri din America House urmăreşte tendinţa pieţei pentru perimetrul central (CBD) şi se situează, în medie, la 19 euro/mp. Ne bucurăm şi suntem mândri pentru înnoirile contractelor de închiriere şi pentru acordurile nou semnate în ultimele 6 luni, care acoperă aproximativ 8.000 mp", a comentat Emmanuel Gluntz, Director Asset Management Central Europe, AEW Europe.

DTZ Echinox este agent exclusiv de leasing pentru spaţiile de birouri disponibile în America House.


Sursa

9 June 2011