Canalizari de 15 miliarde de euro
Cotidianul - 16.09.2005
 

Romania are un sistem de canalizare depasit. Unul dintre capitolele de aderare la UE prevede ca, pina in 2018, Romania sa investeasca 15 miliarde de euro in sistemul de canalizare si epurare a apelor .

In Romania, doar 53% din populatia tarii este racordata la sistemul de canalizare, iar din acest procent doar 2% reprezinta populatia de la sate.

O alta problema o reprezinta volumul prea mare de apa menajera deversata in reteaua de canalizare. „Vechiul sistem a fost proiectat la un anumit numar de bransati. Numai ca numarul acestora a crescut intr-un ritm alert, iar sistemul nu mai face fata atit in ceea ce priveste volumul, cit si calitatea materialelor folosite la canalizare”, spune Eduard Dinet, asistent inginer la Facultatea Hidrotehnica, Catedra de Inginerie si Protectia Apelor. La ora actuala exista 17 mii de kilometri de canalizare.

Stam prost si cu epurarea

71% din apele menajere si industriale uzate sint deversate fara a fi epurate sau partial epurate. „Doar 29% din apele uzate sint epurate suficient. Alte 42% sint epurate insuficient, iar 29% nu sint epurate deloc”, spune Lucian Constantinescu de la Administratia Nationala Apele Romane. Potrivit acestuia, cauza principala o reprezinta statiile de epurare dintre care 59% sint necorespunzatoare. „Daca nu se va crea un sistem de epurare a apelor reziduale bine pus la punct si mai ieftin, vom ajunge in situatia in care apa potabila sa aiba pretul unei materii prime. De aceea cautam solutii noi si ecomonice de epurare a apelor”, spune Doina Voiculescu, consilier in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

 2018 poate fi anul apei potabile

Pina in anul 2015, Romania va trebui sa aiba apa de la robinet conform normelor impuse de UE. Totodata, pina in anul 2018 Romania va trebui sa puna la punct statiile de epurare. „Vor fi necesari aproximativ 15 miliarde de euro pentru a pune la punct reteaua de apa si canalizare. O parte din bani vor fi dati de UE. Se va incerca un proces de asociere a statului pe bazine hidrografice, cu firme care sa ofere solutii optime”, spune Doina Voiculescu.


Antoaneta Etves - Cotidianul

16 September 2005