Piaţa imobiliară va schimba macazul atunci când jucătorii puternici vor debloca proiectele, când românii vor avea o putere de cumpărare mai mare decât cea de acum, şi asta după câţiva ani de la ieşirea din recesiune, spun greii pieţei.

18160-vile44444_43508900.jpgPreţuri la locuinţe şi terenuri care creşteau de la o zi la alta, dezvoltatori care visau profituri uriaşe, toate aceste nu se vor mai regăsi pe piaţa imobiliară românească.

Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), spune că, pentru ca piaţa imobiliară să cunoască o revenire, trebuie ca puterea de cumpărare a românilor să crească, să fie mai optimişti, măcar pe termen mediu, dacă nu pe termen lung. Şi asta pentru că achiziţia unei locuinţe afectează bugetul familiei pentru o perioadă mai mare şi nu este similară cu achiziţia unui televizor.

"Piaţa imobiliară nu este punct de reper al ieşirii din criză. Pentru a începe o revenire a pieţei imobiliare, trebuie să fi ieşit din recesiune de 2-3 ani. Alocarea de fonduri pentru acest segment se va face după ce vor fi rezolvate probleme mai importante", a declarat pentru Money.ro, Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

"În plus, mai sunt şi consecinţele din ultimii cinci ani: sunt case foarte mari care nu sunt utilizate şi sunt o povară pentru proprietari prin cheltuielile de întreţinere, prin impozite, care dacă vor fi majorate, va fi si mai greu. Greu este să construieşti şi case ieftine, pentru că proprietarii au cumpărat trenurile la preţuri mari. Va mai dura un pic până se vor aşeza lucrurile", a mai adăugat Erbaşu.

Întrebat de Money.ro dacă piaţa imobiliară a ajuns la fundul sacului, Cristian Erbaşu spune că este posibil să avem parte de surprize, iar preţurile să mai scadă în cazul unor proprietăţi, cum sunt terenurile, clădirile, dar în funcţie de tipul acestora, de locaţie şi de situaţia în care se află proprietarii, însă nu vom vedea scăderi la fel de drastice ca şi până acum.

Recent, omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat că nu se poate vorbi de o revenire a pieţei imobiliare , atâta timp cât economia este bazată doar pe o creştere a exporturilor conjuncturală şi că fără redresarea IMM-urilor, nu vede o redresare reală a economiei.

De aceeaşi părere este şi Martin Slabbert, CEO New Europe Property Investments (NEPI), care anul trecut a realizat cea mai mare tranzacţie pe piaţa imobiliară din România, de 101.2 mil. euro prin preluarea clădirii de birouri Floreasca Business Park, de la Portland Trust.

Pentru investitorii cu bani, timpul este propice achiziţiilor, drept dovadă, activitatea fondului de investiţii NEPI, care şi-a dublat portofoliul de proprietăţi şi a ajuns la o valoare de 314 mil. euro la sfârşitul lui 2010.

De cealaltă parte, Asher Lax, directorul de vânzări al dezvoltatorului Adama, controlat de fondul austriac Immofinanz, spune că se simte o oarecare revenire a pieţei, pe segmentul locuinţelor, în ton cu semnalele pozitive din economie.

"Eu nu mă pricep la de toate cum se pricepe domnul Patriciu. Eu ştiu să vând apartamente şi văd că lucururile merg mult mai repede. Oamenii au înţeles că nu mai au pe cine aştepta şi sunt interesaţi de achiziţia de locuinţe, se decid mult mai repede, în două-trei săptămâni, faţă de perioada de 3-4 luni de anul trecut", a declarat pentru Money.ro, Asher Lax.

Cine mai deblochează investiţiile

Un semnal care ar putea indica o revenire a pieţei imobiliare este deblocarea unor investiţii.

O parte din dezvoltatori au anunţat în acest an deblocarea unor investiţii, în special în zona de retail. Spre exemplu, AFI Europe a anunţat că va începe construcţia unui nou mall, în Bucureştii Noi, dar şi în Ploieşti.

De asemenea, israelienii de la Plaza Centers au anunţat tot în acest an că din 2012 va demara lucrările de construcţie pentru mai multe malluri din România.

Nova Imobiliare a demarat anul trecut lucrările de construcţie a celui mai mare mall din Europa, la Chitila - Colosseum. Investiţia pentru întregul proiect se ridică la 350 de mil. euro, iar prima fază este programtă a fi finalizată în toamna acestui an.

Reprezentanţii companiei spaniole Martinsa Fadesa, care intenţiona să construiască la Ştefăneştii de Jos, cel mai mare proiect rezidenţial din România, au declarat pentru Money.ro că vor să valorifice terenul din apropierea Bucureştiului şi sunt încrezători că piaţa imobiliară îşi va reveni în 2012 sau 2013.

"Măsura în care piaţa imobiliară cunoaşte un reviriment real este dat şi de reactivarea pe acest segment a marilor jucători, respectiv a investitorilor instituţionali. Aceştia nu şi-au făcut încă simţită prezenţa şi preferă să rămână în expectativă, până când indicatorii macro-economici pe care îi urmăresc vor semnala diminuarea riscurilor şi un potenţial de creştere sustenabilă. În 2009-2011, România a fost curtată cu precădere de investitori speculativi, mai puţin sensibili la risc şi cu un apetit mai mare pentru la randamente mari, pe termen scurt", a comentat pentru Money.ro, Cristian Ustinescu, investment director, în cadrul companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.


Sursa

12 May 2011