Canberra este capitala Australiei, oraşul în care locuiesc numeroşi bugetari şi familii cu venituri ridicate, precum şi zeci de mii de studenţi, diversitate ce se reflectă şi în piaţa imobiliară. Oraş relativ tânăr, Canberra este extrem de bine organizat, cu o arhitectură modernă, cu un nivel foarte scăzut al poluării, bucurându-se de unul dintre cele mai bune sisteme publice de sănătate.

29654-canberra.jpgOraş relativ tânăr, capitala Australiei este căminul celor mai importante instituţii din ţară, dar şi al unor instituţii culturale şi sociale de importanţă internaţională.

Sydney şi Melbourne, cele mai mari oraşe australiene, au fost dintotdeauna într-o competiţie feroce. Locuitorii niciunuia dintre aceste metropole nu au fost de acord cu ideea de a fi stabilită capitala în oraşul rival, astfel că soluţia a fost Canberra – oraş fondat special pentru a fi capitală. Autorităţile australiene au hotărât să construiască un oraş de la temelie, amplasat între Sydney şi Melbourne, planificat de arhitecţii americani Walter şi Marion Griffin. Capitala este aerisită şi atent organizată, se bucură de clădiri moderne şi multe spaţii verzi, de atracţii turistice şi monumente impresionante, precum şi de numeroase muzee.

  • Construcţia Canberrei a început în 1913, în urma unui concurs internaţional de design şi dezvoltare a oraşului
  • Cu o populaţie de mai puţin de 400.000 locuitori, Capitala este abia pe locul opt între cele mai mari oraşe australiene
  • Canberra este unul dintre cele mai puţin poluate oraşe din lume, capitala australiană fiind inclusă şi în clasamentul oraşelor cu cea mai bună calitate a vieţii

Canberra găzduieşte cele mai importante instituţii ale statului, precum şi sediul principal al agenţiilor şi departamentelor guvernamentale. Angajaţii plătiţi din bugetul statului sunt extrem de numeroşi, astfel că oraşul se bucură de o rată extrem de scăzută a şomajului, iar venitul mediu este mult peste cel naţional. Aceste aspecte se reflectă în piaţa imobiliară – preţul proprietăţilor este ridicat, lucru datorat însă şi numeroaselor restricţii de construcţie.

Locuinţele din Canberra sunt mai scumpe decât în multe capitale europene, dar simţitor mai ieftine faţă de alte oraşe din Australia

Preţul mediu al proprietăţilor imobiliare este mai ridicat decât în cele mai multe capitale europene, însă este cu mult sub cel al locuinţelor din Sydney şi Melbourne. În general, cele mai scumpe locuinţe sunt în zonele centrale din Canberra, deşi oferta se compune în special din apartamente cu suprafeţe nu foarte generoase. Proprietăţile spaţioase, casele cu piscină şi grădină generoasă, acestea sunt amplasate în zonele mărginaşe ale Capitalei, preţul acestora fiind considerabil mai mic faţă de cel al locuinţelor centrale, în ciuda confortului mult sporit.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 6.150 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 4.600 dolari/mp

Cele mai costisitoare cartiere sunt în sudul oraşului, precum Barton sau Yarralumla, unde oferta este compusă în special din case impunătoare, cu grădini impresionante. La polul opus sunt suburbiile din jurul Universităţii Naţionale Australiene, zone precum Page, Lyneham sau Braddon, preferate mai ales de studenţi, datorită preţurilor accesibile. Cumpărătorii care doresc cel mai bun raport calitate-preţ se orientează către zonele periferice, precum Woden sau Belconnen.

În medie, chiriile sunt cu circa 30% mai mici faţă de strălucitoarele Sydney sau Melbourne

Deşi piperat pentru buzunarele est-europenilor, preţul mediu de închiriere a locuinţelor este cu circa 30% mai mic faţă de alte mari oraşe australiene, precum Sydney, Melbourne sau Brisbane, deoarece Canberra nu este atât de atractivă în ochii vizitatorilor sau numeroşilor expaţi, care se orientează cu precădere către oraşele cu ieşire la apă.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 2.000 dolari/lună; semicentral: 1.500 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.900 dolari/lună; semicentral: 1.950 dolari/lună

Apartamentele închiriate în regim hotelier sunt extrem de numeroase în Canberra, datorită fluxului mare de turişti de afaceri, studenţi şi angajaţi din sectorul public. Astfel de locuinţe se găsesc în toate cartierele, însă numărul lor este extrem de ridicat în zona centrală a oraşului. Preţul de închiriere este comparativ cu cel al unei camere de hotel de patru stele, apartamentele sunt utilate şi mobilate după ultima modă, iar proprietarii includ numeroase facilităţi.

PE ACEEAȘI TEMĂ: Melbourne a revenit în atenţia publicului mulţumită noilor proiecte imobiliare

 

2 March 2013